Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Британія має намір подати Путіну жорсткий сигнал щодо України

  • 14.02.2017, 20:11
  • 1 858

Великобританія вперше з часів холодної війни може відправити в Чорне море бойове судно з військовим завданням - подати чіткий сигнал Росії, щоб вона відмовилася від вторгнення в Україну.

Про це на сторінках аналітичного видання The National Interest пише журналіст Майкл Пек, передає ZN.ua.

Автор зазначає, що в британській пресі з'явилися повідомлення про нібито намір Лондона відправити в чорноморську акваторію есмінець HMS Diamond, на борту якого будуть 60 спеціальних човнів і королівські морські піхотинці.

Пек також нагадує, що востаннє, коли Британія наближалася до Криму, в 1854 році, англо-французькі сили налічували кілька сотень кораблів, а 600 солдатів тоді захопили Севастополь. Преса повідомляє, що цього разу британський есмінець буде прикривати британський військових, які візьмуть участь в навчаннях в Україні.

Оглядач наголошує, що на борту найсучасніших і найновітніших есмінців британського флоту також є ракети ППО Sea Viper, протикорабельні ракети Harpoon і оборонна гармата Фаланкс. The Diamond, спущений на воду в 2007 році, також має на борту вертольоти, які транспортують морських піхотинців. Слабким місцем таких британських бойових суден виявилися двигуни, які погано себе показали в теплих водах Перської затоки. Але Чорне море значно прохолодніше.

Також автор наводить в матеріалі слова міністра оборони Сполученого Королівства Майкла Феллона, що "Великобританія відправляє чіткий сигнал, що ми віддані справі захисту демократії в світі та підтримуємо суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України".

Але, на думку оглядача, навряд чи Володимир Путін і його уряд відчують загрозу від такого кроку Великобританії. Відправка одного судна з 60 піхотинцями на борту може послужити хіба що символом.

"Якщо стримування переросте у війну, тоді один такий есмінець навіть в складі загонів НАТО не протримається довго біля російського берега, який усіяний військовими літаками і ракетами берегової охорони, не кажучи про Чорноморський флот. Також судно не допоможе Україні в разі наземного вторгнення Росії", - сказано в статті.

Автор додає, що навіть як символ один-єдиний есмінець не подає досить жорсткий сигнал, що Британія серйозно налаштована захищати Україну від російської агресії. Але все ж його поява в Чорному морі цікава тим, що вона засвідчує посилення зовнішньої політики Великобританії.

"Королівські повітряні сили бомблять терористів у Сирії та Іраку, британські військові тренують українських солдатів, тисячі солдатів влітку вирушили в Естонію та Польщу, а винищувачі Typhoon полетіли в Румунію", - зазначає Пек.

Схожі новини