Передплата 2024 «Добрий господар»

Washington Post: "Швеція відновлює призов до армії через російську агресію"

  • 08.10.2016, 15:04
  • 1 066

У Швеції планується змішана система, подібна до норвезької.

Нещодавно влада Швеції заявила, що планує ввести загальну військову повинність як для чоловіків, так і для жінок. Як пише видання The Washington Post, це викликано побоюваннями військової агресії з боку Росії.

«Анексія Криму Росією і пересування її військ біля кордонів північноєвропейських країн. У Швеції, Фінляндії та Норвегії парламентарії і ЗМІ регулярно висловлюють побоювання, що Росії знадобиться всього кілька годин, щоб почати вторгнення. Російські збройні сили налічують кілька мільйонів військовослужбовців і спираються на призов до армії», — йдеться в статті.

У недавньому опитуванні в Швеції 70% громадян підтримали відновлення призову на військову службу. За словами автора статті, в Швеції планується змішана система, подібна до норвезької: поєднання призову на військову службу і добровільної військової служби.

Щорічно в Норвегії налічується 60 тисяч кандидатів у призовники, однак фактично закликають лише близько 8 тисяч, і близько 20% з них — жінки.

Швеція, на території якої за останні два століття не сталося жодного збройного конфлікту, скасувала призов на військову службув 2010 році після того, як цей спосіб був визнаний недієвим для задоволення потреб сучасної армії.

Джерело: Washington Post

Схожі новини