Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість пільг – гроші «на руки»

  • 28.09.2016, 18:59
  • 1 874

На що витратити ці кошти, вирішите самі.

Замість пільг – гроші «на руки»
Замість пільг – гроші «на руки»

Міністерство соціальної політики ініціюватиме законопроект про монетизацію пільг. Про нього міністр соцполітики Андрій Рева розповів під час зустрічі із представниками ЗМІ. Проект передбачає систематизацію всіх пільг, які отримують українці, а потім їх монетизацію — тобто відповідні суми виплачуватимуть у грошовій формі, а людина сама вирішуватиме, на що їх витратити.

“Пільги — це преференція, вони з’явилися не вчора і не сьогодні, а були елементом колишньої радянської системи, — розповів пан Рева (на фото). — У 1991 році Україна здобула незалежність і, здавалося б, разом із комуністичною системою мала зникнути система тих пільг. Але вона не тільки не зникла, а розширилася. Сьогодні навіть уже несолідно не належати до якоїсь пільгової категорії. Якщо подивитися, як реалізовуються права на пільги, то нам би трьох річних українських бюджетів не вистачило для їх реалізації”.

У Мінсоцполітики хочуть також обговорити з громадянами метод надання допомоги одиноким матерям. За словами Андрія Реви, за 15 років з моменту введення такого виду державної допомоги кількість одиноких матерів в Україні виросла... в 22 рази! Згідно зі статистикою, кожна п’ята дитина сьогодні офіційно не має батька. В Украї­ні виник інститут цивільного шлюбу — так званої тіньової сім’ї. Тобто чоловік є, але його начебто немає, і держава за нього утримує його ж дитину. “Коли сім’я класична, ми платимо допомогу при народженні дитини, і все. А якщо батька ми викреслюємо — то платимо за це ще й «премію». Це означає, ми підтримує­мо матерів-одиночок у неправильний спосіб, який не вирішує проблему, а стимулює інші небезпечні процеси”, — зазначив міністр. Він повідомив, що допомогу одиноким матерям у проекті державного бюджету на наступний рік залишили. Хоча, на думку міністра, потрібно шукати інші методи і можливості їх підтримки.

Про нову соціальну політику розповів також голова Націо­нальної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк.

Він назвав важливою проблемою галузі непрофесіоналізм, продиктований інертністю підприємств та їхніх кадрів. “У Запоріжжі 700 кілометрів тепломереж, 70% із них в аварійному стані. Запитую у керівника: “Скільки підприємство передбачає відремонтувати?”. У відповідь чую — один кілометр. Тобто, щоб замінити мережі, треба 700 років? З таким підходом керівників підприємств і органів місцевої влади залишимося без теплопостачання. Кошти на заміну застарілих мереж необхідно передбачати в інвестиційних програмах”, — переконаний чиновник.

Фото автора. Київ

Схожі новини