Передплата 2024 «Добра кухня»

Держдеп США закликає Росію звільнити ув'язненого журналіста Рєзніка

  • 03.05.2016, 14:53
  • 700

Держдепартамент США закликав Росію негайно звільнити ув'язненого журналіста Сергія Рєзніка, засудженого за політичними мотивами.

Про це сказав прес-секретар Державного департаменту США Джон Кірбі.

«До ув'язнення Рєзнік в своїх статтях систематично критикував муніципальну і регіональну владу Росії, розкриваючи корупційні схеми і випадки зловживання владою. Поки він сидить у в'язниці, влада не просувається в розслідуванні нападу на нього, що відповідає загальній тенденції: вчинені напади на журналістів в Росії залишаються безкарними. Ми закликаємо уряд Росії негайно звільнити Сергія Рєзніка», — заявив прес-секретар Білого дому.

У жовтні 2013 року Рєзніка побили бейсбольною битою та вистрілили в нього. Нападники не були знайдені.

«Не дивлячись на те, що він не був поранений кулями, пан Резник отримав травми голови і шиї від побоїв. У той час як він сидить у в'язниці, влада не домоглися ніякого прогресу в розслідуванні нападу на нього», — сказав Кірбі.

У 2012 році проти Рєзніка порушили кримінальну справу - його звинуватили в підкупі на дві тисячі рублів (він начебто хотів отримати довідку про проходження техогляду без фактичного огляду автомобіля), в образі представника влади (в своєму інтернет-щоденнику назвав суддю Арбітражного суду крокодилицею) і в помилковому доносі (загрози, що надходили на телефон Сергія суд визнав фіктивними, які підлаштував сам блогером). В результаті Ленінський районний суд Ростова-на-Дону 26 листопада 2013 року засудив Сергія Рєзніка до півтора року позбавлення волі.

Резник заперечує всі звинувачення, кажучи, обидва випадки розплата за його журналістську діяльність.

Через рік той же суд виніс другий вирок у відношенні Сергій Резника — на цей раз його визнали винним в образі трьох силовиків. В результаті суд продовжив покарання Сергію Резнику до листопада 2016 року.

Сам Рєзнік звинувачень - по першій і другій справах — не визнав, вважав їх помстою «героїв» своїх публікацій.

У січні 2014 року організація «Меморіал» визнало Сергія Рєзніка політичним в'язнем.

У лютому 2016 року Сергій Рєзнік подав прохання про умовно-дострокове звільнення, але Каменський суд Ростовської області (Сергій відбуває покарання в колонії в г.Каменск-Шахтинський, Ростовської області). Проте прохання було відхилене.

У доповіді, опублікованій в березні, власний уповноважений з прав людини Росії відмітив «ряд процедурних порушень» у справі Рєзніка.

Схожі новини