Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчений з Кембриджа розшифрував музичну таємницю

  • 29.04.2016, 20:29
  • 1 556

У Кембриджі розшифрували і виконали середньовічні пісні на вірші Боеція.

Доктор Сем Барретт, який працює на Музичному факультеті Кембріджського університету, присвятив 20 років свого життя для аналізу твору, що був написаний в 11 столітті. Вчений розгадував "головоломку" зі знаменитого манускрипту Боеція "Втіха філософією". Про це повідомляється на сайті Кембриджського університету, передає Gazeta.ua.

Система запису у вигляді нот з'явилася лише в 11 столітті, а остаточно отримала сучасний вигляд в 17 століття. До цього музиканти оперували так званими "невмами". Нєвма не вказує на висоту і тривалість звуку, а є лише підказкою для виконавця, який вже запам'ятав мелодію. Для сучасних вчених і музикантів, щоб послухати давню музику, потрібно вирішити складну головоломку.

Римський політик і філософ Аніцій Боецій створив твір у 6 столітті, коли очікував кару за державну зраду. Твір став одним з найпопулярніших в середньовіччі. Його перевиданням займалися багато видних історичні діячів: король Альфред Великий, поет Джефрі Чосер, королева Єлизавета Перша та багато інших.

У 11 столітті з'явилося видання "Втіхи філософією", в якому віршовані рядки були покладені на музику і записані в невмах. Видання зберігалося в бібліотеці Кембриджа, але в 1840 році один з важливих для розшифровки листів був вивезений і на довгий час втрачений. Через 142 роки, в 1982-му , його виявила британський історик Маргарет Гібсон в бібліотеці Франкфурта. Через деякий час необхідний лист повернули в Кембридж. Тільки після цього доктор Барретт приступив до збору з невм, історичних відомостей і традицій звучання.

Коли розшифровка музики була закінчена на 80-90%, до роботи підключися професійні музиканти з колективу Секвенція, які виконують середньовічну музику на середньовічних інструментах.

Схожі новини