Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Туреччина відмовляється від послуг "Газпрому"

  • 22.03.2016, 11:20
  • 1 076

Анкара вже працює над питанням отримання газу з Центральної Європи, в тому числі - через Україну.

"Газпром" втрачає перевагу постачальника, який забезпечує більшість потреб Туреччини.

"Газпром" істотно знижує постачання газу своєму другому за розміром споживачеві — Туреччині: цінова суперечка з турецькими компаніями призводить до того, що державна Botas скорочує закупівлі, а приватні імпортери, яким "Газпром" урізає постачання, збирають консорціум, щоб вперше перейти до закупівлі дешевшого скрапленого газу, пише "Комерсант".

Це може дозволити турецьким компаніям менше залежати від російського газу влітку. У результаті "Газпром" може недоотримати $300-400 млн виручки — втрати перевищать вигоду від підвищення цін, якого прагне компанія.

Постачання російського газу по Трансбалканському газопроводу до Туреччини з початку року впали на 7,5%, до 2,6 млрд кубометрів, — найнижчого рівня, як мінімум, за останні три роки. Таке випливає з даних Bulgartransgaz (оператор болгарської ділянки труби), а з лютого по 19 березня падіння ще більш значне — 19%. По другому маршруту постачання газу з РФ до Туреччини — газопроводу Blue Stream через Чорне море — обсяги, також скоротилися порівняно з минулим роком. Падіння відбувається, незважаючи на низьку базу 2015 року, — тоді "Газпром" обмежив постачання українського транзитного коридору в спробі перешкодити реверсу в Україну.

Основна причина зниження постачання — тепла погода у Туреччині. Але на місцевому ринку, проблема в ціновій суперечці "Газпрому" зі споживачами — державною Botas і шістьма приватними імпортерами. Botas домагається від "Газпрому" знижки і в жовтні 2015 року перенесла спір в арбітраж.

У лютому турецький уряд зажадав від Botas знизити відбір російського газу до 80% від контрактного рівня. Botas змогла піти на це через потепління та активну закупівлю СПГ. Але приватним імпортерам постачання урізав на 10% наприкінці лютого сам "Газпром", намагаючись домогтися скасування наданої ним у минулому році знижки на газ. У результаті, поточна ціна для приватних імпортерів Туреччини зросла приблизно до $190 за 1 тис. кубометрів, хоча самі імпортери підвищення офіційно не визнають.

Минулого року термінал Aliaga у квітні-жовтні був завантажений лише на 8,5%. Якщо цього року завантаження влітку складе хоча б половину потужності, приватні імпортери зможуть отримати 2 млрд кубометрів, відмовившись від закупівлі цього обсягу у "Газпрому". Тоді "Газпром" втратить близько $350 млн виручки — це як мінімум удвічі більше його потенційної вигоди від підвищення ціни для приватних імпортерів на 10,25%. При цьому Анкара вже доручила Botas знайти одне-два регазифікаційних судна і прискорити будівництво інтерконектора з Болгарією, що теоретично може дозволити Туреччини отримувати газ з Центральної Європи, в тому числі через Україну. У такому разі стратегічну перевагу "Газпрому" як постачальника, що забезпечує більшість потреб Туреччини в газі, може бути втрачено.

Схожі новини