Передплата 2024 «Добрий господар»

Друге за величиною озеро у Болівії повністю випарувалося

  • 10.02.2016, 13:25
  • 1 074

Друге за величиною озеро Поопо в Болівії майже повністю висохло, повідомили в Європейському космічному агентстві (ЄКА), проаналізувавши супутникові знімки.

Друге за величиною озеро у Болівії повністю випарувалося
Друге за величиною озеро у Болівії повністю випарувалося

Зникнення солоного озера зафіксував міні-супутник ЄКА Proba-V, який займається моніторингом земної поверхні. «Підтверджено повне випаровування озера Поопо», - сказано в повідомленні агентства, передає Громадске.

Поступове зникнення озера підтверджується серією знімків з супутника, зроблених в квітні 2014 року, липні 2015 і січні 2016 року.

Раніше площа озера складала 3 тисяч квадратних кілометрів, а глибина була всього від півтора до чотирьох метрів.

У ЄКА зазначили, що невелика глибина озера, а також його розташування в посушливій місцевості зробили Поопо чутливим до кліматичних змін. Озеро було оголошено владою Болівії зоною лиха в грудні 2015 року.

Фахівці пов'язують катастрофу з екологічними змінами та відходами місцевої гірничодобувної промисловості, а також, можливо, через феномена Ель-Ніньо, що призвів до посухи в регіоні.

Поопо — солоне озеро на плато Пуна у Західній Болівії, в Андах, на висоті 3690 м. Друге за розміром озером в Болівії після Тітікаки.

Озеро Поопо — місце відпочинку багатьох перелітних птиць, включаючи фламінго.

Схожі новини