Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Знайшли останки князівських поховань

  • 15.10.2015, 11:00
  • 1 188

Вчені припускають, що знайдені у Холмі останки належать сину короля Данила.

Під час українсько-польського дослідження катедрального храму Пресвятої Богородиці у місті Холмі (Люблінське воєводство, Польща) вчені відкрили давній саркофаг під підлогою у соборі. Є багато ознак того, що у ньому похований один зі синів короля Данила Галицького Роман, який загинув приблизно у 1260 році.

Саркофаг вимуруваний з цегли і відповідає зросту померлого. Він має форму човна. Людські останки досліджують польські та українські антропологи. Вчені вважають, що вони належать одному із синів короля Данила Романовича, який у тринадцятому столітті збудував на цьому місці собор.

Науковці також досліджують й інший скелет, знайдений у крипті. Відомо, що рештки належать чоловікові середніх років, який двічі був поранений мечем, а його череп ушкодила, ймовірно, татарська стріла.

“Потрібно ідентифікувати останки. Це масштабна робота: лабораторні аналізи, датування матеріалів, звірка та належна інтерпретація історичних фактів, - розповів “ВЗ” завідувач кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури НУ “Львівська політехніка” Микола Бевз. - Не робитиму припущення, як довго триватиме робота, адже комплексний аналіз вимагає багато зусиль та часу. І саме він дасть нам відповідь, що ж було знайдено”.

За словами пана Бевза, ідентифікацію останків проводитимуть польські спеціа­лісти, однак українські вчені мають дозвіл робити паралельне дослідження.

Схожі новини