Передплата 2024 ВЗ

Ісландія легалізувала богохульство

  • 04.07.2015, 12:35
  • 1 427

Парламент Ісландії скасував закон про богохульство, незважаючи на опір деяких церков країни.

Як інформує ВВС, відповідний законопроект, який скасовує покарання за богохульство, підготувала Піратська партія, що представляє меншість в парламенті Ісландії та виступає за свободу інформації та інтернету.

Законопроект з'явився після нападу у Франції на редакцію сатиричного журналу Charlie Hebdo.

«У вільному суспільстві життєво важливо, щоб люди могли виражати себе без страху покарання», — йдеться в законопроекті.

Після того як парламент прийняв рішення про скасування закону про богохульство, керівництво Піратської партії написало в партійному блозі: «Парламент Ісландії виступив з важливим посланням: свобода не поступиться перед кривавими атаками».

Зазначено, що закон про богохульство існував в Ісландії з 1940 року, правопорушники якого могли бути покарані штрафом або трьома місяцями позбавлення волі.

Вебсайт Iceland Monitor повідомив, що лютеранська Церква Ісландії підтримала цей крок, заявивши, що «будь-яке законодавство, що обмежує таким чином свободу самовираження, суперечить сучасному відношенню до прав людини».

Католицька церква Ісландії, церква п'ятидесятників і церква східної провінції Ісландії виступили проти скасування закону.

«Якщо свобода вираження заходить так далеко, що віруюча людина може бути легко ображеною, тоді особиста свобода окремої людини чи групи — підривається», — йдеться в заяві католицької церкви.

Ісландська етична гуманістична асоціація заявила, що новий закон передбачає умови, коли люди можуть бути покарані за розпалювання ненависті.

До слова, Піратська партія була вперше створена у Швеції в 2006 році і згодом була заснована в понад 60 країнах.

В Ісландії Піратську партію підтримує близько третини населення. В Україні наразі вона зареєстрована як громадська організація «Українське піратське співтовариство», у Росії ж Піратська партія зіткнулася з проблемами при реєстрації.

Ні в одній іншій країні вона не домоглася такого успіху, як в Ісландії. Піратська партія називає себе тут «міжнародної політичною силою, яка бореться за справжню прозорість і звітність в уряді».

У 2013 році ця політична сила вперше отримала три місця в парламенті Ісландії. Згідно з недавніми опитуваннями, зараз вона — найпопулярніша партія в Ісландії. Її підтримує 32,4% населення.

Джерело: ZAXID NET

Схожі новини