Передплата 2024 «Добрий господар»

Розколяда від «Авантюри»

Артвертеп заколядовані кошти віддає на підтримку ЗСУ

Колядує артвертеп "Авантюра". Фото автора
Колядує артвертеп "Авантюра". Фото автора

Для мене Різдво — найулюбленіше свято. І не через пампушки чи кутю, а через неймовірну урочистість свята. Різдво 2024 року ми вперше відсвяткували разом з Європою, отже, і коляда була гучнішою. І навіть попри те, що рашистська наволоч, як той Ірод, хоче знищити нашу країну, дякуючи нашим славним ЗСУ нам пощастило і поколядувати, і пампушків поїсти, і на вертепи подивитися. Заключним акордом святкування є Розколяда. Саме на таке цікаве дійство, що відбулося у Національному музеї імені Андрея Шептицького, потрапила журналістка «ВЗ».

Львів'ян і гостей міста запросили на «проводи» Різдва учасники артвертепу «Авантюра», які, до речі цього року святкують п’ятирічний ювілей від дня свого народження. Хто ж вони, ці «Авантюристи»?

Це традиційний вертеп, де є всі ключові ролі: Ірод, Смерть, Чорт, Янголи, Коза, Жид, Цигани та Звіздар. Щоправда, немає традиційних Воїнів — тепер це Воїни ЗСУ. «Авантюра» колядує, і у театральному дійстві, діалогах та інтеракціях сповіщають про народження Христа.

І, що найголовніше, — артвертеп не лише колядує і сповіщає про народження Месії, а й збирає кошти на підтримку наших захисників. Про це журналістці «ВЗ» розповіла одна з учасниць «Авантюри», яка протягом усіх 5 років виступає у ролі Ангела, — Івона Лобан.

— Цьогоріч наш вертеп святкує невеликий ювілей, — каже пані Івона. — п'ять років тому львів'яни створили Артвертеп «Авантюра». У соцмережах Оксана Бобошко «гукнула» усіх, хто вміє і любить колядувати, стати учасником вертепу. Зголосилися зовсім незнайомі між собою люди, ми не знали — у кого яка професія і хто чим займається. Створили робочу групу по вертепу, і ми серйозно жили тим вертепом. Це така унікальна спільнота незнайомих людей, які стали другою родиною одні для одних. У колективі - директори клінік, мистецтвознавці, військові, будівельники та інші професії.

— Повторюєте одне й те ж саме дійство щороку?

— Ні. Щороку у нас новий сценарій, нові костюми, шукаємо і вивчаємо нові колядки. «Авантюра» щороку має благодійну мету. До прикладу, у «ковідний» рік основною темою нашого вертепу був ковід. В інший рік — «Вечори на хуторі біля Диканьки» за Миколою Гоголем. Ми тоді збирали кошти для підтримки хлопчика з рідкісною хворобою СМА. Іншого року зібрані гроші йшли на допомогу безпритульним. Ще в інший раз допомагали незрячим. Ну, а два останні роки усі зароблені кошти віддаємо на ЗСУ. Цьогоріч ми збирали на дрони. Зібрали на два «мавіки», і сьогодні ми офіційно передали гроші на їх закупівлю для 4 Окремого штурмового загону «Омега», який воює на Донецькому напрямку.

— То, окрім Розколяди, де ще виступали?

— На саме Різдво, 25 грудня, ми мали 7 виступів. Було доволі важко, бо колядували під дощем. Погода була проти нас, але ми знали заради чого ми виступаємо.

— Скільки грошей вдалося зібрати загалом?

— На Розколяді ми передали 121 тисячу гривень, які були зібрані раніше. А ті, які вдалося наколядувати під час самого дійства, передамо також на закупівлю чогось необхідного для наших захисників.

— Сценарії самі пишете?

— Ні, у нас є режисерка Мар’яна Лович, яка усі ці роки пише нам сценарії. Звісно, ми вносимо і свої корективи, але усі 5 років граємо за її сценаріями.

— Бачила, що у вас є і професійна актриса, яка зіграла роль Господині…

— Так, це Лідія Бебешко. О, вона вміє «тримати» зал: і віншувати, і колядувати, і спілкуватися з публікою. Вона долучилася до колективу торік. Річ у тім, що минулого року половина колективу виїхала за межі країни через війну, тож «Авантюру» довелося поповнити новими учасниками. А ще у нашому колективі є пані Надія, яка 30 років жила у штаті Колорадо, а кілька років тому приїхала в Україну, і взяла участь у вертепі. І так їй сподобалося, що не хоче повертатися за океан.

Який вертеп без відповідних костюмів. За словами Івони Лобан, усі «артисти» шиють костюми самі. Хтось щось знаходить з підручних матеріалів, дещо доводиться купувати. Ангели під час дійства посипали гостей «золотом» — наче це дарами з небес. І ця золота фольга намолена. Івона Лобан нарізала шматочки під молитву «Отче наш…», щоб на кожного, на кого впаде «золото» від Ангела, зійшла благодать Господня, щоб усі були здорові і Україна перемогла рашизм…

У цій торбині кошти для наших захисників.
У цій торбині кошти для наших захисників.

Схожі новини