Передплата 2024 «Добра кухня»

«Не відігрівайте акумулятор феном, не виставляйте його на мороз»

Як правильно користуватися альтернативним джерелом струму, щоб не допровадити до нещасного випадку

Батареї й акумулятори не тільки містять в собі токсичні хімічні речовини, які отруюють довкілля. У разі несправності або неправильної експлуатації вони можуть ще й спалахувати та вибухати. Фотоколаж TNW
Батареї й акумулятори не тільки містять в собі токсичні хімічні речовини, які отруюють довкілля. У разі несправності або неправильної експлуатації вони можуть ще й спалахувати та вибухати. Фотоколаж TNW

російські війська продовжують атакувати енергетичну систему України, тож українцям частенько доводиться сидіти без світла. Багато з нас пам’ятають досвід 1990-х, коли в країні застосовувалися «віялові» відключення електроенергії. Сьогодні ж, коли у домівках чимало побутової техніки, а перебування в інформаційному вакуумі підвищує тривожність, люди замислюються над альтернативними джерелами струму.

Одним із таких домашніх систем живлення є аку­мулятори, які «працюють» у парі з інверторами, що пере­творюють напругу акумулятора у змінний струм. Акумулятори за­стосовують, щоб запустити га­зовий котел, забезпечити безпе­ребійну роботу холодильника та заживити інші побутові прилади.

Покупців приваблює ціна: ці зарядні пристрої хоч і менш по­тужні, ніж генератори, зате де­шевші за портативні електро­станції, а принцип дії - майже ідентичний. Та й встановити акумулятор нескладно. Проте є одне «але»: якщо пристрій не­справний або неправильно його під'єднати, це може призвес­ти до трагедії. Так, перед самим Новим роком львівським ряту­вальникам довелося гасити по­жежі у двох багатоповерхівках. Причина займань — акумулято­ри, що вибухнули.

У мирні часи кожен з нас, ма­буть, не раз чув історії про те, як у когось самозайнявся й вибух­ну акумулятор смартфона. Що казати про автомобільний, який накопичує в рази більше енер­гії! В Управлінні з питань над­звичайних ситуацій, цивільного захисту та територіальної обо­рони Львівської міськради роз­повіли, як безпечно експлуату­вати цей пристрій.

Чому акумулятори вибухають?

  • Вибух станеться, якщо ка­тод з анодом з'єднаються та нагріються, а це може статися, якщо стінки приладу — неміцні.
  • Під час зарядки акумулято­ра можуть накопичуватися ки­сень або водень. Ці гази утво­рять вибухонебезпечну суміш, і для вибуху достатньо однієї іс­кри. У цьому плані найбільш не­безпечним вважається тип аку­мулятора кобальт літію.
  • Літієвий пристрій може ви­бухнути, якщо поставити його на швидку зарядку. Акумулятор повинен заряджатися й розря­джатися в стандартному повіль­ному режимі.
  • Кислотний пристрій ризи­кує вибухнути через різкий пе­репад температур, тому за­бороняється його зумисне нагрівати (наприклад, феном) або залишати на морозі.

Що робити з акумулятором категорично не можна:

  • Кидати ним, особливо на тверді поверхні. Унаслідок уда­ру по корпусу можуть обірва­тися пластини, що призведе до короткого замикання, а вже воно — до вибуху.
  • Стимулювати замикання клем «+» і «-». Результатом ста­не миттєве виділення вибухоне­безпечної суміші водню та кис­ню.
  • Самостійно розбирати кор­пус неробочого пристрою. Під час контакту з інструментами може відбутися коротке зами­кання.
  • Штучно нагрівати.

Як правильно користуватися акумулятором, щоб уникнути нещасного випадку:

  • Пристрій повинен зберіга­тися, заряджатися й працюва­ти в добре провітрюваному при­міщенні.
  • Купуйте лише сертифікова­ні моделі. Те саме стосується й інвенторів.
  • Тримайте акумулятор у прохолодному місці.
  • Користуючись пристроєм, стежте, щоб він не нагрівався.
  • Ніколи не залишайте аку­мулятор без нагляду, якщо він працює чи заряджається.

Схожі новини