Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

То що ж це: Covid-19 чи застуда?

«Якщо результати ПЛР- і швидких тестів – негативні, це ще не означає, що коронавірусної хвороби у вас немає», – пояснює лікар-інтерн-епідеміолог

Підозрюєте, що у вас — Covid-19, але перебіг — легкий? Сімейний лікар скерувала вас на безкоштовний ІФА, але ви для «для певності» вирішили зробити ПЛР-тест у приватній лабораторії? Лікар-інтерн-епідеміолог Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, учасниця проєкту від молодого покоління медиків Health Hacks Олександра Каркіщенко пояснює, чим відрізняються ці методи діагностики.

У чому полягає суть ПЛР-тесту?

Полімеразно-ланцюгова реакція — це метод, який дозволяє виявити РНК вірусу. Спеціальним тампоном проводиться за­бір мазків з носа і ротоглотки. Процедура — неболюча, але доволі неприємна.

Саме цей метод використовується для верифікації діагнозу.

Позитивний результат ПЛР вказує на те, що було виявлено РНК вірусу. Тобто немає жодних сумнівів у тому, що у ваш організм потрапив збудник Covid-19.

Негативний результат може означати як відсутність хвороби, так і те, що у віді­браному зразку не було виявлено вірусу, але він може бути в організмі. Частинка вірусу могла не потрапити у ту кількість слизу, яка була відібрана для проведення обстеження. Тож якщо у вас є чітка симп­томатика, але ПЛР — негативний, це не означає, що ви — здорові.

Коли варто робити обстеження ме­тодом ПЛР?

Якщо у вас є чітко виражена симптома­тика (втрата відчуття нюху, смаку, гарячка, задишка, сухий кашель, втома) і ви підо­зрюєте, що це може бути Covid-19.

Для чого проводять імунофермент­ний аналіз?

Метод ІФА дозволяє виявити антитіла до Covid-19. При цьому захворюванні ан­титіла класу M починають вироблятися на 5−7 день після появи симптомів (ось чому робити це дослідження раніше вказано­го терміну — недоцільно). Антитіла класу G з’являються з 10-го дня захворювання і досягають максимуму на 25-ий день. Також дослідження методом ІФА можна робити, щоб підтвердили, що ви хворіли раніше. Крім того, цей метод дозволяє виявити безсимптомних хворих.

Яку роль у діагностиці виконують швидкі тести?

Існує два швидкі методи діагностики Covid-19 — експрес-тест на визначення антигену та експрес-тест на визначення антитіл. Важливо розуміти, що ці тести володіють відносно низькою чутливістю, але дуже високою специфічністю. Якщо результат швидкого тесту на виявлен­ня антигену є позитивним, це вказує на те, що у вашому організмі 100% є вірус. Але якщо негативним, це не гарантує, що ви здорові. Якщо у вас є чітко вира­жена симптоматика, а тест на виявлення антигену показує негативний результат, доцільно провести додаткове досліджен­ня методом ПЛР. Для тесту на виявлення антигену береться мазок з носоглотки (як при ПЛР, але тільки з носа).

Швидкі тести на визначення антитіл допомагають визначити безсимптомних хворих. Також вони виявляють тих, хто хворів раніше і має імунітет. Антитіла в ор­ганізмі виробляються певний час, тож так само як з тестом на визначення антигену: якщо результат тесту на визначення анти­тіл виявився позитивним, це 100% вка­зує на те, що у вас був контакт із вірусом. Якщо тест на виявлення антитіл виявився негативним, але є наявна симптоматика, варто провести додаткове дослідження методом ПЛР. Для швидкого визначення антитіл проводиться забір капілярної кро­ві з пальця.

А тим часом…

За даними Міністерства охорони здоров’я України, на початку панде­мії за добу проводилося 200 ПЛР-тестів на Covid-19. Cьогодні прово­дять по 47 тисяч на добу. До кінця року цю кількість відомство планує збільшити до 100 тисяч. Запрова­джується також новий вид тестуван­ня — на антиген. Проводити закупів­лю цих тестів Україна почала з 30 листопада.

Схожі новини