Передплата 2024 «Добрий господар»

Найкращий засіб від застуди та кашлю

Відомо, що калина — найкра­щий засіб від застуди та кашлю

Перші згадки про калину зустрічаються уже в травниках ХІV століття. Вітаміну С у цих ягодах у 1,5−2 рази більше, ніж у малині, а за кількістю заліза калина перевершує її у 1,5 раза. За вмістом каротину і фосфору ця ягода далеко попереду цитрусових: апельсинів, мандаринів, лимонів.

Калина містить до 32% цу­крів, близько 5% органічних кислот, багато пектинових ре­човин, вітаміни. У листі цієї рослини міститься до 50 мг вітаміну С. У корі — смоли, орга­нічні кислоти, вітамін К, дубильні та інші речовини. Плоди багаті на такі мікроелементи: марганець, мідь, цинк, хром, алюміній, нікель, йод. Особливо багато у них селену.

Після того, як ви зібрали восени плоди калини разом із гілочками, їх краще підвісити, скажімо, на бал­коні — там вони добре зберігати­муться цілу зиму.

Відомо, що калина — найкра­щий засіб від застуди та кашлю. Природні ліки з неї можна приготу­вати кількома способами. Можна протерти через друшляк і змішати з цуром у рівних частинах (отрима­не желе треба тримати в холодиль­нику). Або залити ягоди окропом на 5−10 хвилин, а потім протерти крізь сито. За бажання можна до­дати меду до смаку, вживати до­бре теплим. Такий напій чудово підвищує імунітет, заспокоює не­рви, а також загоює виразку шлун­ка. Для цього також застосовують настоянку з ягід або свіжі ягоди.

Як кровоспинний та антисеп­тичний засіб застосовують відвар з кори калини. Готують його так: 1 столову ложку дрібно нарізаної кори залити 200 мл окропу, через 15 хви­лин процідити і пити протягом дня. Цей відвар містить в’язкі речовини, тому утворює захисну плівку на стін­ці шлунка, оберігаючи його таким чином від подразнення, знімає біль.

Соком свіжих плодів лікують за­хворювання шкіри, наприклад, ву­грові висипання, екзему.

Калиновий сік (по склянці вран­ці і ввечері) — чудовий засіб від хронічного циститу та уретриту. Особливі речовини, що містяться у калині, не дозволяють хворобот­ворним бактеріям оселятися на слизовій оболонці сечовивідних щляхів. Отже, як бачимо, калина може замінити навіть антибіотики.

Олена Плиска для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини