Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сезонні продукти додадуть сил і підвищать працездатність

Перелік продуктів, які додадуть сил

Восени з’являється чимало загроз для організму. Затягує робоча круговерть, активуються віруси, зникає енергія… Втім, причина таких проблем часто приховується у неправильному харчуванні. Намагаючись підвищити працездатність, ми часто налягаємо на солодощі і каву. Між тим, осінь може стати ресурсною порою — і для цього варто трохи переглянути раціон. У цей період дуже важливо вживати сезонні продукти, які додадуть сил і покращать настрій.

Груші

Груші багаті на вітаміни А, В1, В2, Е, Р, РР, С, також містять рекордну кількість фолієвої кислоти, завдяки чому покра­щують роботу репродуктивної системи. А велика кількість калію робить грушу надзвичайно корисною для серця і су­дин.

Також фрукт стимулює роботу нирок та печінки. Щоправда, зловживати гру­шами не варто: оптимальна кількість — 1−2 штуки на день.

Аби природний смаколик пішов на ко­ристь, його краще вживати після обіду, не запиваючи водою.

Цвітна капуста

Овоч, багатий на білки і залізо, крім того, є джерелом величезної кількості мікроелементів. Завдяки вмісту тартро­вої кислоти сприяє розщепленню жирів і виведенню холестерину. Містить жирні кислоти омега-3, які корисні для мозку та запобігають старінню шкіри.

Вважається, що низький вміст клітко­вини робить овоч ідеальним продуктом навіть для людей з порушеннями системи травлення. А низька калорійність (близь­ко 30 ккал) надає капусті можливості про­писатися у більшості осінніх дієт.

Волоські горіхи

Горіхи — рекордсмени з харчової ціннос­ті. Разом зі 100 грамами волоських горіхів в організм надходить близько 700 ккал. Кало­рійність пов’язана із високим вмістом над­звичайно корисних для організму рослинних жирів. І два-три горіхи на день дієтологи вва­жають оптимальною нормою навіть для тих, хто зібрався схуднути.

Горіхи допомагають відновити фізичні та розумові сили, відсувають появу зморщок та інших ознак старіння, підтримують роботу ен­докринної системи та, за помірного споживан­ня, борються з судинними проблемами.

Виноград

Вважається, що виноград містить близь­ко 200 найменувань корисних речовин. Так, ягода позитивно впливає на нирки і легені, здатна допомогти хворим на астму. А ще — знижує тиск, розширює судини, протистоїть мігрені.

Баклажани

Завдяки вмісту пектину баклажани сти­мулюють систему травлення та виводять зайвий холестерин. Крім того, овочі пози­тивно впливають на роботу серця, зміцню­ють кістки і протидіють остеохондрозу.

Обирати варто лише свіжі та якісні пло­ди. У перезрілих баклажанах утворюється отруйна сполука — алкалоїд соланін, який може викликати напад нудоти, кишкові коліки і навіть судоми. Повністю руйнуєть­ся алкалоїд при температурі 250 градусів. Втім, щодо соланіну баклажани не унікаль­ні. Ця ж сполука міститься у позеленілій картоплі.

Гарбуз

Помаранчевий овоч стане знахідкою для людей, які страждають від підвищеної кис­лотності шлунка, закрепів, каміння у жов­чному. Завдяки сечогінним властивостям бореться з проблемами нирок.

Плід містить доволі рідкісний вітамін Т, який покращує засвоєння їжі і згортання крові, а також запобігає анемії. За кількістю каротину гарбуз випереджає навіть моркву, а вітамін К сприяє кровотворенню.

При купівлі гарбуза звертайте увагу на круглі великі плоди, бажано — без плям і зі сухим хвостиком. Крім того, гарний овоч важить більше, ніж здається на вигляд.

Яблука

Дієтологи нагадують: яблука надзви­чайно корисні для усіх систем організму — від серцево-судинної до опорно-рухової. Денна норма — 2−4 фрукти. При цьому від шкірки яблука радять не очищати, адже вона містить антиоксиданти.

Інжир

Цей заморський гість знімає спазми і за­побігає розвитку ішемічної хвороби серця. За вмістом калію інжир поступається лише горіхам. Плід очищує організм і покращує імунітет, корисний також при захворюван­нях шкіри.

А ще він є чудовим помічником при за­студі, адже має протизапальні та жарозни­жувальні властивості.

Обліпиха

Яскраві жовті ягоди містять коктейль мі­нералів, рекордну кількість вітамінів А, С, Е, К. Обліпиха підвищує імунітет, бореться з не­рвовими розладами, забезпечує справну роботу щитовидної залози, протистоїть за­паленням.

Обліпихова олія використовується і в косметології, і в медицині, починаючи з профілактики зморщок і закінчуючи заго­єнням ерозій.

Дієтологи радять забивати ягодою мо­розильні камери, запасаючись нею на зиму. Адже у період застуд і грипу обліпиха — не­замінний помічник у боротьбі за здоров’я.

Схожі новини