Передплата 2024 ВЗ

У ведмедів теж є право на особистий простір

Почувайтеся гостем на їхній території

Уряд сусідньої Румунії має незвичний — «ведмежий» клопіт. У лісах цієї країни розвелося занадто багато клишоногих, які створюють небезпеку для людей. Якщо відразу по Другій світовій війні їх нараховувалося заледве вісім сотень, то нині, як свідчить статистика румунського Мінприроди, бурих ведмедів стало удесятеро більше! Куди не підеш до лісу — всюди вони.

Бухарест звернувся до інших країн Євросою­зу (де цих тварин можна, образно кажучи, пора­хувати на пальцях) з проханням «імпортувати», заселити у себе по кілька десятків лісових веле­тів. Але іноземці таку ідею сприйняли без ентузі­азму. Не взяли жодного Мишка. Бояться, що на їхніх густонаселених територіях ведмеді прихо­дитимуть у парки і загрожуватимуть людям.

Тож румунські зоологи взялися найперше об­лікувати «проблемних» тварин. А потім подума­ють, що з ними робити. Наразі поширили серед жителів гірських регіонів і туристів інструкцію про те, як слід поводитися на природі, щоб не спровокувати напад ведмедя. Ці настанови мо­жуть пригодитися також жителям та відвідува­чам українських Карпат.

Найперше природоохоронці просять відмо­витися від звички підгодовувати лісових меш­канців, не фотографуватися на їхньому фоні — щоб не провокувати ведмедів. Інша важлива порада — не йти в ліс самому. У наплечник слід покласти свисток, звук якого відлякуватиме вед­медя. Не варто заходити у кущі малини та гус­ті чагарники — там можете зустріти небажаного «подорожнього». Під час походу намагайтеся не їсти ароматну їжу — ці запахи приваблюють вед­медів. Якщо подорожуєте автомобілем і зустрі­нете на своєму шляху «царя карпатських звірів», зупиніться і пропустіть його, не виходячи з ма­шини.

«Якщо все-таки побачите ведмедя перед со­бою, спробуйте відійти без різких рухів і, не ви­пускаючи звіра з поля зору, тримайте рюкзак попереду, як щит, кличте на допомогу, сподіва­ючись, що інші туристи вас почують. Якщо тва­рина наближається до вас, спробуйте виглядати більшими, піднявши руки над головою», — йдеть­ся в інструкції. І ще одна настанова: побачивши ведмедя, у жодному разі не втікайте — він біжить швидше від вас…

На Львівщині щороку трапляються невеселі пригоди людей з ведмедями. Зазвичай це буває у лютому-березні, коли любителі екзотики ідуть шукати оленячі роги і своєю присутністю драту­ють розбуджених після зимової сплячки ведме­дів. Селяни надибують їх і під час збирання ягід. Торік на Прикарпатті у пазурі клишоногого по­трапила легковажна туристка, яка залізла у во­льєр і вирішила зробити з ним фото на пам’ять. Тож не забувайте, що у ведмедів теж є право на особистий простір.

Схожі новини