Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Золоті качани

Кукурудза зменшує ризик виникнення інсульту, діабету і серцево-судинних захворювань

За що більшість з нас любить літо, так ще й за нагоду досхочу наїстися солодких зерен кукурудзи. А сезон молодих цукрових качанів не такий вже й довгий. Правда, із розвитком нових технологій смачною кукурудзою у качанах можна поласувати й взимку, зваривши заморожену. Та все ж не проґавте літо без кількох качанчиків, які, до речі, дуже корисні.

У Європу кукурудза потра­пила з Америки завдяки Христофору Колумбу, який взяв із собою кілька качанів. Це один з найдавніших однорічних злаків, відомих людству. Є згад­ки про те, що кукурудзу вирощу­вали у Мексиці майже 9 тисяч років тому. Нині кукурудзу ак­тивно використовують як харчо­вий продукт, корм, косметичний засіб і навіть як сировину для па­лива.

Регулярне споживання ку­курудзи може зменшити ризик інсульту, діабету і серцево-су­динних захворювань, бо орга­нізм отримує достатню кількість харчових волокон, клітковини, калію, магнію, фосфору, віта­міну Е та інших корисних речо­вин, які активізують метаболічні процеси. Кукурудза містить на­віть незначну кількість золота, яке бере участь у гормональних процесах, а також позитивно позначається на роботі імунної системи.

Вона дуже корисна для лю­дей старшого віку — може допо­могти запобігти м’язовій дис­трофії. Крім того, вітаміни групи В, що є в кукурудзі, надають по­зитивний ефект на функції цен­тральної нервової системи.

Цариця полів, як її ще назива­ють аграрії, благотворно впли­ває на роботу кишківника і допо­магає впоратися із закрепами. Люди із хворобами печінки та­кож відчують помітне полегшен­ня при регулярному вживанні страв з кукурудзою.

Молода кукурудза сприяє м’якому розчиненню каменів у нирках. Відвар молодої кукуру­дзи допомагає впоратися із за­хворюваннями підшлункової за­лози, а якщо пити такий відвар регулярно по 1 склянці на день, то можна нормалізувати обмінні процеси в організмі.

Завдяки сечогінним влас­тивостям, кукурудза (зокрема, її рильця) має протинабряко­ву дію, а також може полегши­ти біль у суглобах при артриті та остеоартриті.

Кукурудзу використовують у кулінарії сирою, вареною і кон­сервованою, із зерен отриму­ють кукурудзяний крохмаль, олію, борошно.

Консервована кукурудза збе­рігає всі корисні властивості, що й свіжа. Її часто смажать на гри­лі і подають замість гарніру, ви­користовують для салатів, супів і запіканок.

Кукурудза, варена у молоці

4 свіжі качани кукурудзи, 600 мл води, 1 л молока, 80 г вершкового масла, кілька гілочок чебрецю, сіль — до смаку.

Кукурудза має бути якомога свіжішою — після зривання не має минути більше 4-х годин. Очис­тити качани кукурудзи від листя і за потреби розламати їх навпіл. У глибоку каструлю налити воду і молоко. Додати в рідину вершко­ве масло, кілька гілочок чебрецю. Покласти кукурудзяні качани в ка­струлю і варити їх близько 10 хв після закипання рідини. Солити вже зварені гарячі качани.

Кукурудза для заморожування

Невеликі качани молодої кукурудзи.

Очистити качани кукурудзи, покласти у велику каструлю і за­лити холодною водою, щоб вона покрила всі качани. Коли вода закипить, зменшити вогонь і ва­рити кукурудзу ще 7−11 хв, за­лежно від розміру. Підготувати крижану ванну для кукурудзи, наповнивши миску холодною водою з льодом. Коли кукурудза звариться, покласти її в підго­товлену ванну і повністю охоло­дити. Вийняти з води, обсушити і скласти у пакети для зберіган­ня у морозилці. Можна зрізати зернята і зберігати їх у морозил­ці для супів, салатів, рагу.

Консервована кукурудза

10 качанів кукурудзи, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі, 1 літр води.

Очистити і промити кукуру­дзу. Опустити в киплячу воду на кілька хвилин. Відділити зерна кукурудзи і промити їх під про­точною водою. Ще раз опусти­ти кукурудзу в киплячу воду на кілька хвилин. Висипати зерна в півлітрові банки так, щоб вони займали дві третини об’єму. Закип’ятити воду з цукром і сіл­лю. Влити сироп у банки, закри­ти кришками і стерилізувати не менше 3 год. Закрити кришки, перевернути догори дном і дати охолонути.

Схожі новини