Передплата 2024 «Добрий господар»

Українська агросенсація — сорт солодкої кукурудзи із фіолетовими зернами — підкорила серця українських фермерів!

Михайло Нагорняк та його стартап-компанія «Мнагор» створили першу в Європі кукурудзу із фіолетовими суперсолодкими зернами

Вінниця, радіо “Місто Над Бугом”
Вінниця, радіо “Місто Над Бугом”

Сорт почали називати Українським Біколором, адже він має сині та жовті кольори на качані. Пан Михайло планує об'їхати всю Україну із важливою метою, щоб український продукт — синьо-жовту суперсолодку (найсмачніший вид) цукрову кукурудзу вирощували від Закарпаття до Луганська і від Криму з Одесою до Волині та Чернігова! Поїздки та зустрічі із місцевими активістами триватимуть до літа 2024 року по всій Україні. Сьогодні пан Михайло у Львові на радіо «Галичина», і нам вдалося ексклюзивно розвідати цікаві факти про найсмачнішу цукрову кукурудзу.

— Свою просвітницьку місію я розпочав із Коломиї, колиски Прикарпаття, батьківщини баноша, нашої національної страви із кукурудзи, — каже пан Михайло. — Мета моєї місії - оживити місцеві громади, адже продовольча безпека йде відразу за фізичною безпекою людини і має велике значення. Синьо-жовті кольори — це ідентифікація українців, кукурудза росте по всій Україні, а банош — наша національна страва, як і різноманітні кулеші з кукурудзи, мамалига тощо. Ми всі хочемо, щоб наші місцеві громади були сильними, щоб люди перестали їздити на заробітки за кордон, а мали роботу та ставали заможними у себе вдома. Наша кукурудза — це і рослинництво і тваринництво з виробництвом сиру та різноманітними молочними продуктами, популяризація українських регіональних брендів, розвиток зеленого туризму в селах та містечках, поштовх для проведення регіональних ярмарків та фестивалів місцевих виробників. Теплі прийоми місцевими громадами мене дуже надихають. Не встиг виїхати із Коломиї до ефіру в Чернівцях, а вже отримав запрошення до Луцька, Калуша, Чигирина та Білої Церкви. Хочу скористатися нагодою і запросити тих львів'янам, які хочуть посіяти унікальний сорт, звернутися до місцевих львівських насіннєвих магазинів і запитувати новинку компанії «Мнагор» — Бордо (Український Біколор).

Сьогодні Україна є лідером в селекції фіолетової цукрової кукурудзи. Завдяки створенню компанією «Мнагор» нового гібриду Бордо (Український Біколор) F1 популярність фіолетової кукурудзи швидко зростає по всьому світу! Із впевненістю можна сказати, що на сьогодні наша синьо-жовта кукурудза набуває популярності не тільки в Україні. Уже є замовлення із Центральної Азії, а саме з Узбекистану, Таджикистану та Казахстану. До речі, останні дві країни, маючи спільний кордон із Китаєм, хочуть постачати продукцію до Піднебесної. Зустріч із послом Індії не минула даремно. Також є інтерес серед європейських країн — Польща, Німеччина та Великобританія вже чекають насіння на весну. Зацікавилась Північна Америка — Канада та США. Уже є інтерес від африканських країн. Тобто ми зараз на порозі шаленої популярності наших українських продуктів.

Вихідні форми для створення гібриду Бордо (Український Біколор) F1
Вихідні форми для створення гібриду Бордо (Український Біколор) F1

— Я, — продовжує пан Михайло, — запланував роздати понад 500 пакетів фермерам, переміщеним особам, активістам громад, консервним підприємствам та переробним компаніям — усім, хто хоче спробувати. Напрацьовуйте вакуумування, замороження, консервацію, розробляйте та долучайтеся до нашого інноваційного продукту!

— То що собою являє ваш винахід? У чому інноваційність нового гібриду?

— Український Біколор — це різновид кукурудзи, яка має фіолетовий колір зерна і є результатом схрещення кормового сорту кукурудзи з цукровим. Фіолетовий колір зерна обумовлений високим вмістом антоціанів, які є антиоксидантами і мають низку корисних для здоров’я властивостей. Антоціани, які надають кукурудзі фіолетового кольору, є потужними антиоксидантами. Вони допомагають захистити організм від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. До того ж антоціани допомагають знизити рівень холестерину у крові, а також підвищити еластичність судин. Це може сприяти зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Є дослідження, що антоціани мають властивості знижувати ризик розвитку раку. Вони можуть пригнічувати ріст і поширення ракових клітин. Також антоціани можуть допомогти захистити очі від ушкоджень, викликаних ультрафіолетовим випромінюванням, можуть допомогти покращити зір у темряві. Крім того, антоціани можуть допомогти зміцнити імунну систему для боротьби з інфекціями. Кукурудзу можна їсти сирою, свіжою, варити, смажити, використовувати для приготування різних страв.

Бордо (Український Біколор) F1
Бордо (Український Біколор) F1

Наша цукрова кукурудза із фіолетовими зернами Бордо (Український Біколор) F1 належить до суперсолодкого sh2-типу, тому має найкращий смак, схожий на смак найсмачнішої цукрової кукурудзи, що є зараз на ринку України: Фіона, Мармурова, Джамала, Джульєтта, Роттердам та інші сорти нового глясе-типу — де завдяки унікальному поєднанню сахарози, фруктози та глюкози в кожній зернині створюється неповторний, багатий та насичений фруктовий смак та аромат.

Я планую безкоштовно надати для посіву насіння нашої української синьо-жовтої кукурудзи та провести консультації та навчання з вирощування місцевим активістам територіальних громад, фермерам, овочівникам, тимчасово переміщеним особам. Зі мною працює команда консультантів, та за кожен регіон України відповідає конкретний консультант:

  • центральний регіон України та м. Київ — Тамара Нагорняк, тел., Viber: (067) 440−75−17;
  • південний та східний регіони України — Аліса Яковенко, тел., Viber: (067) 236−51−51;
  • західний регіон України та м. Вінниця — Олександр Побережний, тел., Viber: (067) 432−32−53.

Придбати насіння можна в насіннєвих магазинах та інтернет-магазинах партнерів за посиланням: https://snpk.in.ua/bordo50/

Смакуйте, цінуйте українське, і ми всі разом створимо нову сучасну модернову Україну. Слава Україні!

Схожі новини