Передплата 2024 «Добрий господар»

«Слуга Львівщини» Максим Козицький приховує майно?

Журналісти медіакомпанії “Бігус.інфо” знайшли у очільника Львівщини Максима Козицького незадекларовані квартиру, машину і офшорні компанії. Натомість в Львівській ОДА кажуть: майно належить батьку і декларувати його посадовець не повинен.

Провівши розслідування, журналісти з’ясували, що Максим Козицький не задекларував офшорні та польську компанії, будинок на березі озера і татову машину.

Двоповерховий будинок Козицького, що біля озера Задорожнього, неподалік Львова.
Двоповерховий будинок Козицького, що біля озера Задорожнього, неподалік Львова.

У «Бігусі» вивчили «свіжу» декларацію голови Львівської ОДА, але вищезазначеного майна там не знайшли. Натомість знайшли у соцмережах дописи його дев’ятирічної доньки Софії, яка провела «румтур» по двоповерховому будинку біля озера Задорожнього, що біля Львова. Журналісти застали Максима Козицького під час прогулянки з батьком і поцікавилися, чому у його декларації немає цього будинку. Губернатор повідомив, що це не його будинок, натомість його батько, Зіновій Козицький, сказав, що це його, батька, будинок.

Апартаменти, які Максим Козицький вказав у своїй декларації, і які він нібито орендує... у своєї мами.
Апартаменти, які Максим Козицький вказав у своїй декларації, і які він нібито орендує... у своєї мами.

Але з майном, яке все ж таки є у декларації голови, теж не все ОК. «Апартаменти, які Максим Козицький все ж вказав в своїй декларації, він нібито орендує, — повідомляє «Бігус». — Але Козицький орендує їх … у мами. З допомогою все тієї ж соцмережі доньки, ми маємо шанс роздивитися їх краще. В декларації це позначено, як «квартира»… Але в реальності — це ціле родинне гніздечко з садом, в якому теж полюбляє відпочивати донька керівника області. Цей факт Максим Козицький не заперечує: «Справді, ми живемо всі в одному будинку. Це будинок, в якому окремі квартири і кожна з цих квартир належить комусь з нашої сім’ї».

Також немає у декларації і автомобіля «Audi Q7». Машина, як і будинок біля озера, також належить батькові губернатора, Зіновію Козицькому. Придбав її Зіновій Козицький за двадцять днів після призначення сина на посаду. Тепер на ній їздить сам Максим Козицький.

У декларації Максима Козицького — десятки компаній, оскільки до призначення на посаду він управляв майже двома десятками компаній, що спеціалізуються на «зеленій» енергетиці. Загалом у Козицьких бізнесова вся родина. «Ставши чиновником, управління ними він передав батькові, — йдеться у розслідуванні. — Хоча контактний номер у деяких фірмах досі його. Козицький каже, впливу на бізнес не має. І все було б добре. Мабуть, ми навіть зупинилися б у пошуках. Але все ж вирішили придивитися до цих компаній. І не пошкодували. Бо вони вивели нас на іноземний бізнес, який теж приводить до Максима Козицького. А ще до поляків, кіпріотів і навіть віргінців… З Кіпром у Козицького зв’язків чимало. Різні острівні компанії є засновниками загалом в одразу шести фірмах, якими керував Козицький. Всі «кіпріоти» осіли в одному й тому ж офісі в Нікосії. Ними традиційно управляють номінальні керівники. Щоправда, одну з них ми знайшли навіть у переліку друзів у Фейсбуці Козицького. Розмова з Максимом Козицьким про кіпрські фірми виходить недовгою: «Кіпрські компанії — залежно, де вони ведуть діяльність. Абсолютно багато спільних компаній, спільних підприємств, і вони там, де вели діяльність, там, де партнери хотіли реєструвати, ми йшли на зустріч і реєстрували. Дякую (ред. — пішов)».

«Для чого ж все так ускладнювати з бізнесом? Все стає простіше, коли дізнаєшся, що на Британських Віргінських островах нульовий податок. Тож мати „материнську“ компанію тут дуже вигідно і саме віргінці „вливають“ мільйони євро, в якості нібито кредитів в афілійовані компанії вже кіпрські, а ті — в українські», — резюмують у розслідуванні «Бігуса». — Ось, наприклад, вітроелектростанція в Старому Самборі. Це — один з об’єктів компаній з орбіти Козицьких. На її зведення було отримано 7,5 мільйонів євро кредиту від кіпріотів «Deravest Limited». Та, в свою чергу, гроші отримала від компанії з віргінів — «ZMS ENERGEE» і благодійника, якого в документах не називають, — теж як позичку".

«Це майно — не власність Максима Козицького, а його батька, — пояснив „ВЗ“ керівник патронатної служби ЛОДА Андрій Болкун. — Якщо вони спільно не проживають, голова ЛОДА не повинен декларувати його».

Схожі новини