Передплата 2024 ВЗ

Орест Чемерис: «Львівщина виходить у лідери із захворюваності в Україні, бо люди не дотримуються заходів безпеки…»

  • 05.06.2020, 13:52
  • 1 901

За словами головного медика Львівської області, кожному працівнику медустанов проведуть ІФА-обстеження. Згідно з наказом МОЗ України, такий тест слід проводити раз на 30 днів.

Захворюваність на COVID-19 на Львівщині не те що не йде на спад, а щодня набирає обертів, тому говорити про пік пандемії ще занадто рано. Чому масово хворіють медики, чому закривають на карантин медичні заклади і куди звертатися людям, якщо закривають спеціалізовані лікарні? З цими питаннями кореспондент «ВЗ» звернулася до директора Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ореста Чемериса.

— Львівщина виходить у лідери із захворюваністю в Україні за статистичними даними. Ми вже обігнали Київську та Івано-Франківську області. Чому так відбувається?

— Вже близько трьох тижнів населення області активно вийшло на вулицю. Є достатньо скупчень людей. Якщо місяць тому у Львові на вулиці людей практично не було, то тепер у центральній частині міста місцями важко пройти, стільки людей. Ніхто не дотримується соціальної дистанції, багато хто не носить масок.

— Тобто з такою динамікою пік пандемії на Львівщині ще попереду?

— Враховуючи ситуацію за два минулі тижні, маємо стійке підвищення числа хворих. Хоча ріст кількості хворих не стрибкоподібний, повільний.

— Інфекціоністи кажуть, що проблема насамперед у тому, що на результати ПЛР-тестів потрібно чекати до двох тижнів. Можливо, потрібно більше лабораторій, які проводять ПЛР-тести?

— На Львівщині ПЛР-тести проводять п’ять лабораторій: лабораторний центр, лабораторія медуніверситету, лабораторія військового госпіталю, лабораторія у фтизіопульмонологічному центрі та два дні тому розпочала роботу лабораторія держпродслужби. Періодично приватні лабораторії беруть певну кількість зразків. Загалом проводиться не менше 500 аналізів щоденно, а ще два тижні тому проводили максимально 400 аналізів. Окрім того, є наказ міністерства, у якому рекомендовано проводити ІФА-тестування, яке допоможе розвантажити лабораторії, які проводять ПЛР-тести. Це ІФА-тестування не ставить діагнозу, але дозволяє відмежувати пацієнтів, яким потрібно робити ПЛР, а яким не потрібно.

— Наявність антитіл до ковіду, тобто результат аналізу на імуноглобулін G, все-таки вказує на перенесений COVID-19 й імунну відповідь організму. Антитіла — це відповідь імунної системи?

— Якщо обстежувати ІФА-методом на імуноглобулін М і визначається позитивний результат, тобто вказує на хворобу у гострій стадії, то потрібно далі підтверджувати діагноз ПЛР-тестом. Якщо ІФА-тест на імуноглобулін М показує негативний результат, то ПЛР-дослідження проводити не потрібно.

— Львівська лікарня швидкої медичної допомоги проводить усім працівникам обстеження на імуноглобулін G, тобто визначає, скільки медичних працівників у закладі вже перехворіли і мають антитіла. Чи проводитимете такі обстеження працівникам Львівської обласної клінічної лікарні?

— В обласному Центрі СНІДу пріоритетно обстежуватимуть медиків ІФА-тестами. У тому числі й працівників Львівської обласної клінічної лікарні. Є наказ МОЗ України, який визначає порядок проведення досліджень і визначено категорії осіб, яким показано проводити ІФА-тести першочергово: медикам, працівникам поліції, прикордонникам…

— Львівська обласна клінічна лікарня має у лабораторії імуноферментний аналізатор, проте ІФА-тестів не проводить, оскільки гроші на ці обстеження мають бути виділені з держбюджету?

— Усі медичні заклади, які мають імуноферментні аналізатори, проводитимуть працівникам ІФА-тестування. Є наказ Департаменту області, де чітко визначено, що медичні працівники, зокрема, Львівської обласної клінічної лікарні, проходять ІФА-тестування на базі Центру громадського здоров’я. Вони можуть відібрати зразки крові на базі свого медичного закладу, тобто у лабораторії Львівської обласної клінічної лікарні, передати у Центр СНІДу і таким чином провести усім ІФА-тестування. Є сформовані потоки медпрацівників, тест-системи закуплені і незабаром надійдуть в область. За відповідним розподілом лабораторія, яка має імуноферментний аналізатор, а мережа таких лабораторій є визначена, отримає все необхідне для проведення ІФА-аналізів.

— Міські заклади охорони здоров’я вже проводять ІФА-тестування…

— Львівський обласний західноукраїнський спеціалізований дитячий центр, у Львові відомий, як «чорнобильська лікарня», провів усім своїм працівникам ІФА-тестування на імуноглобуліни М і G. Всі медики здорові. Також провели у Стрийській міській лікарні та у госпіталі у Винниках. Кожен керівник медичної установи області знає порядок, як, коли і де проводити ІФА-тестування.

— Найбільше сконцентровано хворих медиків на Львівщині у місті Львові. Насамперед, у Львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Там за чисельністю — половина з усіх хворих медиків області. Де найбільше хворих медиків у медичних закладах обласного підпорядкування?

— Львівська обласна клінічна лікарня — 47 підтверджених ПЛР-обстежень, обласний кардіоцентр — 9 підтверджених випадків ПЛР-дослідження, та Центр екстреної допомоги — медицина катастроф, тобто «швидка» — 29 випадків інфікування.

— Львівський обласний кардіоцентр закрито на карантин до 22 червня. Хворі із серцевою патологією тепер куди мають звертатися?

— Кардіоцентр — моноспеціалізований медичний заклад. У ситуації, що склалася там із масовими захворюваннями медичних працівників, було прийнято рішення про його тимчасове закриття. Усі хворі, які там є, змобілізовані в окремому відділенні. Медичні працівники, які були з ними у контакті, на самоізоляції. Є пацієнти, які потребують завершення лікування, перебуватимуть там на лікуванні. Пацієнти, які потребуватимуть ургентної спеціалізації, будуть госпіталізовані у Львівську обласну клінічну лікарню та у Львівську лікарню швидкої медичної допомоги.

— Кажуть, у Львівській обласній клінічній лікарні закрито чотири відділення, але про це не розголошують. Дві терапії, кардіологія, неврологія…

— Не маю такої інформації. Зараз така ситуація у медичних закладах, що у кожній установі можуть бути контактні люди, які скеровані на самоізоляцію.

— Медики «швидкої» скаржилися про дві маски на день, про те, що не видають достатньо засобів індивідуального захисту, тобто що на працівниках економлять…

— Засоби індивідуального захисту передані кожній медичній установі, і керівник зобов’язаний забезпечити кожного працівника.

— Кажуть лікарі, що обіцяну державою доплату у 300% до посадового окладу за роботу з ковідними хворими за березень отримали, а за квітень ще ні. А зараз — червень. Коли заплатять людям гроші?

— Станом на сьогодні 300% отримали працівники інфекційної лікарні, госпіталь у Винниках, Центр екстреної допомоги, фтизіопульмонологічний центр… За квітень гроші виплатили. Кожен медзаклад є автономним і підписує напряму угоду з НСЗУ (Національною службою здоров’я України). Медзаклади мають підписані договори з НСЗУ і отримують гроші, згідно з цими угодами. Департамент і міська влада не має на це жодного впливу. Усі обласні медичні заклади мають угоди з НСЗУ, усі профінансовані. Відповідно, здійснюються і доплати.

— В інфекційній лікарні зараз перебувають на лікуванні в основному лікарі, пацієнти, які до них звернулися без ковіду, але інфікувалися у медичному закладі, а також родичі тих пацієнтів, яким хворобу принесли додому. Можемо говорити про те, що найбільші лікарні — розсадники ковіду в області?

— У ЛОКЛ був спалах, але його локалізували і погасили, кардіоцентр закритий, все локалізовано. Проводимо ПЛР-дослідження, визначаємо контактних осіб. У Львівській обласній клінічній лікарні працювали усі відділення, але з меншим навантаженням. Вогнища вдається повністю ізолювати, щоб не поширювалися.

— Є безсимптомні носії серед медиків, хтось вже перехворів і має антитіла, хтось поширює вірус і про це не знає… Для того, щоб це все перевірити, треба людям принаймні ІФА-тести зробити?

— Правильно. Головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні цим відповідально займається. Згідно з наказом МОЗ України, раз на 30 днів медичні працівники повинні пройти ІФА-тестування. Кожен керівник медичної установи, який несе відповідальність за медичну установу і медичних працівників, про це знає.

— У Стрийській центральній районній лікарні теж був спалах захворюваності серед медиків?

— Так, але вони вже видужують і повертаються до праці. Цього тижня лікарня відкриється і працюватиме у повному обсязі.

Схожі новини