Передплата 2024 «Добрий господар»

«Жовта картка» для Козицького

Депутати Львівської обласної ради не підтримали пропозицію “Свободи” про висловлення недовіри голові ОДА

Не встиг голова Львівської ОДА Максим Козицький відпрацювати сто днів, як у Львівській облраді піднесли йому неприємний сюрприз. 2 червня, під час засідання позачергової сесії ЛОР, у сесійному залі виникло питання про… недовіру очільнику області. «Недовірливе питання» було внесене на пропозицію голови фракції ВО «Свобода» Олега Панькевича (був головою Львівської облради з листопада 2010 до листопада 2012 року.Ред.) — під час розгляду питання про децентралізацію.

Нагадаємо, 27 травня Кабмін затвердив перспективний план Львівської області, згідно із яким до Львівської ОТГ увійдуть ще 17 прилеглих населених пунктів, зокрема, Винники та Брюховичі, які досі виступали за створення окремих ОТГ. Після того, як Кабмін вирішив по-іншому, представники деяких сіл організували перекриття доріг довкола Львова.

Однак більшість депутатів облради не підтримали питання про висловлення недовіри голові ЛОДА. Ця пропозиція набрала лише десять голосів від фракції ВО «Свобода» (два «свободівці» були відсутні). «Проти» — три: Анатолій Дейнека (БПП), Інна Свистун та Михайло Сидорович («Самопоміч»). «Утрималися» — 39 (депутати фракцій БПП, «Самопоміч», «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Народний Рух України», УКРОП, «Народний контроль», група «Незалежні» та позафракційні). Голова ЛОР Олександр Ганущин (нині перебуває серед позафракційних) — утримався.

Нинішня спроба висловлення недовіри Максиму Козицькому — його перше «бойове хрещення». Хоча «зеленому губернатору» і так не позаздриш — не встиг вступити на посаду, як на область навалився коронавірус. Львівщину, разом із Києвом та Рівне критикують через високий рівень захворюваності, зокрема, і серед медиків, на фоні інших областей.

Про нюанси виникнення у сесійному залі питання про недовіру губернатору, журналісту «ВЗ» розповів голова ЛОР Олександр Ганущин.

— Як розцінюєте висловлення недовіри голові ЛОДА?

— Такі серйозні питання треба готувати заздалегідь. Незабаром вибори і політичні сили намагаються використати сесію для майданчика, на якому висловити недовіру голові ЛОДА при обговорення питання, яке стосувалося зовсім іншого.

— Тобто це був такий експромт?

— Це був постріл, щоб цю тему поховати.

— Тобто це було на руку Козицькому?

— Думаю, що так. Він із цієї ситуації тільки виграв.

— Ви раніше заявляли, що Львівщина буде в опозиції до «зеленої влади» і фракція БПП в тому числі…

— Я говорив, що Львівщина і її опозиційні настрої до Зеленського, як були, так і залишаться. А питання, яке вчора слухалося, було про територіальні громади. Це зовсім різні речі. Це так само, якби ви прийшли на балет, а раптом хтось захотів крутити блокбастер — нікого про це не попередивши, але всі мають дивитися. Бо блокбастер більш касовий.

— Чи дійсно Козицький заслуговує на недовіру?

— Щоб у цьому розібратися, треба відділити питання висловлення недовіри від питання перспективного плану громад Львівщини. Як це питання потрапило у порядок денний сесії? Ми дивилися засідання Кабміну в онлайні. Було цікаво, чи збережеться методика, за якою формувався перспективний план. І коли побачили, що надходить безліч пропозицій, які взагалі з області не виходили і не розглядалися, то вирішили цей проект рішення облради одразу зареєструвати, щоб не було спокуси обласній адміністрації щось змінювати без обговорення. І ми свого досягли. Має бути якийсь порядок гри на футбольному полі. Щоб не було ситуації, коли якісь люди підходять до суддів і підказують їм, які штрафні удари і з якої позиції треба призначати.

Коментар для «ВЗ»
Максим Козицький, голова Львівської ОДА:

— Висловлення недовіри голові місцевої державної адміністрації здійснюється у відповідності до ЗУ «Про місцеві державні адміністрації». Де чітко написано, що голова державної адміністрації щорічно звітує перед місцевою радою про виконання програми соціально-економічного розвитку. За підсумками розгляду такого питання місцева рада може висловити недовіру більшістю голосів. У такому випадку, якщо мова йде про голову ОДА, — президент зобов'язаний розглянути це рішення. Ініціатива фракції «Свобода» має виключно політичний характер.

Схожі новини