Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Малюка прооперували через 40 годин після народження!"

Прооперувати дитину, яка важить менше 2 кг, - ювелірна робота

1 червня — Міжнародний день захисту дітей

6% дітей в Україні народжується з вродженими вадами розвитку. Серед причин: під час вагітності краснуха (якщо жінка не була вакцинована), нестача фолієвої кислоти у раціоні, вплив деяких ліків і хімічних речовин тощо. 20 років тому дитина, яка з’явилася на світ із п’ятьма (!) вродженими вадами одночасно, не мала шансів на виживання. Сьогодні медицина їх рятує. У ІІ хірургічному відділенні Львівської міської клінічної лікарні («лікарні на Орлика») оперують маленьких пацієнтів із найскладнішими патологіями і множинними вродженими вадами, починаючи з… першого дня їх життя!

Галина Курило
Галина Курило
К.м.н., заввідділенням Галина Курило розповідає, що за останній рік у їхньому відділенні проходило лікування багато унікальних пацієнтів. Один із найскладніших — хлопчик, якому медики заново сформували шлунково-кишковий тракт. Малюка прооперували через 40 годин після народження! Мав три важкі вроджені вади розвитку — атрезію стравоходу з трахеостравохідною норицею, атрезію шлунка і прямої кишки. Іншими словами, у хлопчика був вхід у стравохід, а от виходу не було (нижня його частина була приєднана до трахеї). Так само не було виходу зі шлунка і прямої кишки. За 20 років роботи Галина Курило не пригадує, щоб в одного пацієнта було три атрезії одночасно. Якщо у дитини є кілька вроджених вад, її оперують поетапно, але якщо б хірурги усунули хлопчику лише одну ваду, з іншими двома немовля не мало би шансів вижити. Операційна бригада сформувала маленькому пацієнтові перехід зі стравоходу у шлунок і зі шлунку — у дванадцятипалу кишку. Коли малюк набере вагу, йому сформують вихід з прямої кишки (зараз хлопчику тимчасово вивели колостому, тобто створили штучний задній прохід).

Операція тривала 10 годин! Пані Галина не пригадує, щоб ще когось так довго оперували. «Були були виснажені, але водночас відчували велику радість, адже дитина була тепла, рожева, з хорошими показниками роботи серця і легень», — каже лікар.

Ось таких крихіток вагою менше 1 кг оперують у ІІ хірургічному відділенні
Ось таких крихіток вагою менше 1 кг оперують у ІІ хірургічному відділенні

Немовлят з критично малою масою тіла оперують на спеціальних надувних підігріваючих матрацах, які підтримують сталу температуру тіла дитини. В операційній також має бути відповідний температурний режим. Усі хірургічні інструменти є мініатюрними — на кшталт тих, якими офтальмохірурги проводять оперативні втручання на оці. Прооперувати дитину, яка важить менше 2 кг, — ювелірна робота. «Таким діткам навіть у вену голкою потрапити складно, адже вени у них — завтовшки з волосину! Маємо унікальне обладнання — ендоскопічна стійка (вартістю 4,9 млн. гривень, закуплена за кошти міського бюджету — такою апаратурою не може похвалитися жодна інша лікарня в Україні.Авт.), яка дозволяє виконувати весь спектр ендоскопічних обстежень навіть у глибоко недоношених діток. Величезна відповідальність лежить на анестезіологах, адже наркоз — це безперервний процес, під час якого змінюється робота серця, показники артеріального тиску. Операція (навіть у кілька етапів) — лише половина роботи. Далі за роботу беруться реабілітологи, які допомагають відновити функції всіх органів і систем маленького організму»…

«Були випадки, коли не були впевнені, що зможете врятувати дитину?» — запитую. «До нас поступила пацієнтка з гігантською крижово-куприковою тератомою. Дівчинка народилася з вагою 3,6 кг, у той час як пухлина, яка тяглася по хребту до крижових кісток, заважила… на 1,7 кг!» — розповідає пані Галина. Крихітку прооперували на четверту добу після народження. Новоутворення у неї було таких розмірів, що його оболонка вже не витримувала і почав витікати вміст. «Мені невідомі випадки, щоб діти з таким виживали, — каже хірург. — А нам вдалося не тільки забрати гігантську пухлину, а й одночасно провести дитині пластичну операцію. За останні чотири роки мали чотири такі випадки. Всіх наших маленьких пацієнтів врятували!».

Заввідділенням пригадує ще одну важку пацієнтку — дівчинку з вродженим некрозом шлунка, яка при народженні важила лише один кілограм. Більша частина органу у дитини відмерла. Новий шлунок маляті хірурги сформували за 40 хвилин…

Хірург каже, що діти з вродженими вадами розвиту народжувалися завжди, але коли вона починала працювати лікарем, такі випадки трактувалися як каліцтво, несумісне з життям. Їх не намагалися рятувати. «Зараз ці діти почали виживати. Вони цілком життєздатні: здорові, розумні, потім гарно вчаться у школі, бігають, радіють життю. Звертаюся до жінок: якщо ви дізналися на будь-якому терміні вагітності, що ваша дитина має вроджену ваду, не панікуйте і не погоджуйтеся на аборт. При сьогоднішньому рівні медицини ми можемо скоригувати практично будь-яку ваду. Дитина буде абсолютно здоровою!» — запевняє лікарка.

«Задовго до реформи Уляни Супрун, наш головний лікар Дмитро Квіт мав бачення, як зробити так, щоб наша лікарня нічим не поступалася західним клінікам — ані висококласними спеціалістами, ані обладнанням. Ми постійно їздимо на стажування за кордон (не менш як по 2−3 рази на рік), вивчаємо новітні методики. Сучасні засоби зв’язку дозволяють нам регулярно консультуватися з нашими колегами з Варшави, Брюсселя, інших країнах по всіх найскладніших випадках», — розповідає заввідділенням.

Карантин, звісно, вніс свої корективи. Палати тепер — двомісні (до цього у них одночасно могло перебувати четверо пацієнтів). «Намагаємося зробити так, щоб в одній палаті перебували діти приблизно з однаковими вадами і патологіями, бо це — потужна психологічна підтримка для мами, яка бачить, що у своїй біді не одинока, і що тут їй допоможуть», — пояснює пані Галина.

Наразі вхід у відділення (і загалом у лікарню) дозволений лише дитині і мамі (або батькові) — вільне відвідування тимчасово заборонили. Допомогу надають лише ургентну — планових операцій не проводять. Коли пацієнт поступає у приймальне відділення, йому проводять всі необхідні дослідження, аби переконатися, що дитина не має вірусних респіраторних інфекцій (у т.ч., не хворіє на Covid-19).

Фото надані Львівською міською клінічною лікарнею

Схожі новини