Передплата 2024 «Добрий господар»

Молода капуста: овоч краси і стрункості (Рецепти від «ВЗ»)

Благотворно впливає на травну систему, виводить шлаки і токсини

Кажуть, якщо на столі є са­лат з молодої капусти, зима не повернеться. Правда, цьогорічні травневі снігопа­ди у Карпатах могли спрос­тувати це твердження. Та, на щастя, весна перемогла, і сніг надовго не затримався. Тож смакуватимемо аромат­ною, хрусткою і вітамінною молодою капустою, поки її сезон.

Молода капуста — вес­няний овоч з повноцін­ним вітамінним зарядом. Вітаміни С, А, В1 і В2, Р, К, нікоти­нова кислота, а також клітковина і мікроелементи — все це є в ній.

А вітаміну С у ній навіть біль­ше, ніж у цитрусових. Вона май­же не містить крохмалю і са­харози, тому страви з молодої капусти смакуватимуть навіть діабетикам. А низька калорій­ність овоча сподобається тим, хто прагне скинути зайві кіло­грами, набуті під час затяжного карантину.

Капуста захищає від поя­ви виразок, розвитку онкології, втрати зору. Благотворно впли­ває на травну систему, стиму­лює метаболізм, м’яко очищає організм, виводить шлаки, ток­сини і холестерин.

Свіже капустяне листя допо­може при ударах, тимчасових болях у суглобах, застоях під час лактації: потрібно пом’ятий ка­пустяний листок прикласти на запалене місце, зафіксувати і залишити на ніч.

Молоду капусту також вико­ристовують у косметології. Вона добре зволожує і освітлює шкі­ру, робить її пружною і гладень­кою. Варто лише подрібнити ка­пусту і нанести суміш на обличчя — ефект здивує з першого разу. Свіжий капустяний сік можна використовувати як тонізуючий лосьйон.

Капусту не варто вживати при панкреатиті, після операцій на черевній порожнині і грудній клітці, при захворюваннях щи­товидної залози. Сік білокачан­ної капусти не рекомендують пити при підвищеній кислот­ності шлунка. Якщо побоюєтесь вмісту нітратів у молодих ово­чах, краще замочити капустину у воді на кілька годин. Оскільки найбільша концентрація нітра­тів саме біля качана, то краще не використовувати й листя навко­ло нього. Також варто зняти де­кілька зовнішніх листків капусти.

У Давньому Єгипті капус­ту подавали як вишукане час­тування заможним людям і як десерт. У сучасній кулінарії ка­пуста є ключовим овочем, з неї роблять низькокалорійні віта­мінні салати, тушкують, варять, квасять, готують відвари і на­стої.

Страви з капусти є чи не в кож­ній національній кухні: це голуб­ці і рулети, рагу і супи, запіканки і котлети, солянки і пиріжки.

Варити і тушкувати моло­ду капусту треба, не накрива­ючи каструлю кришкою. Мож­на додавати лимонну кислоту або яблучний оцет, брусницю, журавлину чи яблука, щоб зне­шкодити нітратні сполуки. Та найкраще молоду капусту спо­живати без термічної обробки, бо вона містить ензими, які до­помагають засвоюватися тва­ринним білкам. Тож салат з ка­пусти подати до м"яса чи риби.

Салат з капусти і молодого кабачка

200 г молодої капусти, 1 молодий кабачок, 1 стебло зеленої цибулі, 1 гілочка м’яти, перець, 2 ст. лож­ки соняшникової олії, 2 ст. ложки лимонного соку, 0,5 ч. ложки цукру, 1 дрібка солі.

Молодий кабачок нарізати дрібною соломкою. Трохи по­солити і залишити на 10−15 хв. Виділиться сік, його злити. Ка­пусту нашаткувати. Посипати цукром, сіллю і трохи розім"яти пальцями.

Змішати капусту і кабачки. Додати нарізані цибулю і м’яту. До смаку додати лимонного соку, сіль і олію. Акуратно пере­мішати.

Лазанья з молодої капусти

125 г вершкового масла, 1 головка молодої капусти, натертий твердий сир. Для начинки: 2 ст. ложки олії, сіль, 3 ст. ложки подрібненої томатної м’якоті, 500 г курячого фаршу, 2 невеликі цибулини, 4 зубчики часнику, 150 г хлібних крихт, 2 морквини.

Для соусу: 100 мл вершків жирністю 9%, 1 яйце, 75 г на­тертого твердого сиру. Моркву, цибулю і часник очистити і дріб­но нарізати. Розігріти олію і об­смажити овочі, помішуючи, 6−7 хв. Покласти курячий фарш і го­тувати, розминаючи грудки, 8 хв. Зняти з вогню, перекласти в миску і дати охолонути. Додати в начинку томатну м’якоть (або ложку томатної пасти) і хліб­ні крихти. Приправити сіллю і перцем, перемішати. Капусту вимити, акуратно вирізати ка­чан, листя розібрати. Опусти­ти листя в киплячу підсолену воду на 3 хв, вийняти, розклас­ти на рушник і дати обсохнути. У мисці змішати вершки, яйце і сир для соусу. У кухлику роз­топити вершкове масло. Форму для запікання злегка змастити розтопленим маслом, викласти приблизно чверть капустяно­го листя, знову скропити мас­лом, розподілити рівним ша­ром третину начинки. Покласти ще один шар капустяного лис­тя, змастити маслом, виклас­ти половину, з тієї, що залиши­лася, начинки, повторити шари ще раз. Останній шар має бути капустяним. Розігріти духо­вку до 180 °C. Залити вершко­вим соусом, накрити фольгою і запікати 15−20 хв. Вийняти, зняти фольгу, посипати на­тертим твердим сиром (най­краще пармезаном) і запікати до утворення золотистої ско­ринки ще 3−5 хв.

Заливний пиріг

Для начинки: 450−500 г моло­дої білокачанної капусти, не­великий пучок кропу, трохи свіжого чебрецю і кінзи, 3 варені яйця, сіль, мелений чорний перець. Для тіста: 160 г вершкового масла + 15 г для форми, 200 мл кефі­ру, 200 мл сметани жирністю від 20%, 2 ст. ложки цукру, ½ ч. ложки солі, 2 яйця, 280 г борошна, 1,5−2 ч. лож­ки розпушувача, панірувальні сухарі.

Нашатковану капусту злегка обсмажити на маленькому вогні на сухій пательні, додати наріза­ну зелень кропу, кінзи і чебрецю, посолити, поперчити, дати тро­хи охолонути і додати нарізані кубиками варені яйця. Вершко­ве масло розтопити, переміша­ти з кефіром і сметаною, додати цукор і сіль. Яйця збити окре­мо і обережно влити в отрима­ну масу. Борошно перемішати з розпушувачем і потрохи вси­пати в рідке тісто, помішуючи, краще міксером. Змішати на од­норідну масу. Форму діам. 24- 25 см змастити маслом і злег­ка присипати сухарями. Влити у форму половину тіста, викласти начинку і рівномірно розподіли­ти її. Знову вилити тісто, розрів­няти. Поставити в заздалегідь розігріту духовку і випікати при 200 °C (можна спершу у режимі — «низ» 10−15 хв, а потім «верх і низ»). Готовність перевірити па­личкою або сірником — має за­лишитися сухим. Вийняти пиріг з духовки і дати йому трохи охо­лонути, 20 хв. Якщо хочете м’яку скоринку, накрити зверху руш­ником, якщо хрустку — не накри­вати! Охололий пиріг викласти на тарілку, можна прикраси­ти кунжутом. Подавати гарячим або холодним.

Схожі новини