Передплата 2024 ВЗ

Щоб покавувати - пройди температурний контроль та дезінфікуй руки

З 11 травня у Львові запрацювали деякі карантинні послаблення

Цього тижня уряд запровадив деякі карантинні послаблення — запрацювали музеї «під відкритим небом» (так звані скансени), відновили роботу і кав’ярні. Щоправда, кавувати чи чаювати дозволено лише на літніх майданчиках та з дотриманням карантинних вимог. Персонал що дві години має дезінфікувати руки та рукавички, обробляти робочі поверхні, працювати у масках чи респіраторах. Журналіст «ВЗ» вирушила у рейд популярними кав’ярнями міста Лева, щоб на власні очі побачити їхню роботу у нових умовах, чи дотримуються карантинних протоколів.

Біля «П'яної вишні», що навпроти Ратуші немає вуличних столиків, де зазвичай гості смакують наливки. П’янкі напої можна придбати «з собою». Черг не було. Офіціант пропонує мені дезінфікувати руки, в туалет, каже — зась. Запропонував наливку. Питаю, чи підвищували ціни. «Ні, — відповів офіціант. Як і до карантину, 100 грамів наливки коштує 42 гривні». Запитую, як часто прибирають, зокрема миють підлогу. Запевняє, що прибирають кожних дві години. З такою періодичністю черговий бармен міняє рукавички і миє руки, а потім їх дезінфікує. За цей час офіціанта чи бармена підміняє напарник.

Йду до кафе Musik Lab. На літньому майданчику — жодного гостя. При вході — столик з дезінфекторами, офіціантка пропонує одягнути одноразові рукавички, які висять на стіні. Прошу меню. «Не можна брати меню, — відповіла офіціантка. — По-перше, у нас ще не усе є, по-друге, наразі заборонено давати гостям. Можна лише показати. За кілька днів наше меню буде висіти на стіні». У цьому закладі в туалет теж не пускають. На столики напої та страви приносять в одноразовому посуді.

У Glory Cafe працює літній майданчик. Біля кожного столика лише два крісла, бо за правилами за столиками можуть сидіти не більше двох гостей. Тут є і чимало постійних клієнтів, серед яких турки, що роками мешкають у Львові. Дезінфікую руки і прямую всередину кафе по меню (по дорозі зауважила, що заклад оновив підлогу, зробив ремонт. — Авт.). Адміністратор і офіціант Руслана каже, що меню на руки заборонено видавати. Пояснює, що все можна замовити по дошці меню, там є ціни. Вони такі самі, як до карантину. Склянку турецького чаю мені принесли в одноразовому стаканчику. Такими є ключові вимоги до усіх закладів громадського харчування, які працюють у режимі карантинних послаблень. Пані Руслана попередила мене про ще одне карантинне нововведення — розрахунок лише банківською карточкою, бажано з безконтактною системою Pay Pass.

Далі йду інспектувати літній майданчик «Віденської кав’ярні». Гостей на майданчику багато. Тут правила контролю ще суворіші. Власники кафе ввели в протокол вимірювання температури усім клієнтам. При вході традиційно обробляю руки антисептиком. Розчин стоїть на кількох столах. До мене підійшла офіціантка, яка принесла «карантинне меню» (книжка меню — з прошитими ламінованими сторінками, без традиційної титульної шкіряної сторінки. Кажуть, таке меню часто протирають антисептиком. — Авт.). При мені офіціантка обробила антисептиком стіл та протерла його. Після цього експрес-термометром виміряла мені температуру. «У вас 36,1 градуса! Можете в нас гостювати», — втішила мене офіціантка.

Йду у одну з найпопулярніших кав'ярень Львова — «Світ кави». Вона, до речі, працювала і під час карантину, каву продавали «на винос». Тут розставлено багато столиків, майже усі зайняті. Але за деякими сидять по троє гостей, є навіть компанія з семи чоловіків, які зсунули докупи два столики. За кавою вишикувалась черга. Каву і морозиво дають в одноразових паперових стаканчиках.

Поруч працює ресторан «Амадеус». Тут змонтована літня тераса. Біля кожного столика лише два крісла. Меню «карантинне», тобно не звичне, а скорочене — лише на дві сторінки. Офіціантки в масках. Страви і напої приносять у скляному посуді. Розраховуватися тут можна і готівкою. Туалет дозволяють відвідати, але зауважують, що їх попередили, що це не бажано. Але офіціантка розуміє, що дико не пустити клієнта, який замовив у ресторані їжу та напої, в туалет. Каже, що їм сказали, що страви офіціанти не повинні виносити до столиків, де сидять гості, мовляв, їх треба ставити на спеціальний столик і клієнти їх мають самі забирати. Але це також буде дико виглядати, як в якійсь їдальні, тому вони цього не роблять, а обслуговують своїх гостей традиційно.

Мій рейд кав’ярнями показав: у перший день послаблення карантину персонал намагаються дотримуватися карантинних протоколів, але в межах розумного. Та найбільш приємно було спостерігати за тим, як львів’яни щиро раді, що нарешті можуть випити каву у рідних кав’ярнях. Водночас звернула вагу, що маски носять лише одиниці, переважна більшість перехожих у центрі міста були без масок.

Фото авторки та Юлії Підлужної

Схожі новини