Передплата 2024 «Добрий господар»

Під домашнім арештом

Як пережити карантин без шкоди для психічного здоров’я?

1,7 млрд. людей на планеті перебуває в ізоляції у зв'язку із карантинними заходами через пандемію нового коронавірусу. А це — майже 20% населення Землі. Більшість людей, які щодня ходять на роботу, мріють нарешті побити байдики, але кілька днів, а не місяць чи довше! Карантин абсолютно не можна порівняти із відпусткою. Адже під час відпустки людина вільна у своєму виборі: може полежати на дивані, а може піти з друзями на каву, відвідати родичів, які живуть у сусідній області чи поїхати кудись за кордон. Сьогодні її простір обмежений чотирма стінами. Максимум — периметром довкола будинку. Як пережити ці нелегкі часи без шкоди для психічного здоров’я, розповідає психолог, психотерапевт Тетяна Груша.

● Люди й справді почуваються заручниками у своїх домівках. Легше тим, хто живе за містом, мешкає у приватному будинку, бо може вийти на подвір’я, подихати свіжим повітрям, посадити квіти. У багатоквартирному із розваг — лише телевізор, планшет, смартфон. Але це — лише на перший погляд. Проведіть ревізію на антресолях — там могли завалятися шахи, шашки, карти, гра «Монополія».

● Якщо у вас є малі діти, у помешканні точно знайдеться пластилін, картон, кольоровий папір, фарби. Вирізайте разом сніжинки чи кораблики — незчуєтеся, як самі повернетеся у дитинство. Ліпіть з пластиліну фігурки. Можна влаштувати змагання — у кого вийшла краща квіточка чи солдатик, а завдяки сучасним технологіям такі конкурси можна проводити онлайн.

● У вашій домашній бібліотеці обов’язково знайдеться що почитати. Це може бути навіть «дамський» роман. Чому б ні? «Розвантажте» свій мозок. Багато людей купує сучасну художню літературу або із серії «нон-фікшн», а потім бідкається, що «руки не доходять» ці книжки прочитати. Нарешті у вас з’явилася така нагода — скористайтеся нею!

● Щоб здобути нові знання і навики не конче поступати в університет на післядипломну освіту чи записуватися на якісь курси. Завдяки інтернету зараз можна багато чому навчитися або пригадати те, що ви колись знали, але забули. Наприклад, можна нарешті «підтягнути» англійську мову (і за це не треба навіть нічого платити) або навчитися в’язати. Немає спиць? Згодяться два олівці. Немає ниток? Можна спороти старий светр.

● Дотримуйтеся режиму дня. Лягати спати далеко за північ, спати до обіду, не знімати піжами — не найкращий варіант. Якщо працюєте віддалено, заздалегідь сплануйте свій робочий день і чітко відмежуйте час праці від часу відпочинку.

● Мабуть, найважче організувати дозвілля стареньких. «Моїй мамі — 83 роки. Накупили їй з чоловіком продуктів — вистачить на кілька тижнів. Але мама продовжує „рватися“ у магазин. Домовилися, що вона буде виходити тільки, щоб викинути сміття і трошки прогулятися біля дому, проте взяли з неї обіцянку, що ні з ким не буде спілкуватися. Мама любить читати, тож постаралися забезпечити її книжками», — ділиться власним досвідом Тетяна Груша. Може, ваші старші родичі люблять розгадувати кросворди? Або переглядати серіали? Подбайте, аби вони могли займатися тим, що їм до вподоби. Навчіть їх користуватися скайпом, зареєструйте у соцмережах. Спілкуючись щодня з дітьми-онуками (навіть за посередництвом ґаджетів) не почуватимуться самотніми.

● Не забувайте про фізичну активність. В інтернеті можна знайти багато корисних відео, де крок по кроку розписані заняття, які допоможуть підтягнути фігуру до літа. Важливо, аби ви не почали лінуватися. Рухаємося тепер менше, їмо більше, тож люди, схильні до повноти, можуть набрати кілька зайвих кілограмів. Будьте дисципліновані. Запланували виконати 40 присідань, 20 віджимань — виконайте і з чистою совістю беріть до рук книжку.

● Для багатьох сімей карантин став справжнім випробувань. Подружні пари не звикли стільки часу проводити разом. Батьки розгублені — не знають, чим зайняти дитину. Дорослі діти конфліктують зі своїми старенькими батьками… І «втечею» на роботу вже не врятуєшся. Розглядайте вимушену ізоляцію як можливість ближче познайомитися із тими, з ким вам доводиться ділити житлову площу, дізнатися про їхні потреби, бажання, мрії.

● У такі складні часи раціо (кора головного мозку) «вимикається» і «вмикається» мозочок (рептильний мозок), який у момент безпеки відповідає за наше виживання, подаючи нам один із трьох сигналів «бий, біжи або завмри». Це пояснює, чому деякі люди вперто (і навіть демонстраційно) порушують карантин. Інші ж, навпаки, стараються не покидати безпечної території, якою вони вважають свій дім. Третя категорія — «нічого не бачу, нічого не чую, нікому нічого не скажу». Як страуси, «ховають голову у пісок». До якої б категорії ви не належали, влаштовуйте періодично перепочинок від «інформаційних атак». Черговий випуск новин можна й пропустити. На пандемії не може сходитися клином білий світ. Не підвищуйте зайвий раз свій рівень тривожності. Нехай вашу увагу привертають позитивні новини.

Всі ми хвилюємося за здоров’я і життя нас самих і наших близьких. Хвилюють нас і економічні труднощі, які на нас очікують. Подумайте: можлива ця криза дасть вам поштовх нарешті реалізувати свої мрії? Наприклад, започаткувати власну справу? Чи змінити професію? Карантин не триватиме вічно. Минуло три місяці — і Китай починає знімати обмеження. Люди поступово повертаються до звичного життя. Тож не малюйте в уяві апокаліптичні картинки, а сміливо будуйте плани на майбутнє!

Фото з приватного архіву Тетяни Груші та iStock

Схожі новини