Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Селяни сподіваються, що коронавірус їх обмине

Займаються звичними справами на городах, у садах. Але мають застереження до земляків-заробітчан

На Тернопільщині із понеділка, 23 березня, оголошено надзвичайну ситуацію. Не в останню чергу це пов’язано із випадком коронавірусу, який зафіксовано у Заліщицькому районі. Там цю хворобу підчепив 57-річний священослужитель.

В останні кілька днів життя у надзбручанських містах сповільнилося. На вулицях у післяобідні години людей дуже мало. Виходять з дому лише з нагальних проблем: до продмагазину, банкомату, аптеки. Походеньки на забави до знайомих припинили. Не відзначають навіть днів народження. Працівників служб, які відповідають за функціонування життєво важливої інфраструктури (газовики, електрики), як і продавців, співробітників банків, їхнє керівництво забезпечило масками. У них ходять і чимало з тих людей, які у вечірній час прогулюються на вулицях.

Не працює багато «актуальних» крамниць, які торгували будматеріалами, запчастинами, Це спричиняє громадянам складнощі. Як і відсутність автобусного сполучення — тяжко добиратися зі сіл на роботу у міста. На воротах базарів теж замки. Тих, хто пробує влаштовувати стихійну торгівлю молочними продуктами, під загрозою великого штрафу проганяє поліція.

Діти і молодь удома засіли за комп’ютери і смартфони. Старші не вимикають телевізорів — перегляд «мильних» серіалів переривають прослуховуванням останніх новин. Сподіваються почути обнадійливі звістки, що хвороба вгамувалася. Сусіди, які раніше любили годинами балакати у під’їздах чи за чаєм один в одного, тепер обмежуються довгими розмовами через мобільні телефони. Багато жінок взялися за голки — вишивають рушники до Великодніх свят. Вірять, що до середини квітня ця напасть зникне.

Згорнуто всі масові зібрання. У селі Рогачині цієї неділі люди хотіли зібратися на громадські слухання через нерадивого власника піщаного кар’єру, який своїми багатотоннажними машинами розбив їхню дорогу. Сільський голова Орест Нич наклав табу на збори — щоб не наражати людей на небезпеку підхопити вірус.

Через надзвичайну ситуацію душпастирі закликали парафіян приходити у храми не більше десятьом особам. Кажуть: краще молитися на подвір’ї біля церков, дотримуючись безпечної відстані. І вдома. Або переглядати відправи через соцмережі. Настоятель храму у селі Нараєві (Бережанський район) о. Василь Мартинців зараз зайнятий тим, щоб організувати трансляцію богослужінь через Facebook. У сусідньому селі Лапшині отець Василь Мізюк, який із шкільних років займається радіаматорським спортом, ще років три тому поставив у місцевій церкві дві відеокамери — щоб літургії у прямому ефірі могли переглядати у своїх оселях лапшинці старшого віку, яким важко добратися до храму, а також хворі і заробітчани за кордоном. Ідея виправдала себе. І стала у великій пригоді при нинішній надзвичайній ситуації: кількість переглядачів онлайн-показів із духовної обителі значно зросла.

Щоправда, багатьом людям, особливо старшого віку, важко відмовитися від усталеного способу життя. Недавно в одне із сіл на Тернопільщині привезли копію чудодійної ікони Зарваницької Матері Божої. Попри застереження, селяни прикладалися до неї чолом і губами. Запевняли, що святиню з її цілильною силою вірус обмине. 89-річна бабця Юля, яка за своє довге життя пережила багато катаклізмів, теж оптимістично сказала нам, що «сільських людей тота хороба не возьме». І звично ходить доглядати за худобою і птицею у своїй стайні.

У теплі погожі дні селян важко втримати у хаті. Займаються звичними для себе справами. Вивозять на поля гній під майбутню весняну оранку, підживлюють до появи пагонів міжряддя малин, сапають сходи зимового часнику і цибулі, згрібають сміття, обрізують і обприскують плодові дерева, доглядають за бджолами, ріжуть дрова на циркулярках.

А ще прислухаються до своїх земляків-заробітчан, які достроково повертаються із закордонних заробітків: чи, бува, не кашляють вони, чи не мають гарячки? Автор цих рядків поспілкувався з однією сільською фельдшеркою, і вона запевнила, що всі приїжджі на підвідомчій території перебувають у неї на обліку. Регулярно у них вимірюють температуру і заносять показники у журнал — щоб реагувати у випадку якихось аномалій.

Тернопільська область

Схожі новини