Передплата 2024 «Добра кухня»

Як змінилася робота  лікарень з початку оголошення карантину

  • 18.03.2020, 16:32
  • 1 345

На позачерговому засіданні сесії міськради Львів виділив 39 млн грн з резервного фонду міського бюджету для закупівлі медикаментів, засобів індивідуального захисту, необхідного обладнання.

Передбачено 4 млн грн для завершення ремонтних робіт (буквально тиждень-півтора ще триватимуть роботи) в лікарні на Орлика, де можна буде відкрити нове відділення невідкладної допомоги. 5 млн грн — це є кошти власне на закупівлю засобів індивідуального захисту. 30 млн грн буде передано в статутний фонд Лікарні швидкої медично допомоги для закупівлі апаратів ШВЛ, моніторів пацієнта, апарату для визначення газів в крові. А як працюють сьогодні інші лікарні? Ми поспілкувалися з депутатами «Самопомочі» — саме у цій фракції чи не найбільше медиків серед усього депутатського корпусу.

Коментарі для «ВЗ»
Ігор Стояновський, Комунальна 8-а міська клінічна лікарня м. Львова, заступник головного лікаря з хірургічної роботи.

— Відповідно до рішень комісій ТЕБ і НС, які приймаються в місті і області, у підготовці до масового прийому пацієнтів з коронавірусом, відбулися організаційні зміни в усіх закладах охорони здоров’я, зокрема, визначено дев’ять закладів у Львівській області і Львові, які мають найбільшу готовність, забезпеченням киснем і необхідним обладнанням, які можуть найкраще реорганізуватися аби прийняти велику кількість пацієнтів. Як показує досвід інших держав, зокрема, Італії, медичні системи охорони здоров’я не дають собі ради з великим зростом кількості захворілих. Оперативні заходи, прийняті зараз в Україні, я сподіваюсь, дозволять зменшити цей експоненційний ріст і зменшити епідемію, принаймні, до тих меж, аби заклади здоров’я могли впоратися із зростанням кількості пацієнтів.

Лікарня, в якій я працюю, тимчасово припинила приймати пацієнтів відповідно до свого профілю, усі пацієнти виписані або переведені у інші заклади охорони здоров’я. Також делеговані наші фахівці (наприклад фахівці з лікування опіків) у ці лікарні для забезпечення кваліфікованої допомоги. Таким чином, ми звільняємо місця і будемо готові прийняти пацієнтів після того, як буде заповнена Інфекційна лікарня і Шпитальу Винниках, бо ми є третьою резервною установою, яка прийматиме пацієнтів хворих на коронавірусні пневмонії.

— А чи вистачить фахівців? Лікарів, котрі спеціалізуються на вірусних захворюваннях?

— Так, це складне питання. В принципі, лікування простих випадків не потребує специфічних знань чи вмінь: кожен лікар повинен вміти лікувати пацієнтів з ГРЗ чи легкою формою пневмонії. Важкі пневмонії будуть потребувати лікування у палатах інтенсивної терапії, а це вже долучення лікарів-анастезіологів. Але за той період часу, який, ми сподіваємось, ми ще маємо, ми проведемо необхідну підготовку.

— А як самі лікарі психологічно готові до таких ситуацій? Адже вони також люди, котрі мають сім’ї і свої мрії про майбутнє? Адже, на відміну від багатьох нас, вони не можуть — залишатись вдома? Чи були випадки за останній час, щоб медсестра чи лікар звільнилися або пішли саме зараз у відпустку?

— Не було. Жодного випадку. Навпаки — на наших загальних зборах ми обговорили рішення, що, можливо, будемо самі просити наших працівників, котрі знаходяться в зоні ризику, (понад 55 років, із супутніми захворюваннями і ін) на той період часу не виходити на роботу, а натомість мотивуватимето молодих працівників активніше долучатися.

— Коли ці важкі часи минуть, і ми будемо робити підсумки, то чи не повернемось до оновленого усвідомлення, що медик — чи не найважливіша для людства професія?

— Я думаю, що ми перейдемо цю епідемію з гідністю — як проходили і інші виклики. І винесемо багато важливих уроків. Перше — це гідного ставлення до праці медиків. А друге — це своєчасного забезпечення лікарень усім необхідним, тобто, щоб апарати штучної вентиляції легенів ми не купували в той момент, коли весь світ їх намагається купити і їх фізично ніде немає, а щоб ми витрачали кошти планомірно і щороку поновлювали запас усього необхідного.

Тарас Кльофа, заступник начальника військово-медичного клінічного центру Західного регіону з медичної частини — начальник медичної частини, полковник медичної служби, кандидат медичних наук.

— Військовослужбовці також на карантині. Вже зараз введено ряд обмежувальних заходів і посилена обсервація в усіх військових частинах. І, звісно, обмежено переміщення військових. На сьогодні і в нашому медичному центрі також є обмеження на планову госпіталізацію пацієнтів з плановими оперативними втручаннями чи обстеженнями. Ми очікуємо хвилю спалаху захворюваності у зв’язку з поширенням коронавірусу.

— Але ваш госпіталь — це військовий заклад

— Ми теж не можемо не очікувати поступлення основного контингенту — військовослужбовців, оскільки велика їх кількість перебуває і закордоном, і у відрядженнях, і на навчаннях — вони контактують з людьми, які, ймовірно, були заражені. Ми тісно співпрацюємо з міською радою і Управлінням Охорони Здоров’я — ми не можемо і не маємо права залишатися осторонь. Ця інфекція — веде себе дуже непердбачувано. Ми мусимо бути усі готові.

Андрій Дворакевич, завідуючий ендоскопічно-операційного відділення КЗ ЛОР ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ»

— Так, у нас в ОхМатДит також закрили планове поступлення — приймаються тільки термінові. Є розповсюджена думка, що діти не заражаються так, як дорослі, коронавірусом. Це неправда. Діти просто загалом стійкіші і «сильніші» до вірусів, але вони не «захищені» від нього! І навіть у випадку легкого перебігу захворювання — є переносниками збудників для усіх оточуючих.

— Як же вберегти дитину? Ми знаємо усі рекомендації, але вишукуємо щоразу нові — хочемо вхопитись за додаткову «соломинку"-надію.

— Я повторюсь: захворів — сиди вдома. Не хочеш захворіти — сиди вдома! А якщо вже довелося бути серед людей, то дистанція мінімум 1,5 м: питома вага молекули «корони» — важка (важчий за аналогічні віруси, він тропний до легеневої тканини, яка є його живильним середовищем). Додам також, що цей вірус може жити навіть на металевій поверхні.

Публікацію підготовлено в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів.

Схожі новини