Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Удруге на вітрянку не захворієш…

Але вірус залишиться в організмі. І при ослабленні імунного захисту може спровокувати оперізувальний лишай.

В Україні зростає не лише захворюваність на грип та ГРВЗ, а й на вітряну віспу. Понад 80% хворих — діти і підлітки віком до 17 років.

«Вітряна віспа (вітрянка) — одна із найпоширеніших інфекцій у світі. Її збудником є вірус, який викликає також оперізувальний лишай — герпесвірус 3-го типу. Хворіють на вітряну віспу переважно діти, починаючи з трьох місяців, але найчастіше — віком від одного до 10 років», — розповідає лікар-епідеміолог відділу епідеміологічних досліджень Львівського міського відділу обласного центру Держсанепідслужби України Олександра Яхницька.

Джерело інфекції — хворий, який стає заразним з останніх днів інкубаційного періоду (від моменту зараження до появи перших симптомів) та у період появи висипань на шкірі, тобто упродовж 7 днів. Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, відтак інфікуватися можна навіть при звичайному спілкуванні із хворим. Слід вичекати три тижні, аби упевнитися, що зараження не відбулося — саме стільки часу триває інкубаційний період.

Захворювання проявляється гарячкою і висипкою на шкірі. Висипкою вкривається все тіло. З’являється вона також на слизових. Гарячка триває від двох до п’яти днів, а якщо висипкою вкрито все тіло і вона довго не сходить, може утримуватися навіть упродовж 10-ти. Температура підвищується у міру появи нової висипки. Стан хворого погіршується: порушується сон, знижується апетит, людина стає більш дратівливою. Можуть збільшуватися лімфатичні вузли, боліти голова і м’язи. В осіб з ослабленим імунітетом, підлітків і дорослих, людей похилого віку та немовлят недуга зазвичай має важкий перебіг.

Можуть розвиватися різноманітні ускладнення: ларингіт (запалення слизової гортані), різні форми піодермії (гнійного ураження шкіри), бешиха (інфекційне захворювання шкіри більш відоме під назвою «рожа»), стоматит (запалення слизової ротової порожнини), отит (запалення зовнішнього, середнього або внутрішнього вуха), лімфаденіт (запалення лімфатичних вузлів), бронхопневмонія (бронхіт, що прогресує у запалення легенів), нефрит (запалення нирок) тощо.

Хворого потрібно ізолювати — до моменту, допоки від останньої появи висипки на його тілі не мине щонайменше п’ять діб.
Лікування вітряної віспи, як правило, симптоматичне. Госпіталізації такий пацієнт не потребує, натомість йому необхідний ретельний догляд, зокрема за шкірою. Не дозволяйте дітям розчухували пухирці і здирати кірочки, бо сліди залишаться на все життя. Білизну (не тільки натільну, а й постільну) бажано змінювати щодня. Кімнату, в якій перебуває хворий, необхідно регулярно провітрювати і
проводити у ній вологе прибирання.

Як захиститися від інфікування самому і захистити своїх дітей?

Профілактичні щеплення проти вітряної віспи в Україні не включені у календар обов’язкової імунізації за віком, тому централізоване забезпечення вакциною за кошти державного бюджету не передбачене. Але ви можете вакцинувати дитину за власний кошт — зареєстрованою в Україні бельгійською вакциною варілрикс. Коштує вона від 900 до 1280 гривень. У вакцині містяться живі, але ослаблені штами вірусу, тому вважається цілком безпечною.

Профілактика вітрянки для дорослих — подібна до профілактики грипу і ГРВЗ. Необхідно дотримуватися правил особистої гігієни (часто мити руки з милом, не торкатися зайвий раз обличчя) і уникати контактів із хворими. Перенесене захворювання залишає стійкий імунітет на все життя. Перехворівши вітрянкою один раз, вдруге людина не захворіє, але вірус залишається в латентному стані у нервових вузлах. І при ослабленні імунного захисту може спровокувати оперізувальний
лишай.

Схожі новини