Передплата 2024 ВЗ

Випробувано на власній шкірі

На псоріаз хворіють 1,5 мільйона українців. Недуга невиліковна, але її можна успішно контролювати

Псоріаз виникає через збій у процесі регенерації шкіри — починає надто швидко відновлюватися. На ту, що не встигла відмерти (і відповідно злущитися, відпасти), наростає нова, і так — шар за шаром…

Хворі на псоріаз не люблять но­сити чорного одягу — на ньому осо­бливо видно лусочки шкіри. Тра­пляється, навіть у спеку змушені носити одяг на довгий рукав, жінки — спідниці до підлоги. Але не це найгірше — хворо­ба може «розлитися» по всьому тілу, ура­зити суглоби, і тоді людині навіть з ліжка буде важко підвестися. Крім того, остан­ні наукові дослідження доводять: у па­цієнтів з псоріазом (помірною і важкою формою) частіше розвиваються серце­во-судинні захворювання, діабет, мета­болічний синдром, ожиріння і онкопа­тології (товстої і прямої кишки, нирок, гортані, печінки, шкіри, стравоходу та підшлункової залози). У середньому такі хворі живуть на п’ять років менше, ніж їхні однолітки, які не стикнулися з цією проблемою.

На псоріаз найчастіше хворіють люди, які мають генетичну схильність до цьо­го захворювання. Підвищують ризик не­здоровий спосіб життя, перенесені ві­русні і бактерійні інфекції, різноманітні ушкодження шкіри (порізи, обморожен­ня, опіки, укуси), переїзд у країну з ін­шим кліматом, стреси.

Псоріаз — не заразний (тобто з хво­рими можна спокійно вітатися потиском руки і цілуватися), але вилікувати його остаточно неможливо. Оскільки хвороба хронічна, буде час від часу загострюва­тися, нагадуючи про своє існування.

Досить часто псоріаз вперше прояв­ляється у ранньому дитинстві, у віці до трьох років. За частотою поширення у ді­тей і підлітків посідає друге місце (після алергодерматозів). Якщо псоріаз не ви­явили у вас до 30 років, то захворіти піз­ніше також можете, але ризик уже мен­ший.

На шкірі (переважно колінах, лік­тях, волосяній частині голови і тулубі) з’являються яскраво-червоні бляшки, до яких кріпляться сріблясто-білі лусоч­ки. Оскільки не всі люди знають, що це за захворювання, і не всім вистачає так­ту не тицяти у хворого пальцем та не об­говорювати його зовнішній вигляд, паці­єнти відчувають надмірну тривожність, сором, страх, дратівливість, потерпають від низької самооцінки. Депресія прово­кує рецидив цієї хвороби. Виникає за­мкнуте коло…

На псоріаз хворіє від 1,5 до 3% насе­лення. У різних країнах ця цифра — різ­на: в Ірландії — 5,5%, Іспанії — 3,7%, Шве­ції — 2,3%, США — 2,2%, Канаді — 4,7%. Як повідомила експерт департамен­ту охорони здоров’я за фахом «дер­матовенерологія» Орися Сизон, за­хворюваність на псоріаз на Львівщині за останні 20 років зросла у 2,8 раза, а ви­падки вперше виявленого дерматозу у дітей та підлітків — у 3,2.

При псоріазі уражається переважно шкіра, але у деяких випадках також вну­трішні органи і суглоби. За статистикою, кожен п’ятий пацієнт із псоріазом хво­ріє на артропатичний псоріаз. Це — най­важча форма цієї хвороби, яка більш не­гативно впливає на життя людини, ніж навіть ішемічна хвороба серця, діабет, депресія чи рак! У хворого набрякають і деформуються суглоби, не може працю­вати нарівні зі здоровими людьми, за­йматися спортом, подорожувати, від­так не почувається повноцінним членом суспільства.

Аби знизити частоту рецидивів хвороби (навіть до 75%)*:

— стежте, аби зайвий раз не травму­вати ушкоджені ділянки шкіри;

— не здирайте з них луску;

— при митті посуду, ручному пранні, прибиранні одягайте гумові рукавиці;

— носіть зручний, вільний одяг, який не тисне, не натирає, не парить, виго­товлений з натуральних тканин;

— користуйтеся лише тією космети­кою, яка пройшла дерматологічні випро­бування;

— відмовтеся від тютюнопаління;

— алкоголь вживайте помірно;

— контролюйте масу тіла;

— подбайте про достатню рухову ак­тивність.

Якщо недуга має легкий перебіг, за­стосовується переважно місцеве симп­томатичне лікування: пом’якшувальні засоби (креми, гелі, мазі), вітамін D і його аналоги, кортикостероїди, які на­носяться на уражені ділянки шкіри тощо.

Важкий перебіг вимагає спеціалізо­ваного лікування, яке проводиться під контролем лікаря-дерматолога.

Коли потрібно бити на сполох?

— на шкірі з’явилися висипання, напо­внені гноєм, які, зливаючись, утворюють одне велике ураження (генералізований пустульозний псоріаз);

— еритеми, червоні плями з виси­панням зливаються в одну (псоріатична еритродермія);

— псоріаз «добрався» до суглобів (псоріатичний артрит).

* Інформація надана прес-службою МОЗ України.

Схожі новини