Передплата 2024 «Добрий господар»

У Новому Роздолі так і не почали готувати тепломережі до зими

Бо працівникам ТЕЦ не погашають боргів із зарплати

Незважаючи на початок листопада, у холодні помешкання жителів Нового Роздолу, які користуються централізованим опаленням, так і не прийшло тепло. І невідомо коли з’явиться. Надія була, що прострочену підготовку місцевих тепломереж до зими розпочнуть у минулу середу. Але цим сподіванням не судилося збутися: працівники теплоелектроцентралі так і не порозумілися з владою. Уся справа у грошах, які тепловики за свою працю не отримують уже півроку.

На екстрених зборах колективу Новороздільської ТЕЦ 30 жовтня робітники вирішили, що, незважаючи на 6-місячну заборгованість із зарплати (саме із цієї причини 16 вересня було зупинено підготовку до опалювального сезону), вони таки вийдуть на свої робочі місця. І розпочнуть пробні запуски води у мережу, щоб виявити можливі пориви у трубах, завчасно ліквідувати аварії. Погодилися проводити інші регламентні операції. Виходячи з гуманних міркувань («зима на носі — а у місті живуть наші діти-онуки»), тепловики у середу пішли і на інший компроміс. Уже не наполягали, як раніше, на негайному погашенні всіх зарплатних боргів. Погодилися, щоб між ними розподілили перший транш допомоги із резервного фонду обласного бюджету. Але цих коштів (йдеться нібито про 1 млн. 51 тис. грн.) працівники ТЕЦ ні у середу, ні у четвер на своїх банківських картках не побачили. Через це на роботу не вийшли, подавати пробне тепло нікому…

«Високий Замок» уже розповідав про надзвичайну ситуацію з підготовкою до зими, яка склалася у Новому Роздолі і Новояворівську. Через підозру у корупції на тамтешніх ТЕЦ (їх власниками є брати-політики Ярослав та Богдан Дубневичі) суд заарештував ці теплоелектроцентралі. А Національне агентство з виявлення, розшуку і управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) тимчасово призначило управителем цих ТЕЦ приватне київське підприємство «Гарант Енерго М». Як свідчать результати його господарювання, зі своєю місією фірма не впоралася. Зате накопичила більше мільярда гривень боргів перед «Нафтогазом України» і працівниками теплоелектроцентралей.

Останні почали масово звільнятися. Планову підготовку до нового опалювального сезону було зірвано. Жителі холодних квартир погрожували перекрити міжнародні автотраси. Про «НП» у Новому Роздолі і Новояворівську з тривогою говорив керівник уряду Олексій Гончарук.

Щоб розрулити критичну ситуацію, за розпорядженням голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського, із резервного фонду обласного бюджету"холодним містам" виділили 1 млн. 900 тис. грн. Для порятунку Нового Роздолу і Новояворівська в обласній раді вирішили наповнити резервний фонд ще 14 мільйонами гривень. Внести свою лепту комісія з питань техногенно-екологічної безпеки зобов’язала і ради згаданих міст (за умови, що ці кошти приватне «Гарант Енерго М» поверне їм до кінця року).
На Яворівщині без вагань виділили більше 2 млн. грн. Новороздільські депутати «нашкребли» у своєму бюджеті 2 млн. 100 тис. грн., але переказувати їх на рахунки несумлінного управителя ТЕЦ вагалися. Бо не були впевнені, що той вчасно поверне кошти. А за порушення фінансової дисципліни керівництво міста могли притягнути до кримінальної відповідальності. Щоб запобігти цьому, новороздільці хотіли перерахувати свої кошти у резервний фонд області — щоб там, у разі чого, розхльобувалися.

Кажуть, що, прогнозуючи майбутні виклики до слідчих, міський голова Нового Роздолу Андрій Мелешко (колишній податківець), відчув себе зле. За станом здоров’я подав у відставку. Депутати взяли цю заяву до відома, вердикт ухвалять 21 листопада. Про рішення піти з посади заявив і перший заступник мера Мирослав Лепкий. Мешканці холодних квартир розцінили ці кроки як зраду. Після жорсткої критики пан Лепкий таки повернувся на роботу — щоб керувати підготовкою до зими. Але свого рішення покинути проблемну посаду не змінив…

А тим часом…

Як повідомив сайт львівської міської ради, за дорученням мера Львова Андрія Садового, у Новий Розділ та Новояворівське виїхали заступник мера з питань житлово-комунального господарства, юристи та тепловики, — аби допомогти врегулювати питання подачі опалення у будинки цих міст.

Схожі новини