Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Натягаю три пари штанів – і так гріюся у холодній квартирі...»

Через неготовність приватних ТЕЦ до опалювального сезону десяткам тисяч людей у Новому Роздолі і Новояворівську загрожує крижана пастка.

Головний синоптик країни Микола Кульбіда засмутив співвітчизників повідомленням про те, що з наступного понеділка, 28 жовтня, на зміну бабиному літу нагряне непривітна осінь — із мінусовими температурами та, ймовірно, мокрим снігом. Особливо тривожно цю новину сприйняли 60 тисяч жителів колись потужних на Львівщині індустріальних центрів — Нового Роздолу і Новояворівська.
Бо так само холодно, як надворі, з великою ймовірністю може бути і в їхніх оселях, школах, дитсадках, лікарнях.

За підготовку до зими у цих містах ще навіть не бралися. Галицьким містам загрожує така ж техногенна катастрофа, яку свого часу тяжко пережили луганський Алчевськ, черкаська Сміла. Новороздільці уже попередили обласну і центральну владу: якщо в їхні помешкання не подадуть тепла і гарячої води, на знак протесту заблокують міжнародну трасу Київ-Чоп.

Працівниця новороздільської лікарні Ольга Сугоровська разом зі ще двома членами сім’ї мешкає у мікрорайоні, який називають «БАМом». Квартира кутова, тому у ній холодніше, ніж в інших. Воду для миття-купання нагріває щодня на газовій плиті у баняках. Дуже незручно. Від того, що у цю та інші квартири давно не подавали тепла, стіни «цвітуть», вкриваються пліснявою. Вимушено вмикає масляні батареї.

«Мусимо якось давати собі раду», — бідкається жінка. Кепський настрій і у Любові Ціхановської з вулиці Василя Стуса:
— Дуже і дуже нам прикро: від початку літа не бачили теплої води у кранах! У нашому будинку через холоднечу хворіють багато маленьких дітей. Так і не знаємо, коли увімкнуть тепло: може, на початку грудня, а може, і пізніше. Людям, які працюють на теплоелектроцентралі, не дають зарплати, тому вони і страйкують. Ми й самі виходили на мітинг. Багато чого обіцяють по телевізору, але жодних зрушень не бачимо. Заплатіть тепловим службам — нехай би пройшлися по будинках, перевірили стан труб, — бо, як пустять пару, вони тріскатимуть. Буде завал! Зараз грію воду у відрах, розводжу її холодною — і так миюся. А деколи ходжу купатися до подруг, які мають бойлер…

Колишня працівниця «Сірки» Ярослава Солтан теж не приховує обурення: — Бідуємо по-чорному! Разом із сусідкою не раз дзвонили на гарячу лінію і запитували, доки вже будемо приймати той «американський душ»: миска нагрітої води — щоб похлюпати на одну половину тіла, а друга миска — щоб похлюпати на іншу. Щастя від Бога, що не маю лічильника на газ — інакше, мабуть, взагалі не вмивалася б. Зараз, коли у квартирі холодно, вбираю троє штанів і так ходжу. Як прийдуть морози, у Новому Роздолі буде катастрофа! Мені в голові не вкладається, як можна було державну теплоелектроцентраль продати якимось… — не можу підібрати відповідного слова, щоб назвати тих «підприємців». — Ще одна проблема, — каже Ярослава Іванівна, — уже більше півроку не виставляють рахунків за спожиту електрику. А коли принесуть «космічні» квитанції, звідки буде взяти гроші для оплати? Аби зігрітися, новороздільці почали масово купувати бойлери.

Електропроводка у будинках не витримує непомірно зрослого навантаження. Через це уже кілька разів місцеві висотки було знеструмлено. Так недалеко і до пожеж. А чого чекати взимку? Тепло і гарячу воду жителям цих «міст хіміків» упродовж кількох останніх років подавали підприємства «Енергія Новий Розділ» і «Енергія Новояворівськ», до яких мали стосунок відомі на Львівщині бізнесмени-політики Богдан та Ярослав Дубневичі. Торік Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомило, що згадані фірми займалися корупційними оборудками. Частину природного газу, який відпускали їм за пільговими цінами для постачання тепла населенню, обидві «Енергії» перепродували за комерційними цінами приватним компаніям. За оцінкою НАБУ, сума завданих державі збитків сягнула 1,4 млрд грн

Через протиправні дії обидва підприємства Дубневичів, за рішенням суду, заарештували. Тендерний комітет Національного агентства з виявлення, розшуку і управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), тимчасово призначив управителем цих активів приватне підприємство «Гарант Енерго М». Воно і повинно було подбати про гарячу воду і тепло у квартирах ново роздільців та новояворівців. Із цією місією фірма не впоралася. Колишні менеджери, «люди Дубневичів», кажуть: нова команда — непрофесійна, не має ні коштів, ні техніки, ні людей, ні досвіду. У «Гарант Енерго М» натомість скаржаться, що попередники постійно вставляють їм палиці у колеса, всіляко блокують нормальну роботу, підбурюють людей. Сумно, але факт: нинішні управителі теплоелектроцентралей заборгували мільйонні суми перед «Нафтогазом України» і працівниками ТЕЦ.

Тепловики, електрики, які по пів року не отримували платні, масово звільняються з роботи. Найняти нових працівників на ці стратегічні об’єкти нема як. Бо їм теж треба заплатити. Зрештою, нові кадри повинні мати спеціальні допуски, з вулиці електриків на ТЕЦ не візьмеш. Наслідок усіх цих розбірок — холодні помешкання у Новому Роздолі і Новояворівську.

Про те, як у «Гарант Енерго М» переймаються проблемою, свідчить вже той факт, що київське керівництво фірми понад місяць до Нового Роздолуне з’являється, з колективом не розмовляє…

Про техногенну катастрофу, яка насувається, не раз сигналізували в органи державної влади народні депутати, мерія Нового Роздолу. Цю проблему міський голова Андрій Мелешко піднімав перед президентом Володимиром Зеленським, коли той представляв нового очільника ЛОДА Маркіяна Мальського. У відповідь мер почув: усе під контролем! Реальність зовсім інша. Практичних кроків так і не було. Лише на початку цього тижня, усвідомивши, що становище справді критичне, в обласній держадміністрації зібрали комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Щоб не допустити зриву опалювального сезону у Новому Роздолі й Новояворівську, ухвалили низку рішень. Для запуску ТЕЦ, а також для погашення боргів із зарплати їхнім працівникам передбачили фінансування з обласного і місцевого бюджетів. До розв’язання проблем підключили «Укрзалізницю». На місця дали команду підготувати бригади для аварійно-ремонтних робіт.

Андрій МЕЛЕШКО, міський голова Нового Роздолу
Тепло Скайпом запустити не можна!

Не вірю, що справа зрушить з місця — бо у багатьох, ухвалених обласною комісією рішеннях, нема конкретики. Зокрема у фінансових питаннях. На мою думку (і на цьому я наполягав під час різних нарад), для вирішення нашої проблеми має бути створено спеціальну урядову комісію — за участі профільного міністерства, представників НАБУ, АРМА, керівників ПП «Гарант Енерго М». У Новому Роздолі має постійно, аж до запуску тепломереж, працювати людина з Кабміну, яка мала би всі повноваження на місці вирішувати поставлені завдання. Одне лише написання протоколів результату не дасть! Ми у себе у ЖКУ маємо ремонтну бригаду лише з одного зварника і двох слюсарів, ніякої техніки немає. Що можна зробити такими мізерними силами у великому місті? Звичайно, допомагатимемо ліквідовувати можливу аварію — але де знайти місце цієї аварії, якщо у систему не запомповано воду? Робітники не закачують воду, бо чекають зарплати…

Прикро, що у високих кабінетах думають, ніби наші проблеми можна вирішити віртуально. Навіть під час засідання комісії з надзвичайних ситуацій представники АРМА і управителя спілкувалися через відеозв’язок. Тепло Скайпом запустити не можна! Як тільки температурний режим надворі вимагатиме початку опалювального сезону, я видам відповідне розпорядження. Потім нехай з’ясовують, хто винен у можливих наслідках. Хто призначав управителя ТЕЦ. Чому він не має грошей. Хто видавав йому ліцензію. Ліцензію видавала Львівська ОДА, вона і мала контролювати свого ліцензіата. Управителя призначила АРМА — має відповідати за цей вибір. Це рівень Кабінету Міністрів, найвищих державних інституцій. Наша міська рада до цих питань не дотична жодним чином, ми не мали впливу ні на призначення управителя, ні на видачу йому ліцензії. Намагаємося зробити все, що у наших силах, — але йдеться про питання не місцевого рівня.

Схожі новини