Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Україну насувається епідемія вірусу-мутанта

Однак не всі зляжуть з тяжкою формою грипу. Хвилюватися треба тільки тим, у кого ослаблений імунітет.

Цього епідсезону циркулюватимуть три штами вірусу грипу — “Гонконзький” пташиний (А/H3N2), типу В (Брісбен), з якими українці вже знайомі, та новий “Мічиган” — мутований штам вірусу, який торік вкладав людей з високою температурою.

У ВООЗ закликають не панікувати. Якщо минулий рік не жили на іншому континенті, значить, уже стикалися з вищепереліченими штамами вірусу. Імунітет наділений «пам’яттю», тож при новій зустрічі з патогенами або взагалі не захворієте, або перенесете хворобу у легкій формі.

Нових штамів також не потрібно боятися. Від них нас боронить «перехресний» імунітет, який допомагає протистоя­ти схожим підтипам вірусу і давати адекватну імунну відповідь. Проте це можливо лише, якщо опірність організму — висока. Найчастіше пневмонія (одне з ускладнень грипу, від якого найчастіше вмирають хворі) розвивається у людей з ослабленим імунітетом — дітей до п’яти років, людей старшого і похилого віку, вагітних, тих, що нещодавно перенесли важку хворобу чи операцію, хворих на цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, хронічні недуги легень, онкохворих, пацієнтів, яким пересадили органи, ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

А тим часом...

Поки українці готуються до епідемії грипу, їх атакує ще один небезпечний вірус — кору. Спалахи інфекції зафіксовані у 15 областях. За інформацією МОЗ України, в одній з гімназій Запорізької області захворіло 26 учнів та двоє вчителів. Більшість пацієнтів не були щеплені від кору, інші — щеплені не у повному об’ємі.

Вірус швидко поширюється країною, адже люди не живуть в ізоляції, контактують між собою. «Єдине джерело інфекції — хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду і до п’яти після появи висипки. Найбільш заразна людина до появи висипки. При контакті з такою ймовірність захворіти (за умови, що ви — не щеплені) практично 100%, — пояснює лікар-епідеміолог Олександра Яхницька. — Перехворівши раз на кір, більше не хворітимете. Стійкий імунітет буде зберігатися до кінця життя. Кір небезпечний тим, що може ускладнюватися енцефалітом. Ця інфекція вражає головний мозок і нервову систему. Людина може стати інвалідом або навіть померти. Дорослі переносять кір важче. Можуть навіть осліпнути.

Найбільше летальних випадків — серед дітей до року. У вагітних інфекція може спровокувати викидень».

Фото 123rf.com

Схожі новини