Передплата 2024 ВЗ

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Усі хвороби від нервів. Особливо діабет… Найчастіше саме стрес дає поштовх недузі – якщо людина має генетичну схильність до неї.

1 млн. 200 тис. — стільки українців, за офіційними даними, хворіє на цукровий діабет. Однак лікарі кажуть, що цю цифру треба множити на 3-4. Діабет — підступна хвороба. Людина може роками хворіти і не здогадуватися про свій діагноз. Минулого року 94 тисячі українців дізналися, що у них — діабет. Щороку кількість хворих зростає у середньому на 5% — не лише в Україні, а й у цілому світі. Діабет — найпоширеніше неінфекційне захворювання після серцево-судинних хвороб і раку.

При діабеті 2-го типу (його називають набутим, діабетом ожиріння або старших людей) розвивається часткова нестача інсуліну — гормону, який виробляють бета-клітини підшлункової залози і який відіграє важливу роль у засвоєнні глюкози (цукру), що міститься у продуктах харчування, та перетворенні її на життєво необхідну енергію, яку організм використовує для підтримки своїх функцій. Як наслідок, порушуються всі види обміну речовин (насамперед вуглеводний), уражаються судини, через що страждають всі органи і тканини.

Чому одні люди хворіють на діабет, а інші — ні? Медики схиляються до думки, що винна у всьому спадковість. Чим більше хворих серед близьких родичів — тим більші ризики. Хвороба «дрімає» всередині і чекає свого часу. Поштовх до розвитку недуги найчастіше дає стрес, а також гострі вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, паротит, грип тощо). Якщо людина при цьому веде малорухливий спосіб життя, нераціонально харчується, має зайву вагу, ймовірність, що захворіє, є великою. Важливою умовою розвитку діабету є також вік — кожні 10 років життя вірогідність захворіти зростає вдвічі.

Не обов’язково чекати появи всіх цих симптомів. Не обов’язково при появі лише одного з них бігти до лікаря. Сходіть у свою поліклініку і здайте кров з пальця на цукор. Щоб не стояти у черзі, можете здати аналіз у приватній лабораторії. Забір крові буде проводитися з вени. За цей аналіз заплатите орієнтовно 80-120 гривень.

«Норма глюкози — до 5,5 ммоль/л. Якщо більше, потрібно додатково здати аналіз сечі на цукор та глюкозотолерантний тест (тобто треба поснідати і протягом наступних двох годин здати ще раз кров). Аналіз покаже, як працює підшлункова під навантаженням. Тоді й стане зрозуміло, наскільки уражений цей орган і в якому напрямку слід рухатися», — пояснює головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ЛОДА з ендокринології Юрій Вендзилович.

Навіть якщо у вас діагностують діабет 2-го типу, не означає, що доведеться колоти інсулін. На початках можна обійтися дотриманням дієти, рухливим способом життя — навіть цукрознижувальних препаратів не треба приймати. Проте пацієнт постійно мусить перебувати під контролем лікаря, щоб знати, наскільки швидко прогресує хвороба, чи немає ризику розвитку ускладнень, які й призводять до інвалідизації та смерті пацієнтів. А це, за словами завідувача кафедри ендокринології НМАПО

ім. П. Л. Шупика МОЗ України, д.м.н., професора Миколи Тронька, і діабетична нефропатія (ураження нирок), при якій є ризик розвитку хронічної ниркової недостатності (аж до повної відмови), і ретинопатія (ураження очей), що загрожує сліпотою, і діабетична стопа (ураження нижніх кінцівок), що може закінчитися ампутацією пальців та навіть стопи, і кардіоваскулярна патологія (інфарктами міокарда, церебральними інсультами). Хворий ризикує не лише втратити працездатність, стати інвалідом, який не здатен буде самостійно себе обслуговувати, а й померти!

Здорові люди аналіз на рівень глюкози у крові повинні здавати раз на рік, а старші 45 років — ще й при кожному зверненні до лікаря з іншого приводу.

Це може бути діабет, якщо:

  • рани погано гояться;
  • турбує сухість шкіри;
  • ясна кровоточать;
  • мучить спрага (навіть взимку);
  • часто бігаєте у туалет (через часте сечовипускання);
  • «стрибає» тиск;
  • почали різко втрачати вагу, при тому, що апетит — зріс;
  • почуваєтеся втомленими — навіть після вихідних;
  • з’явилися інтимні проблеми (у чоловіків — з ерекцією, у жінок — турбує сухість піхви або часто рецидивує молочниця);
  • помітили, що втратили чутливість в одному або кількох пальцях ніг (пальці ніби «не ваші»);
  • часто відчуваєте біль у ногах (навіть якщо довго не стояли і не ходили)
  • погіршився зір.

Фотоколаж GETTY

Схожі новини