Передплата 2024 «Добре здоров’я»

200 музикантів із 15 країн...

Кого послухати і на що подивитися на Alfa Jazz Fest-2017.

Сьогодні ввечері Львів порине в атмосферу джазу під час Alfa Jazz Fest, міжнародного джазового фестивалю, який щороку проходить у форматі open-air в червні у місті Лева. Концерти за участі понад ста музикантів на трьох сценах у місті, понад 40 000 глядачів, понад 100 журналістів — це історія Alfa Jazz Fest попередніх років. Перший фестиваль успішно пройшов у 2011 році. Цього року з 23 по 27 червня 2017 року Львів знову перетвориться на джазову столицю. Місто всьоме прийматиме один з кращих європейських фестивалів, за версією впливового британського видання The Guardian.

Протягом 5 днів на сценах Alfa Jazz Fest виступлять близько 30 колективів. Склад учасників Alfa Jazz Fest сміливо можна назвати безпрецедентним. Концерти Alfa Jazz Fest традиційно відбуваються на трьох сценах. І лише на одну з них — сцену імені Едді Рознера — треба купувати квитки. Саме тут виступатимуть хедлайнери фестивалю. Проте, за словами організаторів, не слід думати, що на безкоштовних сценах виступатимуть менш знані музиканти. Просто атмосфера таких відкритих майданчиків вимагає більш енергійної музики.

Одними з найочікуваніших стануть концерти співака Грегорі Портера та легендарного кубинського піаніста-віртуоза, володаря шести «Греммі» і трьох латинських «Греммі» Чучо Вальдеса. Грегорі Портер — один із найбільш успішних і популярних виконавців джазу та музики соул, американський співак та композитор, який володіє неповторним оксамитовим баритоном та чарівною манерою виконання. Чучо Вальдес багато років був і залишається однією з найважливіших фігур латинського і фортепіанного джазу. У 2017 році Чучо став володарем «Греммі» за кращий латинський джазовий альбом.

Справжньою сенсацією Alfa Jazz Fest-2017 стане виступ легендарної групи Chick Corea Elektric Band. Джаз-ф’южн-квінтет вдало об’єднує джаз, рок, латинську музику і фанк. Звучання групи актуально донині, а ідеї, закладені в їхній творчості, використовуються багатьма музикантами.

Серед хедлайнерів і легендарний американський оркестр під керуванням композитора і видатного аранжувальника Гордона Гудвіна Gordon Goodwin’s Big Phat Band — багаторазовий номінант та володар премії «Греммі», а також номінант премії за 2016 рік.

Готуються й спільні проекти легенд джазу та українських музикантів — ізраїльський джазовий контрабасист, композитор, співак та аранжувальник Авішай Коен виконає свої п’єси разом із Академічним симфонічним оркестром «INSO-Львів». Авішай Коен відомий своїм неординарним виконавчим та композиторським талантом. Журнал Bass Player включив його у список 100 найвпливовіших виконавців на контрабасі XX століття. Художнім керівником львівського симфонічного оркестру є народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, академік Академії мистецтв України, професор, кандидат мистецтвознавства, Герой України Мирослав Скорик.

Спеціальним гостем фестивалю стане один із найвідоміших музикантів, видатний піаніст та композитор Хербі Хенкок. Багаторазовий володар різних премій, у тому числі й «Греммі», привезе до Львова нову програму. У складі квінтету на львівській сцені вперше з’явиться Террас Мартін, мультиінструменталіст та музичний продюсер, дворазовий володар «Греммі». Хербі Хенкок є Послом доброї волі ЮНЕСКО, виступив ініціатором проголошення Міжнародного дня джазу, який щорічно відзначається 30 квітня, починаючи з 2012 року.

Цікавим і різноманітним бу­де склад музикантів, які виступатимуть на сценах у центрі міста, — на площі Ринок та біля палацу Потоцьких. Ввечері, 23 червня, фестиваль відкриє одна з найяскравіших груп в жанрі а-капела, унікальний гурт для Європи та СНД, український вокальний бенд Man Sound.

Окрім концертної програми, в межах фестивалю щороку реалізовуються освітні програми, а також соціальні ініціативи. Зокрема, у 2017 році під патронатом ФК «Динамо» (Київ), який цього року святкує своє 90-річчя, заплановано проведення футбольного матчу пам’яті легендарного львівського футболіста Андрія Баля. Програма передбачає зустріч зірок футболу з дітьми соціально незахищених верств населення, дітей-переселенців, а також молоді, яка захоплюється спортом; товариський матч команди переможця юнацького турніру з футболу пам’яті Андрія Баля, який щорічно проходить на Львівщині, з друзями А. Баля; а також товариський матч зірок фестивалю та зірок футболу.

Довідка «ВЗ»

Alfa Jazz Fest — міжнародний джазовий фестиваль, який щороку проходить у червні у Львові. Міжнародний джазовий фестиваль щорічно збирає кращих джазових виконавців і тисячі людей. Одним із найбільш очікуваних концертів у рамках Alfa Jazz Fest-2017 стане виступ легендарної групи Chick Corea Elektric Band. Ще одним хедлайнером Alfa Jazz Fest-2017 стане відома американська група Yellowjackets — знаменитий ф’южн-квартет, неодноразовий номінант і переможець премії «Греммі», та багато інших.

Схожі новини