Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Завдав двох ударів у серце. І майже відрізав голову...

Жахливе убивство сталося на Яворівському полігоні. Старший сержант убив жінку-медика.

О третій годині ночі до військової прокуратури Львівського гарнізону надійшло повідомлення про те, що на Яворівському полігоні, у наметовому містечку Ложне, сталося нечуване за своєю жорстокістю убивство. За попередньою версією, 27-річний старший сержант зарізав ножем 31-річну жінку — військового фельдшера. Військовослужбовець завдав жінці двох ножових поранень у серце. А згодом з такою силою перерізав горло, що голова трималася на шкірі.

Про жахливий злочин на прес-конференції розповів військовий прокурор Львівського гарнізону Владислав Савинець. За його словами, троє військових святкували у наметі заручини. Розпивали алкогольні напої... Спиртне, очевидно, привезли на полігон зі собою. “Крім військовослужбовця, у наметі було ще дві жінки — наречена старшого сержанта, психолог. І — жінка-фельдшер. Як розповіли військові зі сусідніх наметів, вони чули, що між жінками почалася сварка... Була словесна перепалка і між чоловіком та однією з жінок. Ймовірно, йдеться про любовний трикутник”.

Загибла родом із Херсона. Одружена. Її чоловік служить в АТО. Чи має дітей, з’ясовує слідство. Сам військовослужбовець-убивця — з Херсонщини. Обоє служили у зоні АТО за контрактом. Несли службу в одній із механізованих бригад ЗСУ, що дислокується в Одесі. На Яворівському полігоні проходили навчання. За попередньою інформацією, конфлікт вибухнув начебто через ревнощі. Можливо, психолог приревнувала свого коханого до жінки-медика? А він, аби довести своє кохання, показати, що любить, пішов на вбивство... Слідчі попередньо встановили, що горло жертві убивця перерізав уже після того, як вона померла.

“Тіло підозрюваний скинув у вигрібну яму, - веде далі військовий прокурор. - Спершу думав утекти. Зібрав рюкзак, поклав туди і знаряддя вбивства — ніж (його він постійно носив зі собою). А потім передумав і повідомив про те, що сталося, командиру. Той зв’язався з військовою прокуратурою”.

За словами Владислава Савинця, підозрюваний утримується у СІЗО. Найближчим часом йому обиратимуть міру запобіжного заходу. Прокурори проситимуть, аби підозрюваного залишили під вартою, без права внесення застави. “Він лише повідомив слідчим у розмові, що завдав одного удару. А що відбувалося далі — не пам’ятає, - каже прокурор. - На сьогодні підозрюваний відмовляється давати будь-які покази”.

Залишається відкритим питання: чи причетна до вбивства жінка-психолог? Попри те, що одяг чоловіка був у крові, так само, як і його ніж, слідчі встановлюють, що робила у той час його наречена. Можливо, тримала жертву абощо... “Цей військовий був головним сержантом батареї, - резюмує прокурор. - Керував усіма сержантами. На перший погляд, адекватний. Підлеглі йому довіряли”.

А тим часом...

У Львові хлопець зарізав свою колишню дівчину і викинувся з сьомого поверху... Трапилося це вранці 19 квітня в одному з колишніх сімейних гуртожитків на вул. Пулюя.

«Близько 10:30 надійшло повідомлення в поліцію. На сходовій клітці виник конфлікт між хлопцем і дівчиною. Він завдав їй декількох ударів ножем, і дівчина померла в кареті швидкої допомоги. Вони раніше були знайомі, зустрічалися. Але близько півроку тому розійшлися, не підтримували стосунків. Він прийшов до неї, викликав по телефону. Вона вийшла в загальний коридор, почали розмовляти, і між ними відбулась сварка. Їм обом — трохи більше, ніж двадцять років», - розповіла в.о.начальника слідчого відділення Франківського відділу поліції Юлія Куницька.

Після того, як хлопець кілька разів вдарив дівчину ножем і вона впала, вибив вікно на сходовій клітці сьомого поверху та скочив донизу. Однак впав на дашок над під’їздом. Можливо, тому залишився живим, при цьому сильно покалічився. У важкому стані винуватця трагедії завезли до лікарні. Там його прооперували.

Коментар для «ВЗ»

Степан СУС, настоятель Гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла

Війна — це не лише фронт, а й те, що відбувається поза ним. Події, які сталися на Яворівському полігоні, є сигналом для усього суспільства. Це є наслідком того, що ЗСУ потребують власної сильної психологічної служби, яка б проводила роботу з усіма військовослужбовцями, що пройшли горнило війни. Досвід інших країн, зокрема США, Канади, Британії, які брали участь у збройних конфліктах, підказує: великі втрати серед військовослужбовців часто стаються у мирний час - на тлі депресій, родинних конфліктів, небажання жити у реальному світі, зловживання алкоголем, наркотичними речовинами. Ми, як військові капелани, під час духовних бесід нагадуємо воїнам, що, окрім війни, існує мирний світ і деколи потрібно просто вчитись жити у ньому. Цей урок має мати практичну відповідь, адже винен не лише солдат, який вчинив такий злочин. Винні усі ми, і цього більше не можна допустити.

Схожі новини