Передплата 2024 «Добра кухня»

Інфаркт у 25 – не рідкість...

«Якщо у молодої людини погана генетика, вона їсть чіпси, курить і п’є енергетичні напої, захворіє на гіпертонію», – застерігає кардіолог.

За офіційними даними МОЗ України, інфаркт міокарда щороку діагностують у понад 40 тис. українців. Кожну хвилину наш маленький невтомний “двигун” скорочується приблизно 70 разів і перекачує 5 л крові. Для справної роботи йому необхідна достатня кількість кисню та поживних речовин. При гіпертонічній хворобі і атеросклерозі судини звужуються. Кров силою проштовхується через них. Серце працює в умовах постійного перевантаження. Артерії зношуються. Як не допустити розвитку судинної катастрофи, “ВЗ” розпитував у завідуючої кардіологічним відділенням обласного кардіологічного центру Оксани Кузьмяк (на фото).

Оксана Кузьмяк
Оксана Кузьмяк

- Невже гіпертонічну хворобу настільки важко контролювати?

- За останніми підрахунками, в Україні на артеріальну гіпертензію хворіє 13 млн. людей. По медичну допомогу звертаються переважно, коли тиск - 160/110 мм рт./ст. і вищий. Періодичні головні болі, дратівливість, запаморочення, зниження працездатності пояснюють іншими причинами. Або знають про високий тиск і самі себе лікують. Ті пацієнти, що таки потрапили на прийом до лікаря (нерідко — вже з гіпертонічним кризом), після консультації чи виписки приходять через місяць зі скаргами. Коли починаєш допитуватися, з’ясовується, що відчули полегшення, тому припинили приймати ліки. Але ліки від тиску треба пити до кінця життя! Можна зменшувати дозу, змінювати препарат, але припиняти прийом — ні!

Є пацієнти, які п’ють БАДи. Купують їх в Інтернеті. Однак біологічно активна добавка не є лікарським засобом. Відповідно, не може лікувати гіпертонічну хворобу.

- Чому виникає атеросклероз? Чи завжди його викликає надлишок холестерину, який надходить в організм з їжею?

- Причина - неправильний спосіб життя, який призводить до порушення обміну ліпідів. Розвивається хвороба поступово і безсимптомно.

У судинах утворюються атеросклеротичні бляшки. Можуть бути різного розміру — завбільшки з макове зернятко або навіть сягати кількох сантиметрів у діаметрі. Стінка артерії втрачає еластичність. Порушується плин крові. Робочі клітини серцевого м’яза гинуть. Їх заміщує сполучна тканина. Розвивається кардіосклероз, який значно обмежує можливості скоротливої функції серця.

Більшість людей думає, що атеросклероз — це прояв старіння організму (як зморшки чи сиве волосся). Та лише від нас залежить, як швидко під внутрішньою оболонкою судин з’являться перші жирові відкладення.

- Читала, що людина може перенести не більше двох інфарктів...

- Якщо людина дотримується всіх рекомендацій лікаря, дбає про профілактику, регулярно проходить огляди, то повторного інфаркту у неї не буде.

Зі свого професійного досвіду можу сказати: шанси прожити довше у тих, хто вже мав інфаркт. Бо тоді людина пильнує своє здоров’я. А якщо у неї підвищений тиск і атеросклероз, то може махнути на себе рукою. Не уявляє, що на неї чекає, тому й не боїться.

- Що буде з людиною, яка не лікується?

- Все закінчиться або церебральною кризою, яку не завжди можна відрізнити від гострого інсульту, бо симптоми у них однакові (треба робити МРТ), або інсультом, або транзиторною ішемічною атакою, або крововиливом в око, або інфарктом.

Найкраща профілактика цих проблем — здоровий спосіб життя. Це — важче, ніж випити таблетку (хоча деякі лінуються навіть це зробити).

Завжди наголошую на тому, що треба вживати менше солі. Навіть якщо з’їсте один шматок оселедця, тиск підніметься на 20 мм рт./ст.

- Чому у молодих буває високий тиск? Хіба це не проблема людей старшого віку?

- Якщо у молодої людини погана генетика і вона їстиме чіпси, куритиме та питиме енергетичні напої, буде мати підвищений тиск. Згодом може потрапити до лікарні. Інфаркт у 25 років — уже не рідкість.

- Лікарі радять уникати стресів. Як реально це зробити?

- Сісти і подумати, що серце у вас одне, і життя також.

Втратили роботу? Не сприймайте це як трагедію. Може, знайдете іншу, яка не буде “їсти” нерви.

Важливим є здоровий сон. Не спиться — випийте заспокійливе. Краще місяць приймати седативні препарати, ніж спати, “як заєць під кущем”.

Схожі новини