Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Інфаркт, на жаль, молодшає

Інфаркт міокарда — відмирання (некроз) ділянки серцевого м’яза через різке порушення кровопостачання у коронарних артеріях. Це основна причина смерті у більшості країн світу. За даними ВООЗ, хвороби серця залишаються основною причиною смертності в усьому світі вже понад 20 років

У 2019 році у світі кількість померлих від інфаркту сягнула майже 9 мільйо­нів людей. Щорічно серцево-судинні захворювання забирають життя 17,9 млн осіб, вони є найчастішою причиною смерт­ності людей, старших за 40 років. Не ви­падково такі порушення стану здоров’я називають найпоширенішими та найсер­йознішими захворюваннями століття: з жодної іншої причини щороку не вмирає стільки людей.

Бережіть серце змолоду

Якщо раніше вважали, що інфаркт — це історія про літнього чоловіка, то в наші дні інфаркт, на жаль, молодшає. Найчастіше з ним стикаються чоловіки віком від 45 років і старші, жінки — у 50−55 років. В останнє де­сятиліття простежується чітка тенденція до «омолодження» інфарктів.

Інфаркт трапляється частіше у сильної статі, і в групі ризику — чоловіки від 35 ро­ків. Ризик розвитку гострого коронарно­го синдрому, до якого належить інфаркт міокарда, з’являється у людей, які мають певні фактори ризику. На жаль, у чоловіків вони частіше з’являються з 35−40 років, але чим старша людина, тим ризик інфаркту збільшується. Особливо це виражено у тих групах пацієнтів, де є безліч інших супутніх захворювань, — ожиріння, цукровий діабет, ниркова недостатність.

А також у тих людей, які вже пережили інфаркт міокарда, або тих, хто має артері­альну гіпертонію. З віком додаються основні фонові захворювання, і ризик розвитку інфаркту зростає.

У підлітків віком до 19 років віді­грають роль спадковість, генетична схильність, провідною проблемою є порушення обміну холестерину, але зазвичай це простежується в сім'ї, і це, швидше, є винятком, ніж правилом. У молоді можуть виника­ти ускладнення за вживання деяких наркотичних препаратів — амфета­міну, кокаїну, психостимуляторів, які спричиняють збільшення частоти роботи серця, артеріального тиску, і як ускладнення можливий спазм коронарних артерій, які забезпечу­ють серце киснем та кров’ю. Також інфаркт можливий на тлі надмірних фізичних навантажень та зневод­нення у спортсменів, які не можуть правильно розрахувати фізичне на­вантаження, наприклад, під час ма­рафонського забігу чи велозаїзду.

Гормони, спадковість, схильність

Ризик розвитку гострого коро­нарного синдрому, інфаркту, у чо­ловіків вищий у молодшому віці, ніж у жінок. У жінок це найчастіше відбувається у постменопаузному періоді, а у чоловіків можливо і до 50 років. Згідно зі статистикою, при­близно до 60 років цей показник у різних статей вирівнюється.

З іншого боку, відіграє роль рі­вень статевих гормонів, естрогенів у жінок та тестостерону у чоловіків. Жіночі статеві гормони більше спри­яють захисту жіночого організму від розвитку атеросклерозу, а у чолові­ків, за даними деяких досліджень, ризик розвитку атеросклерозу може збільшуватися за дефіциту тестостерону. Отже, загалом деякі відмін­ності щодо чоловічої та жіночої статі є, але, починаючи з 60 років, ризик практично однаковий, і на перший план виходять супутні проблеми зі здоров’ям, головна з яких — підви­щений рівень холестерину в крові, порушення жирового обміну.

Стрес, звісно, також впливає на серцеве здоров’я. У момент психо­емоційного потрясіння відбувається викид гормону адреналіну — час­тішає пульс, підвищуються тиск і цукор у крові. У момент коливан­ня тиску і пульсу може, наприклад, тріснути бляшка і утворитися тромб, може виникнути спазм.

Але все ж таки стрес впливає менше, ніж, наприклад, хронічне паління. Якщо людина викурює пач­ку цигарок на день, це — серйозний фактор ризику для розвитку ішеміч­ної хвороби у більш ранньому віці та швидкого розвитку атеросклерозу. До інших факторів ризику інфарк­ту міокарда належать гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, ожиріння, стреси, шкідливі звички. Свою леп­ту вніс і коронавірус, але не безпо­середньо: він впливає на згортання крові, підвищує ризик утворення тромбів у судинах, а це один із меха­нізмів інфарктів чи інсультів.

За перших ознак інфаркту

Інфаркт — гостре і небезпечне за­хворювання, смертність від якого у різних країнах варіюється від 15 до 30% - залежно від рівня послуг, наданих державою. Також інфаркт загрожує ускладненнями — набряк легень, кардіогенний шок, раптова смерть через порушення ритму сер­ця. Саме ці ускладнення інфаркту є найнебезпечнішими, і найвищий рівень смертності за інфаркту реє­струють у перші 4 години від початку захворювання, коли ризик неста­більності серцевого м’яза найви­щий.

Дуже важливо, щоб кожна люди­на, в якої з’являються перші ознаки, не затягувала і не чекала, що це все само мине. Якщо допомогу надано у першу добу, то за цей час серйозних ушкоджень може не статися.

Типові симптоми:

  • біль, що раптово виник, у груд­ній клітці зліва, що нагадує «удар кинджала»;
  • біль, який віддає в ліву руку, під лопатку, в шию та нижню щелепу;
  • різка слабкість, відчуття нестачі повітря;
  • шкіра бліда, холодна на дотик, покрита холодним потом;
  • сильне збудження, тривож­ність, страх смерті.

Як допомогти?

  • У випадку інфаркту міокарда по­трібна екстрена госпіталізація, тому слід одразу викликати «швидку».
  • До приїзду лікарів можна зняти тісний одяг, посадити людину, для доступу повітря відчинити вікна.
  • Якщо під рукою є нітрогліцерин, можна взяти таблетку під язик.
  • До приїзду «швидкої» не можна приймати більше трьох таблеток.

Схожі новини