Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мамо, дай цицю!»

Чому останнім часом з’явилася мода на тривале годування грудьми. Деякі мами годують до 5-6 років.

3-річний Максимко їсть усе: шоколад, ковбасу і навіть аджику. Та найбільше смакує йому... материнське молоко. Його мама, 24-річна Мирослава Січенкова, не соромиться годувати сина грудьми у кафе чи на дитячих майданчиках: “У грудному молоці є всі корисні речовини, яких потребує дитячий організм. Краще дам йому груди, ніж сухе печиво і підсолоджений чай, як це роблять інші матусі”. На осудливі погляди і уїдливі коментарі жінка не зважає.

На Заході стало модним годувати дітей грудьми до трьох років і довше. Жінки виставляють відповідіні фото у соц­мережах — як доказ справжнього материнства. 40-річна британка Софі Еммі Роуз пішла далі — створила на YouTube канал, де викладає відеоролики, які, на її думку, популяризують грудне вигодовування дітей старшого віку. Чотирирічний Шей — син Софі — прикладається до грудей матері, наче тримісячне немовля.

Родина Роузів живе у Таїланді. Малюк не відвідує дитсадка — мама вчить його вдома. Хлопчик, як і його батьки, - веган (не вживає продуктів тваринного походження). У нього досі немає свого ліжечка — спить із батьками. “Грудне молоко має природну цінність. Крім того, це дає можливість зрозуміти малому на фізичному рівні, що все це — для нього. Йдеться про комфорт дитини та емоційний зв’язок із нею”, - пояснює Софі. “Є люди, для яких це — безумство, ексгібіціонізм, порнографія, щось приголомшливе та дивне. Західна культура нав’язала людям сприйняття жіночих грудей виключно як сексуального об’єкта. Але у годуванні грудьми немає нічого такого. Не відчуваю сексуального задоволення, коли Шей їсть. Це — приємне відчуття, проте воно далеке від того, що переживаю під час статевого акту”, - переконує жінка.

Саму Софі мама рано відлучила від грудей. Також у неї рано з’явилася власна кімната. Спираючись на пережитий досвід, жінка стверджує: спільний сон із батьками та тривале грудне вигодовування допомагає дитині почуватися спокійніше. “Буду годувати сина доти, доки цього хотітиме. Навіть якщо йому буде 18 років і він навчатиметься в університеті”, - каже британка.

“Годувати 3-річну дитину грудьми — нормально для жінки, що жила в доісторичний період у печері. А от для жінки, що живе у ХХІ столітті, - не зовсім, - переконаний відомий лікар-педіатр, телеведучий Євген Комаровський. - Зараз існує мода на тривале вигодовування, ледь не до природної інволюції (коли молоко зникає само собою). Прихильники цього методу підкреслюють, що прикладання до грудей не має стосунку до їжі. Це — процес духовного спілкування мами і дитини, який забезпечує небачену близькість і теплі стосунки до старості: дитина, яку годували грудьми, з вірогідністю 100% буде стояти з горнятком води, коли будете лежати на смертному ложі. Як на мене, це не доведено. Багато дітей, яких годували грудьми до року або не годували взагалі, уважні і турбуються про батьків. Що стосується духовного спілкування, існують більш цивілізовані способи”.

“Годувала доньку грудьми до двох років, і вважаю цей період найбільш цінним у житті. Мій чоловік, спостерігаючи за цим процесом, одного разу сказав: “Чому чоловіків так обділили? Добре, народжувати можете самі — я би цих мук не витримав. А от від вигодовування не відмовився б”. Доведено, що діти, які довго отримували материнське молоко, здоровіші. Перевершують однолітків у розумовому розвитку. А у матусь-годувальниць зменшується ризик захворіти на рак грудей”, - переконана 28-річна Ірина Цвічик. Жінка зізнається: планувала, що буде годувати дочку грудьми до трьох років, але потім передумала. “Дитина була надто прив’язана до мене. Мусила прокидатися вночі, щоб її погодувати. Останньою краплею став скандал у супермаркеті, який донька влаштувала, бо відмовилася її погодувати “вже і зараз”. Мала зі слізьми на очах випрошувала: “Мамо, дай цицю!” Ох, і набралася тоді сорому!” - зізнається мама. Відівчила дитину від грудей за кілька днів: “Намазала соски зеленкою і сказала, що циця “захворіла”. У такий спосіб відбила доньці апетит, і вона “переключилася” на дорослу їжу”.

“Грудне вигодовування слід припиняти, коли цього хочуть обоє — і мама, і дитина, - каже головний спеціаліст з грудного вигодовування Департаменту охорони здоров’я ЛОДА, лікар-неонатолог, к.м.н. Ольга Шлемкевич. - З материнським молоком дитина отримує всі необхідні поживні речовини лише до шести місяців. Далі треба вводити підгодовування. Але материнське молоко не треба розглядати лише як поживу для дитини. Вигодовування сприяє налагодженню тісного психо-емоційного контакту між матір’ю та її дитям. Малеча заспокоюється біля грудей — коли впаде і вдариться, коли ріжуться зубки...”.

«А зап’ю це все маминим молочком!».
«А зап’ю це все маминим молочком!».

“ВООЗ рекомендує годувати дітей грудьми до двох років і довше. Верхньої межі не існує. Все залежить від потреб матері і дитини. Якщо обом комфортно, то чого їх повинно хвилювати, що про це думає суспільство? - дивується перинатальний психолог, консультант з грудного вигодовування, засновник громадської організації на підтримку грудного вигодовування “Молочні ріки” і мама двох дітей (обох годувала грудьми) Ксенія Соловій. - Знала жінку, яка годувала сина грудьми до шести років. Її засуджували, з неї кепкували. А потім з’ясувалося, що малий — аутист. Таким діткам складно звикати до змін. Відлучити дитину від грудей одного дня (як це рекомендують робити лікарі) не могла, бо для сина це була би психологічна травма. Робила це поступово. Врешті-решт їй таки вдалося відівчити його смоктати груди, і у перший клас він пішов, не маючи цієї звички. Тоді й з’ясувалося, що у нього аутизм. До того моменту жінка не знала про діагноз. Але інтуїція їй підказувала, що треба чинити так, а не інакше. Тож не судіть матерів завчасно”.

“За комуністичного режиму жінок виганяли на роботу через два місяці після пологів, і дитину доводилось силоміць відлучати від грудей. Це було погано і для матерів, і для діток, - каже психолог Галина Капшій. - Годування грудьми дає дитині відчуття безпеки, захищеності, повернення до ресурсу, попереднього стану, у якому малеча зберігала зв’язок із матір’ю. Медики рекомендують годувати дітей грудьми до 2-2,5 року, і це виправдано, бо дитина у такому віці їсть різну їжу і молока як основного джерела енергії вже не потребує. Дитинка спинається на ніжки, починає самостійно пізнавати світ. Але щоразу повертається до матері, щоб набратися сил. Відлучення від грудей — це своєрідний акт сепарації. Деякі жінки не погоджуються з цим — продовжують грудне вигодовування. Дитина не отримує бажаної свободи, залишається залежною від мами. Одні жінки так чинять, бо добігає кінця їхня декретна відпустка - треба виходити на роботу, а вони цього не хочуть. Це - регресивний стан (захисний механізм, коли у ситуації тривоги людина несвідомо застосовує більш ранні і менш зрілі зразки поведінки, які, на її думку, гарантують їй захист і безпеку. - Авт.). Трапляється, що ця сепарація не відбувається навіть через 50 років. Звісно, мама вже не годує дитину грудьми, але й не відпускає від себе. Своєї сім’ї та не створює. У таких дітей є більший ризик розвитку залежності — хімічної, ігрової. Без мами не вміє собі дати ради у дорослому житті. Найчастіше таке відбувається, коли у жінки склалися погані стосунки з її чоловіком або вона є матір’ю-одиночкою. Якщо виховує хлопчика, може доручити йому роль чоловіка і тримати біля себе ціле життя”.

Фото News Dog Media

Схожі новини