Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чужий серед своїх

Артем Голосуй має 2 м 17 см. І далі продовжує рости.

Зріст 16-річного Артема Голосуя з містечка Білицьке, що у Донецькій області, - його головний біль. Він зі страхом очікує появи кожного зайвого сантиметра. Зріст підлітка вже 2 метри і 17 сантиметрів. За кожен місяць додаються ще 1-3 сантиметри. Це — унікальний випадок, бо хлопці у такому віці за рік можуть вирости до п’яти сантиметрів.

Артем Голосуй перейшов в 11-й клас. Він найвищий не лише у класі, а й у всьому місті. Завжди був вищим від ровесників. У дитячому садочку на його високий зріст мало хто зважав. У школі все змінилося, бо Артем там став “білою вороною”. Його обзивають жирафом, дилдою, переростком. Колись його це дуже ображало, він плакав і навіть з’ясовував навкулачки стосунки з кривдниками. Коли хлопець спускається сходами, дехто піджартовує: “Дивись під ноги! Не наступи на дитину”. Проте до школи любить ходити, бо там високі стелі. Хоча на фоні своїх однокласників виглядає, як їхній класний керівник. В Артема — спеціальна парта, яку він сам собі “припасував” до свого зросту. Найгірше, жартує хлопець, списувати. Бо він — як на долоні у вчителів.

Наразі Артем не знає, ким мріє стати у майбутньому, бо його єдиною мрією залишається зупинка швидкого росту. Хлопець постійно стикається з труднощами через свої два метри з гаком.

З дворічного віку Артема виховувала бабуся Тетяна Шапоренко, бо батьки виїхали на заробітки до Португалії. Бабуся тішилася, що внук добре набирав вагу і, головне, додавав у зрості, казала: “Добре ростеш, бо добре їсиш”. У дев’ятирічному віці він носив взуття 42 розміру...

- У нас в роду — всі високі, - каже 56-річна пані Тетяна. - У дідуся був зріст два метри чотири сантиметри. Рідний дядько має майже два метри. Та й батьки Артема також високого зросту. Тому для мене те, що ріс, як на дріжджах, було нормально. Тим більше, що народився Артем зі зростом 57 сантиметрів. За перший рік виріс на 20 сантиметрів!

Коли хлопцеві виповнилося дев’ять років, батьки забрали його до себе у Португалію. Забили тривогу, коли зріст дитини перевалив за 180 сантиметрів, а взуття купували йому вже 46 розміру. Коли Артем почав зачіпати головою за дверні відкоси, мама повела сина до лікарів. Португальські медики поставили страшний діагноз Артемові — синдром Марфана (генетичне захворювання. - Г. Я.). У 80-х роках минулого століття медики не знали, як боротися з цією хворобою. Люди з таким діагнозом не доживали навіть до 20 років. Саме від цієї хвороби колись померли скрипаль Нікколо Паганіні, письменник Ганс Крістіан Андерсен та екс-президент США Авраам Лінкольн. Найхарактерніші ознаки синдрому Марфана — високий зріст, непропор­ційно коротке тіло, видовжені і дуже тонкі кінцівки, а грудна клітка деформована. Без відповідного лікування у наш час хворі з таким діагнозом доживають лише до 40 років.

Батьки повернулися з Артемом в Україну. Вдома звернулися до українських спеціалістів. Дехто з них підтвердив цю страшну хворобу у підлітка, інші — заперечували. Мама розповіла синові причину його високого зросту. Лікарі заборонили йому займатися спортом і попередили: бути особливо обережним.

От так у невизначеності — є хвороба в Артема чи нема — і жила родина. Артем сам звернувся у програму “Говорить Україна”, що на телеканалі “Україна”. Його обстежили найкращі медичні світила нашої країни. Ендокринолог втішив: на даний момент всі зони росту начебто закриті. Хлопець, найімовірніше, більше рости не буде. Синдрому Марфана більшість українських медиків не підтвердила, за винятком хірурга. Гіганту з Донеччини доведеться пройти ще ряд генетичних обстежень. Чи додасться до його 217 сантиметрів ще кілька, і чи розмір взуття з 50-го стане ще більшим, - покаже час і обстеження.

​Фото надане телеканалом “Україна”

Схожі новини