Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Наджазували» Львову 80 тисяч туристів!»

На минулих вихідних у Львові був туристичний бум. За попередніми даними, на знаменитий фестиваль Alfa Jazz Fest, День Конституції до нас приїхало 80 тисяч туристів.

Саме культурні заходи магнітом притягують до Львова гостей з усього світу. Ще задовго до фестивалю усі номери в готелях були заброньовані. Деякі готелі, які забронювали для гостей культурного заходу окремі номери, втричі підвищили плату на проживання. Мовляв, на джазовий фестиваль їде заможна публіка. Тож ситуація з цінами продиктована економічною складовою — інфляцією, ростом курсу долара та попитом.

Як розповіла “ВЗ” заступник гендиректора готелю “Дністер” (партнер Alfa Jazz Fest) Олександра Гагаріна, гості, які мешкали в готелі, були задоволені Львовом, рівнем підготовки джазового фестивалю. Туристи насолоджувалися атмосферою в місті, відпочивали на славу. Найбільше були вражені галицькою гостинністю, смачною кухнею. Для гостей Alfa Jazz Fest у готелі “Дністер” підготували спеціальне меню. Крім традиційної шведської лінії, частували стравами з органічних продуктів та стравами української кухні, зокрема кручениками, голубцями.

“Деякі блогери писали, що Львів — це місто дощів, мовляв, навіть у Лондоні опадів менше, — продовжує розмову Олександра Гагаріна. — Але в період фестивалю погода була хорошою. Навіть хмари розходяться перед силою музики! Настрій туристів був хорошим. Термін перебування гостей у три-чотири дні говорить про те, що Львів надихає. І ця атмосфера дозволяє гарно відпочити”.

Та попри позитиви, іноземні гості Alfa Jazz Fest говорили і про “мінуси” Львова. Найбільше гостям не сподобався сервіс в транспорті, зокрема трансферах та таксі. Адже на фестиваль такого рівня приїжджають VIP-гості, які вимагають перфектного сервісу. Не усі водії таксі добре володіють англійською. Також нарікали на брак місць для паркування авто в центрі Львова.

У фестивальні вихідні журналіст “ВЗ” вирушила в центр Львова, щоб поспілкуватися з гостями. На площі Ринок — ніде яблуку впасти. На літніх майданчиках — аншлаг. Повсюди чути іноземну мову: англійську, польську, турецьку, німецьку... У цій колотнечі тісняться невеличкі туристичні групи, для яких гіди проводять екскурсії. 28-річний житель турецького Стамбула Онур сидів з друзями в одному з кафе, яке відкрили турецькі бізнесмени. Хлопець не вперше приїжджає на вікенд до Львова. Каже, тут його приваблюють великі можливості для відпочинку. Одного дня можна круто “потусити” в нічних клубах та ресторанах, іншого — відвідати екскурсії, щоб побачити історичні будинки Львова, або попити лікувальної води в Трускавці чи Моршині. “Львів — місто надзвичайної краси, — наголошує Онур. — Тепер потрапив сюди в період джазового фестивалю, коли багато туристів. Усі вулиці центру та кафе переповнені. Це справжнє європейське місто, де молодь вміє насолоджуватися життям. Усі настільки позитивні, що тут забуваєш про негаразди”.

40-річний італієць Альберто пив каву у “Віденській кав’ярні”. Хвалить Львів, як красиве, живописне місто. Кожне кафе, вітрина магазину креативні, милують око. Найбільше італійцю сподобався прикол для туристів — скульптура Мазоха. Побачив, що усі засувають у кишеню штанів руку і сміються. “Теж спробував і не пошкодував, — каже він. — Чому у вашого Мазоха такі скромні геніталії? Сфотографував це диво крупним планом, щоб показати своїм друзям в Італії. Також зробив фото Оперного театру, ратуші, пам’ятників. А ще на згадку про Львів маю добірку світлин з красивими українками”.

Чоловік каже, що продавці у магазинах та офіціанти в кафе ввічливі. Але недолік персоналу в тому, що не усі досконало спілкуються англійською. Також не в усіх кафе є культура теплого прийому гостей. Немає хостес, які проводять гостя в ресторан, усміхаються, створюючи позитивний настрій. “У Львові дуже смачна кухня, — наголошує Альберто. — Закуски, вино у вас дешеві. У Львові можна гарно повеселитися і набратися незабутніх вражень на весь рік”.

Поляк Мартін розповів, що з кожним роком Львів стає усе красивішим, більш пристосованим для туристів. “Найцікавіші культурні заходи відбуваються влітку та восени — джазовий фестиваль, Свято кави, шоколаду. Взимку тут можна гарно відсвяткувати Новий Рік, ознайомитися з традиціями Західної України. Чув, у Львові буде підземний туристичний маршрут, як у нашому Жешуві. Це прекрасно! Я тут побував на різних екскурсіях, зокрема, на Високому Замку”.