Передплата 2024 «Добрий господар»

Хочеш заряд енергії – покажи паспорт

В Україні збираються заборонити продавати енергетичні напої неповнолітнім.

З 1 липня пиво офіційно належатиме до алкогольних напоїв, а отже, торгувати ним зможуть лише магазини, які мають ліцензію на продаж алкоголю. Підприємці сприйняли це як посилення тиску на бізнес, однак ініціатори нововведення пояснюють — у такий спосіб намагаються обмежити доступ до пива дітей та підлітків. Наркологи підтверджують — підлітковий алкоголізм стає все більшою проблемою в Україні. Але не пивом єдиним псують своє здоров’я діти.

«Є великий ризик, що коли обмежать доступ до пива, підлітки переключаться на енергетичні напої, які не менш небезпечні, — каже головний лікар Львівського обласного наркологічного диспансеру Мирослава Кабанчик. — Кофеїн - це ще відносно безпечний складник, порівняно з усім решта, що там міститься. Енергетичні напої не містять алкоголю, тому їх продають без обмеження. Нерідко батьки самі купують їх дітям. Енергетики діють як психостимулятори. А потім дивуються, чому діти перезбуджені, гіперактивні, у юному віці уже мають проблеми з тиском. У деяких випадках доходило навіть до зупинки серця».

“У моєму класі є хлопець, який не розлучається з банкою бйорну. Він то гіперактивний, зриває уроки, то навпаки, у нього якась апатія - може не зреагувати, коли до нього звертаються. Здавали біг на фізкультурі, то уже після одного кола по стадіону у нього була така задишка, що викликали фельдшера. Намагався поговорити з батьком, але він сказав: “Він що, за ваші гроші то купує? Чого вчепились до дитини? Я вам платити все одно не буду”. Ми ж не можемо ходити по школі і відбирати у дітей ті напої. Зате коли комусь стає зле під час уроків — винен учитель”, — каже викладач однієї із львівських шкіл.

Торік у Червонограді міліція оштрафувала батьків 13-річної дівчинки, яка після випитого енергетика потрапила до реа­німації. Про це інформує прес-служба обласного управління міліції. І це далеко не перший випадок, коли після енергетиків молоді люди потрапляють до лікарні. Теобромін, який там міститься, діє як судинорозширювальний засіб, а теофілін прискорює серцебиття. Тож якщо у людини є проблеми з серцем чи судинами, такий напій може стати для неї смертельним. Ще одна небезпека — дівчатка п’ють енергетики перед заняттям у спортзалі, аби швидше схуднути. Ефект і справді вражаючий, адже людина відчуває приплив енергії і практично не відчуває втоми. Особливо небезпечно змішувати енергетики з алкоголем. А у нічних клубах такі коктейлі дуже популярні. “Алкоголь та кофеїн мають кардинально різну дію — седативну та збуджувальну. Їх поєднання призводить до різкого розширення-звуження судин головного мозку та різного роду непередбачуваних впливів на центральну нервову систему людини, що може призвести до госпіталізації чи навіть смерті споживача енергетиків. У США, Швейцарії, Ірландії, Росії вже зафіксовані летальні випадки, пов’язані із вживанням енергетичних напоїв, зокрема разом з алкоголем. В Україні ж алкоенергетичні суміші вільно реалізуються”, — пишуть автори законопроекту про обмеження продажу та реклами енергетичних напоїв. Документ уже подано до Верховної Ради. Якщо його приймуть, то енергетичні напої, як і алкогольні, не можна буде продавати неповнолітнім, а також рекламувати з 8.00 до 23.00. Крім того, енергетичні напої можна буде продавати у пляшках та банках, не більших за 0,33 л. Торгувати ними не можна буде у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я; у спортивних спорудах; з торгових автоматів; у місцях проведення культурно-масових заходів.

Схожі новини