Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Засідання кафедри» у студентському гуртожитку

Хто не був студентом і не жив у гуртожитку, тому не зрозуміти, який це делікатес – мівіна з майонезом. А якщо туди ще подрібнити ковбаси…

Вислів «бідний голодний студент» вже не актуальний. Студенти краще спізняться на пари, ніж залишаться голодні.

У когось ранок розпочинається з ароматної кави і великого бутерброда, а хтось похапцем доїдає придбане на зупинці «форнетті» чи хот-дог. Ввечері когось вдома чекає смачний мамин борщ з котлетами, а хтось на вечерю їсть пиріжок, придбаний у студентській їдальні, і запиває його чаєм. Серед студентів можна виділити дві категорії — домашні і приїжджі. Домашнім пощастило — теплий дім, смачна їжа і ніяких додаткових розходів. А про приїжджих або «гуртожитських» — «ті, що пройшли крізь вогонь». Де як не на відстані від дому, вирвавшись з-під батьківського крила, можна насправді стати самостійним і подорослішати, навіть навчитися самому готувати їсти.

Але не все так зле... Студентське меню, як і студентське життя, — різнобарвне та цікаве. Правду кажучи, вдома так не наїсися, як в гуртожитку колективними харчами, деякі «гуртожитські» так «голодують», що аж в спортзал ходять, аби схуднути.

Чим же харчуються студенти? Найкраще про це дізнатися, коли зайти в гуртожитки після години четвертої. На коридорах такі аромати кулінарних шедеврів, що захочеться напроситися в гості до першої ж ліпшої кімнати.

Найпопулярніші смаколики гуртожитку і назви отримують відповідні.

Салат «Студентський»

Інґредієнти: 2 упаковки макаронів «Мівіна», півпачки майонезу, півбатона молочної ковбаси, помідори, огірки за смаком.

Спосіб приготування:

Подрібнити мівіну в тарілку і залити майонезом, додати помідорів і ковбасу подрібнити (настоювати 10-20 хвилин).

А поки салат настоюється, за цей час можна приготувати

суп «Велика перерва».

Інґредієнти: 1-2 пачки плав-леного сирка («Дружба», «Комо», «Звенигора» на ваш смак і гаманець), морква (пів), картоп-ля (1-2).

Спосіб приготування (для тих, хто взагалі не вміє варити суп):

Закип’ятити воду, вкинути картоплю, коли вона звариться (буде легенько проштрикуватися ножем) додати дрібно посічену моркву, через 5 хвилин потерти плавлений сирок.

Якщо студенти хочуть влаштувати свято живота, тоді можна приготувати більш вишукану страву, наприклад,

«Засідання кафедри»

Але тут без духовки не обійдеться. Отже.

Інґредієнти: кілограм курячого філе або півкілограма (все залежить від компанії, на яку готується страва), твердий сир або плавлений сирок, цибуля, майонез, сіль-перець за смаком.

Спосіб приготування:

Розрізаємо кожне філе вздовж і викладаємо на деко щільно одне до одного, солимо і перчимо, зверху розкладаємо кільця цибулі, зверху тремо сир, поливаємо майонезом. Ставимо в духовку на 20-30 хвилин.

До м’яса можна приготувати ще картоплі. Варіантів приготувати бульбу багато.

Картопля «Рум’яна Часничиха».

Інґредієнти: 5-8 картоплин, 1 часничина

Спосіб приготування:

Почищену бульбу розрізаємо на 4-5 частинок, кладемо на сковорідку, підсмажуємо, доливаємо трохи води, додаємо подрібнений часник, накриваємо кришкою. Чекаємо 5-7 хвилин, щоб бульба була не сирою, і сідаємо смакувати. Але перед цим зачиняємо двері на ключ, бо в іншому випадку на запах смаженої картоплі з часником до вас зійдеться купа непроханих гостей.

«Два дні до стипендії»

готується швидко без витрачання часу і коштів.

Інґредієнти: картопля 4-6 штук (більше не вміститься в каструлю), сало (в холодильнику кожного українського студента має бути сало), чорний хліб.

Спосіб приготування:

Не чистимо бульбу, а гарно миємо і в лушпинні кладемо в киплячу воду (перед цим краще воду закип’ятити в чайнику і окріп перелити в каструлю, що вже стоїть на гарячій плиті, таким чином економимо час). Чекаємо 30 хвилин, доки картопля звариться. Доки чекаємо, смажимо сало на пательні. Керуючись правилом «гаряче сирим не буває», через 20 хвилин дістаємо зварену картоплю, поливаємо шкварками, беремо скибочку чорного хліба (так смачніше, до того ж шкідливо їсти жирне без хліба на голодний шлунок) і сідаємо до столу.

От зізнайтеся, навіть ті, хто давно не студент, — захотілося приготувати щось з гуртожитських страв?..

Схожі новини