Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За квитки на поїзд карткою краще не платити

Якщо захочете їх здати – гроші отримаєте назад за місяць-два!

Не так давно “Укрзалізниця” повідомляла радісну новину — практично у всіх залізничних касах можна розрахуватись платіжною карткою. Та коли минулого тижня, купуючи квитки, простягла касирці картку, та запитала: “А може, розрахуєтесь готівкою”. “Термінал не працює?” — питаю. “Та ні, працює... Просто якщо раптом захочете здати квитки, будете мати купу мороки. Як он цей чоловік. Він, бідний, вже півдня тут морочиться”, — порадила співчутлива пані.

Як виявилось, Іван Миколайович мав їхати у відрядження наприкінці місяця. Але конференцію перенесли на лютий наступного року, тож квитки виявились непотрібними. “Квитки купував за власний рахунок. Гроші за відрядження нам повертають лише після відрядження. Знаю, коли здаєш, втрачаєш певну суму, але ж завжди гроші повертають відразу у касі повернення. А виявляється, що спочатку треба зробити ксерокопії документів, написати заяву, тоді в касі видають ще якісь квитанції, і з тим треба йти в управління залізниці, — обурюється чоловік. — Я звик розраховуватись карткою — увесь цивілізований світ так живе. А в нас з одного боку кажуть, що будуть обмежувати готівкові операції, а з іншого боку роблять все, аби відбити бажання розраховуватись карткою”.

Поки чоловік мені скаржиться, підходить його черга до віконця повернення квитків. Касирка втішає: “Та не переживайте ви так, думаю, до Нового року гроші вам віддадуть, то ж звітний період закінчується. Літом було, що люди і по два місяці грошей чекали... Але ви вже сьогодні в управління не йдіть — у них короткий день, вже нікого не буде... ”. А якщо квитки купила людина, яка живе у маленькому місті, де немає управління, куди їй їхати?

Начальник пасажирської служби Львівської залізниці Микола Козак визнає — повернути гроші за квитки, за які розраховувались карткою в касі чи через Інтернет, проблематично. “Повертають не готівку, а гроші назад на рахунок, тому процедура складніша. Людина має написати заяву про стягнення коштів у претензійному порядку, прийти в управління з оригіналами документів, — каже він. — Коли повернуть гроші, залежить не стільки від залізниці, скільки від банку. Ми документи оформляємо швидко, а затримки залежать від того, як йде документообіг банку. Загалом людина мусить чекати щонайменше два тижні, поки їй повернуть гроші”.

Схожі новини