Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пальма замість ялинки: незвично, зате дешевше

Ви вже знаєте, де святкуватимете Новий рік? Зараз це чи не найактуальніше питання у кожній компанії. Адже більшість з нас змушені шукати компроміс між тим, що хочеться, і тим, що можемо собі дозволити.

«Спочатку планували зустрічати Новий Рік у Карпатах. Зайшла на booking.com, а виявилось, що залишились місця лише у двох готелях у Буковелі. Причому найдешевша пропозиція — 4200 за три доби. Ще в одному номер на двох осіб — 8600 гривень. Перепрошую, але це більше тисячі доларів. За ці гроші можна на тиждень поїхати в Єгипет на “все включено”, і не переживати, чи буде сніг, — обурюється львів’янка Ірина Крупа. — Місця є у приватному секторі, але ми хочемо готель, де б була новорічна шоу-програма. Тому Карпати відпали. Тепер обираємо між Єгиптом (тур семиденний, тому спочатку треба з’ясувати, чи усі зможуть звільнитись з роботи) та поїздкою до Кракова. Три ночі у Кракові у чотиризірковому готелі з переїздом та екскурсіями є від 195 євро з особи. То звідки такі ціни у Карпатах?”.

Утім, власники недешевих готелів стверджують, що у них залишилось буквально по одному-два номери на Новорічні свята. Мовляв, усе забронювали ще у жовтні. Але так виглядає, що вони такими заявами намагаються створити ажіотаж, якого нема.

“Цього року і у готелях, і у приватному секторі замовляють менше, ніж торік. Просто готелі повіддавали місця турагенціям, але і через агенції мало бронюють, — каже власник пансіонату в Яремчі Василь Бабчук. — У приватних пансіонатах ціни на Новорічні свята від 150 до 400 гривень з особи. Місць повно. Навіть якщо не буде снігу, у нас є чим зайнятись — квадроцикли, кінні екскурсії тощо. Коби тільки були гроші. Але грошей у людей нема, тому й не їдуть. Практично усе, що у нас забронювали, замовили люди зі Східної України”.

Те, що Карпати на Новорічні свята бронюють не надто активно, не приховують і у турагенціях. Для тих, хто не катається на лижах, карпатські готелі — невиправдано дороге задоволення. Ті, хто катається, побоюються, що у Карпатах, як, зрештою, і польському Закопаному, може не бути снігу — гори надто низькі.

“Цей рік нічим не здивував. Традиційно на першому місці за популярністю Австрія. Там гори-чотиритисячники, тому сніг точно буде. На другому місці Єгипет, а от на третє цього року вибились ОАЕ (бо зі Львова відкрили прямий рейс). Звичайно, користуються популярністю новорічні екскурсійні тури в Європу. Вони недорогі та нетривалі — на три-п’ять днів, — каже директор туристичної компанії “Трайдент” Ірина Мала. — Взагалі бронювання на Новий рік доволі стримане. Люди розуміють, що на Новорічні свята ціни найвищі, тому намагаються поїхати відпочити або до Нового року, або уже на різдвяні канікули (ціни знижують уже з 2-го січня). Цього року маємо цікаву тенденцію — багато турів можна купити дуже дешево в останній день. Очевидно, через вибори та невпевненість у завтрашньому дні люди бояться бронювати тури наперед, тому у туроператорів горять місця. Буває навіть Шрі-Ланка чи Гоа за 500 доларів, хоча зазвичай такі тури коштують понад тисячу доларів”.

Схожі новини