Передплата 2024 ВЗ

Відомий лікар став жертвою озвірілого хулігана

Проте не вщухають чутки про вбивство через професійну принциповість потерпілогота вбивство на міжнаціональному ґрунті.

Убивство відомого львівського лікаря, 67-річного Леона Фрайфельда (на фото), який понад тридцять років очолював травматологічне відділення 8-ї клінічної лікарні, правоохоронці вважають розкритим. Адже убивцю затримали на місці злочину, коли оскаженілий чоловік добивав свою жертву.

Та Львовом продовжують ширитися чутки з версіями щодо мотивів убивства відомої людини. Учора, скажімо, в редакцію “ВЗ” зателефонував чоловік, який, не представившись, заявив, що Фрайфельда “замовили” арабам... його конкуренти, які зазіхали на його посаду...

19 жовтня, близько 6-ї години ранку, Леон Фрайфельд, як завжди, пішов на автостоянку за своїм автомобілем, щоб поїхати ним на роботу. Леон Едвардович, згадують його колеги, був справжнім трудоголіком. Він приходив у відділення чи не першим та міг, опікуючись кимось із важкохворих, затриматися на роботі до ранку. Тому рідні Леона Едвардовича не одразу забили на сполох, коли минув день, вечір, а він додому не повернувся...

На вулиці Пекарській Фрайфельд наштовхнувся на незнайомого йому молодика. Наразі ніхто не може сказати, з яких причин між двома чоловіками виник конфлікт. Та перехожі бачили, як літня людина зчепилася з молодиком, і між ними почалася бійка. Молодик повалив доволі кремезного лікаря на землю та почав з усієї сили копати його ногами. Кілька перехожих спробували відтягнути оскаженілого хулігана від жертви. Та той вчинив такий спротив, що надалі намагатися припинити побиття ніхто не наважувався. Натомість зателефонували в міліцію. Незабаром на місце бійки прибув наряд патрульної служби міліції та затримав молодика. Той у пориві люті навіть не помітив появи міліції, поки його не скрутили.

Ще через кілька хвилин на вул. Пекарську приїхала карета “швидкої”. Жертва побиття на той час була ще живою. Лікарям вдалося намацати пульс скривавленої людини, та через кілька хвилин її серце зупинилося. Літній чоловік, якого нападник з усієї люті копав ногами, отримав такі страшні травми, що пізніше рідні та колеги загиблого не одразу упізнали його труп у морзі. У кишенях одягу загиблого не було документів. Отож міліція лише наступного дня дізналася, що у вуличній бійці загинув відомий всьому місту лікар.

Затриманого молодика доставили до Личаківського райвідділу міліції. Згодом з’ясувалося, що на Фрайфельда накинувся вранці 26-річний громадянин Марокко Шокі Ботман. Саме громадянство убивці дало поштовх для поширення чуток про те, що лікар-єврей став жертвою групи арабів, якими керувала міжнаціональна лють. Ці чутки незабаром підхопила ізраїльська преса.

З’явилася також версія про те, що Фрайфельд став жертвою арабського студента, якого, мовляв, вигнали з медичного вузу через принциповість лікаря. Правоохоронцям довелося відпрацьовувати ці версії, та вони не знайшли підтвердження.

Затриманий марокканець, з’ясували правоохоронці, справді вчився на підготовчому відділенні Львівського медичного університету. Та у травні цього року його відрахували з навчання за неуспішність та погану поведінку. Після цього Шокі Ботман мав би покинути Україну, адже термін дозволеного перебування в країні у нього завершився, а підстав його продовжувати не було. Та марокканець влаштувався вчитися на юридичний факультет одного з приватних вузів, куди приймають вчитися всіх, хто заплатить. Та навіть коли Ботман вчився в медичному університеті, з’ясували правоохоронці, шляхи цього молодика і лікаря Фрайфельда не перетиналися. Бо Леон Едвардович, заявили його колеги та рідні, ніколи в університеті не викладав (там читав лекції його покійний батько), а Ботман, відповідно, практики у 8-й лікарні не проходив.

Проти затриманого марокканця порушили кримінальну справу за звинуваченням в “умисному вбивстві”. Хоча могли висунути звинувачення й за менш важкою статтею — “нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого”. “Вважаємо, що іноземець вчинив саме навмисне вбивство, — зауважив начальник УМВСУ міста Львова Сергій Зюбаненко. — Адже він свідомо завдавав страшних ударів у голову та тулуб потерпілого й буквально скакав по ньому ногами, розуміючи, що вбиває людину”. Пан Зюбаненко також додав, що в подальшому, на його думку, звинувачення можуть перекваліфікувати на більш важку, другу частину відповідної статті ККУ — “умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю”.

На допитах Шокі Ботман обрав тактику повного заперечення вини. Марокканець надалі доводить, що у бійці з лікарем участі не брав. Натомість каже, його самого побили міліціонери. Проте правоохоронці затримали цього молодика саме тоді, коли той добивав жертву. До того ж свої свідчення вже дали перехожі, які стали свідками трагедії. Останні також підтвердили, що нападник був один, а не з друзями.

Від Шокі Ботмана, коли його затримували, міліціонери почули різкий запах алкоголю. Ймовірно, молодик повертався вранці з одного з нічних закладів, на яких полюбляють “відтягнутися” іноземні студенти. Львів’яни добре знають, що в місті є кілька нічних дискотек, які обрали для відпочинку різні громади іноземців. В одному з таких закладів, скажімо, збираються темношкірі студенти, в другому — араби, у ще одному — латиноамериканці. Час від часу ця публіка влаштовує масові бійки (як правило, через дівчат), які, було й таке, доходили до різанини. Спалахи насильства, як правило, виникають саме під шосту годину ранку, коли кількість випитого вночі алкоголю починає викликати у його споживача депресію та озлобленість, так званий “відхідняк”.

Опитуючи викладачів медуніверситету, правоохоронці дізналися, що Шокі Ботман вирізнявся запальним характером та неодноразово вчиняв бійки. Одного разу його притягали до адміністративної відповідальності й нарешті відрахували з підготовчого відділення вузу.

Затриманому за підозрою у вбивстві відомого лікаря марокканцю суд санкціонував арешт. Його перевели з ізолятора тимчасового тримання міліції в камеру СІЗО. Про це правоохоронці сповістили Міністерство закордонних справ України.

Схожі новини