Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Розриває» легені, у горлі дере...

Безперервний кашель може сигналізувати і про рак легень, і про серцеву недостатність

Третій тиждень поспіль інтелігентно покашлюєте, хоча вилікували застуду ще у перші три дні? Почали кашляти, як тільки-но переселилися у нове помешкання? Напади кашлю турбують лише уночі? Кашель — це захисна реакція організму. Така ж як чхання, позіхання або сльозотеча. Коли у трахеобронхіальне дерево потрапляють подразнювальні агенти (мокрота, слиз, гній, кров) або чужорідні тіла (пилюка, шматочки їжі тощо), м’язи дихальних шляхів рефлекторно скорочуються, виштовхуючи з дихального тракту сторонні речовини та предмети.

Кашель — типовий симптом ГРВЗ. Деякі загрозливі захворювання (наприклад, рак легень, туберкульоз, бронхіальна астма або пухлини середостіння) можуть проявлятися лише цією ознакою — затяжним надривним кашлем. Нерідко тривалий і болісний кашель супроводжує запалення плеври — плеврит. Кашель може сигналізувати про серцеву недостатність (коли посилюється уночі та у положенні лежачи). Недуги ЛОР-органів (синусит, отит) також можуть супроводжуватися кашлем. Нерідко покашлюють і ті люди, що потерпають від гастроезофагеального рефлюксу. “Зараз у повітрі циркулює вірус, який уражає верхні дихальні шляхи. Запальний процес нерідко ускладнюється менінгітом, тому не ігноруйте такий симптом, як кашель (особливо, якщо він супроводжується підвищенням температури тіла), — застерігає лікар-пульмонолог консультативної поліклініки Львівської обласної клінічної лікарні Оксана Боржієвська. — Викличте терапевта або сімейного лікаря, зробіть рентген, здайте аналіз крові.Бити на сполох треба, якщо кашель не зникає протягом тижня (попри те, що приймаєте противірусні препарати)”.

Кашель може бути як гострим, так і хронічним. Хворий може лише злегка покашлювати або кашляти надривно, видавати при цьому дзвінкий або приглушений звук. Кашель ділять також на сухий (без виділення слизу) і мокрий (з виділенням слизу). Мокротиння, яке виділяється, може бути водянистим, гнійним або кров’янистим. Кашель може турбувати цілий день, лише зранку, лише увечері або лише вночі, навесні чи взимку, і загострюватися у різний час доби та у різні пори року. “Кашель не виникає без причини, — каже лікар. — У більшості випадків його провокує запальний процес”.

Лікуватися лікар радить симптоматично. Усувати кашель не бажано, адже організм у такий спосіб захищається від вторгнення ззовні. Усувають кашель тільки у тому випадку, якщо він втрачає свій первинний захисний характер і негативно впливає на стан хворого — провокує блювоту, заважає спати, викликає напади ядухи тощо. В усіх інших випадках медики прописують препарати для “пом’якшення” кашлю і лікують хворобу, яку він супроводжує.

Усі ліки “від кашлю” поділяють на три групи: протикашлеві засоби, які гальмують кашльовий рефлекс; муколітичні засоби, які розріджують мокротиння і полегшують його виведення, та відхаркувальні засоби. При алергії призначають протигістамінні засоби, при ГРВЗ та грипі — протизапальні (паралельно з ліками “від кашлю”). Обрати препарат допоможе сімейний лікар або фармацевт (але оминати кабінет лікаря можна лише у тому випадку, якщо кашель з’явився нещодавно і не обтяжений нічим, окрім нежитю). Після усунення причини кашлю він може ще турбувати якийсь час (як залишкове явище). Вичекайте кілька днів, перш ніж бігти у поліклініку.

Оксана Боржієвська рекомендує щороку проходити флюорографічне обстеження: “Мусите бути націлені на раннє виявлення туберкульозу та раку легень. Так само, як жінки мають бути націлені на ранню діагностику раку шийки матки і раку молочної залози, а чоловіки — раку простати. Можете захворіти, але якщо хворобу виявите вчасно, маєте всі шанси одужати”.

Схожі новини