Передплата 2024 «Добрий господар»

«Берегфест» – найяскравіший фестиваль осені

У Закарпатті показували, як правильно робити вино

Найяскравіша подія осені на Закарпатті — саме так позиціонували організатори цьогорічний «Берегфест». І не прогадали, адже 49-й Міжнародний фестиваль “Дружба без кордонів”, або, як його тут називають “Берегфест”, вийшов по-справжньому феєричним та видовищним. Цьогоріч його відвідали близько 15 тисяч гостей.

На Закарпатті — збір винограду. Тут — це справжнє свято. За старовинною традицією, на першому етапі виготовлення вина його топчуть дівчата ногами у великих діжках. Причому бочки мусять бути дубові, а дівчата — незаймані. У костюмованому супроводі до головної сцени прибули діжки з урожаєм винограду. Молоді дівчата одразу ж взялися за справу — під їхніми ніжками грона почали тонути у власному соку. Треба топтати грона доти, доки не разчавиться кожна ягода...

За розмахом та багатогранністю кращого фестивалю в Закарпатті немає. І якщо й потрібно якесь із фестивальних дійств розтягувати на кілька днів — то саме це. Адже тут гостям пропонують масштабні народні гуляння: не просто шашлик-картопля-гриль, а справді автентичні угорські та закарпатські страви, дегустацію місцевих домашніх вин відмінної якості.

На місцевому стадіоні «Дружба», де проходив “Берегфест”, можна було придбати авторські сувеніри та кераміку, тут давали майстер-класи народні умільці. Відбувся концерт самодіяльних колективів.

У спортивному плані «Берегфест» побив, напевно, обласний рекорд: шахи, теніс, футбол дитячий і дорослий (фінал чемпіонату району), петанк. Окремо також веселилися діти. Клоуни від самісінького ранку розважали малечу.