Передплата 2024 «Добрий господар»

«Хочемо домогтися проголошення Шацького краю курортною зоною державного значення»

 А починати голова  Шацької райради Сергій Карпук планує із каналізації сіл на берегах озера Світязь.

Він  наймолодший голова райради у Волинській області. Депутати довірили поважну посаду юному колезі 25 листопада 2015 року, на наступний день після його 28-річчя. Сергій Вікторович (на фото) очолив “ласий” край, адже у його «володіннях» справжній скарб — озеро Світязь. Якими бачить молодий голова райради Шацькі озера у недалекому майбутньому?

— У селі Світязь оновлено головний пляж, проте досі нема ні пішохідних доріжок, ні парковки для автомобілів...

—  Оновлення на березі у селі Світязь — це ініціатива Шацького національного парку. Адже з кожним роком потік туристів на Світязь збільшується, інфраструктура не витримує навалу. На турбазі благоустрій зробив «Волиньтурист» - насипали піщаний пляж, замінили лавочки, кабінки для перевдягання, бювет із питною водою, виклали з бруківки доріжки. А в селі Світязь з пішохідними доріжками й парковкою складніше. Через цей населений пункт йде дорога державного значення. І місцева влада не може нею «керувати». Сільський голова села Світязь піднімав ці питання на оперативках і на сесії,  звертався в службу автомобільних доріг області, - щоб передали нам у власність цю дорогу, щоб можна було щось робити. Поки що позитивної відповіді нема. Однак депутати Верховної Ради вже проголосували законопроект, згідно з яким на покращення згаданої дороги має бути виділено 9 мільйонів гривень. За ці кошти заплановано зробити пішохідні та велодоріжку, а також місце для стоянки у Світязі.

— Основна проблема курортної зони — відсутність каналізації. Чи є хоч перспектива у її вирішенні?

—  Сьогодні  повністю не каналізоване село Світязь, а також Пульмо, Гаївка, Мельники і частково селище Шацьк (усі ці населені пункти розкинулися неподалік або на берегах озера  Світязь — Авт.). В урочищі Гряда каналізування зроблено. Там в основному були вкладені кошти власників баз відпочинку. Чи є перспектива для проведення каналізації у згаданих селах? Думаю, є. 2016 року ми подали проект у рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», і він пройшов перший етап відбору. Очікується на каналізування Шацького району 6,3 мільйона євро — близько 150 мільйонів гривень. Кошти мають надійти наприкінці 2018 року. Хоча їх для закриття проблемного питання по усіх населених пунктах краю забракне, зробити вдасться чимало.

— Якою бачите перспективу району, який очолюєте?

—  Хочемо домогтися проголошення території Шацького краю курортною зоною державного значення.  Території присвоюється спеціальний статус, на розвиток йде пряме державне фінансування. Розробляється концепція на 5 років — і під це закладаються кошти. Наприклад, під будівництво реабілітаційних центрів та санаторіїв. Для цього потрібно провести бальнеологічне дослідження вод. Основна цінність району — природно-заповідний фонд, а це 24 озера, які входять в Шацький національний парк. На території району виявлені лікувальні грязі (дослідження проводив одеський Інститут курортології). Це велика перспектива!

До речі курортних зон державного значення в Україні не так багато. До окупації Криму було близько десятка, сьогодні залишилася десь половина.

Фото автора.

Схожі новини