Передплата 2024 ВЗ

Післясвяткова недуга

Йдеться про гострий панкреатит — захворювання, яке супроводжується збільшенням і набряком підшлункової залози, у важких випадках її руйнуванням (некроз) і гнійним запаленням.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Алкоголь, жирна і гостра їжа, жовчнокам’яна хвороба — ось основні пускові фактори гострого панкреатиту, — розповідає лікар-гастроентеролог Ірина Бойко. — Надмір жирної, багатої білками їжі з одночасним вживанням значної кількості алкоголю призводить до посиленого вироблення підшлунковою залозою ферментів, які «розплавляють» клітини підшлункової залози, а якщо процес надто активний, розвивається гостра серцево-судинна, дихальна, ниркова недостатність. Не виключений і летальний кінець.

Захворювання почина­ється з інтенсивного опе­різуючого болю у верхніх відділах живота, що віддає в спину, нудоти, блювоти, відсут­ності апетиту, здуття живота. У деяких випадках передвісником захворювання може бути стан дискомфорту, що проявляється короткочасним болем у живо­ті, рідким стільцем, загальною слабкістю, серцебиттям, лихо­манкою. Зважаючи на серйоз­ність захворювання, за появи перших ознак і симптомів негай­но викликайте «швидку». Чим раніше поставлений правильний діагноз і розпочато відповідне лікування, тим більше шансів на сприятливий результат захво­рювання.

До приїзду «швидкої» відмов­теся від їжі і пиття, які сприяють додатковому подразненню під­шлункової залози і стимулюють вироблення панкреатичних фер­ментів. Прикладіть до хворого місця пакет з льодом, загорну­тий у рушник. Врешті, підійде все, що лежить у морозильній камері холодильника, напри­клад, пакет із замороженими овочами. Не приймайте жодних ліків — вони змазують картину захворювання і ускладнюють діагностику. Щоб зменшити біль, лягайте в ліжко і розслабте м’язи живота.

Не відмовляйтеся від лікуван­ня в стаціонарі, навіть якщо вам здасться, що стало легше. При багатьох захворюваннях орга­нів черевної порожнини, у тому числі і при гострому панкреати­ті, може спостерігатися нетри­валий період полегшення, але дуже швидко болі відновлюють­ся, часто ще інтенсивніші.

Щоб ефективно лікувати пан­креатит, треба чітко розуміти, що відбувається, — тому в лікар­ні відразу ж проводять екстрене обстеження (рентген, УЗД та ін.) І роблять необхідні аналізи. За легкого та середнього ступеня важкості гострого панкреати­ту насамперед потрібно зняти спазми та болі і придушити ви­роблення ферментів підшлунко­вої, плюс знизити інтоксикацію і запобігти зневодненню — хворо­му ставлять крапельниці з фізі­ологічним розчином, глюкозою. Два-три дні - жодної їжі, необ­хідно багато пити — лужні міне­ральні води без газу. Ситуації бу­вають різні: наприклад, гострий панкреатит може викликати проблеми з диханням, гіпоксію. Значить, потрібна подача кисню через маску, іноді й реанімацій­не лікування, а це можливо тіль­ки в лікарні. Серйозне усклад­нення — відмова нирок, і тоді хворому необхідний діаліз. Деякі форми гострого панкреатиту ви­магають екстреної операції. Лі­кування ж хронічного панкреати­ту, як правило, консервативне: лікар призначає препарати для полегшення болю, ферменти, якщо підшлункова залоза ви­робляє їх мало. Іноді потрібен і інсулін, щоб регулювати рівень глюкози в крові. Щоб запобігти захворюванню або його рециди­ву, небезпека якого дуже велика протягом всього життя пацієнта, необхідно дотримуватися дієти з виключенням гострих, жирних, смажених страв, відмовитися від алкоголю. У їжу можна вживати: овочі - відварені або тушкова­ні, печені яблука, вегетаріанські супи з добре провареними ово­чами, нежирне м’ясо, рибу та птицю, бажано у відварному ви­гляді або приготованими на парі, молочні каші. Потрібно уникати стресових ситуацій, а якщо це неможливо, не запивати і не за­їдати їх. Помірне вживання алко­голю, здорове харчування, фі­зична активність — цього цілком достатньо, щоб підшлункова за­лоза залишалася здоровою.