Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Немає сил…

Причини втоми можуть бути психологічні, фізіологічні, пов’язані зі способом життєдіяльності, медичні. Втома може бути симптомом багатьох недуг, таких, як діабет, серцево-судинні хвороби, артрит, анемія, захворювання щитовидної залози, апное або ж синдром хронічної втоми

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

До основних психологічних при­чин утоми, зокрема, належать мо­нотонність праці, несприятливий со­ціально-психологічний клімат у колективі, значні інтенсивність і тривалість праці, її напруженість через підвищені виробничий ризик та небезпеку, стреси, депресивні й тривожні стани.

Найпоширеніші ознаки втоми:

  • відчуття знесилення — коли людина відчуває, що не спроможна виконувати звичайні функції належним чином;
  • неуважність та погіршення концентра­ції;
  • погіршення пам’яті;
  • уповільнення процесів мислення, зменшення глибини та критичності мис­лення;
  • зниження цікавості до роботи;
  • підвищена дратівливість;
  • перманентна сонливість;
  • реакція серцево-судинної системи — підвищення рівня артеріального тиску та частоти пульсу.

Усі ці симптоми сповіщають, що саме час зупинитися, відпочити та відновити втрачені сили.

Інакше ви ризикуєте отримати перевто­му — сукупність стійких, несприятливих для здоров’я функціональних зрушень в орга­нізмі, після яких украй важко повернутися до норми.

Крім того, внаслідок перевтоми вини­кає хронічна гіпоксія (киснева недостат­ність) і порушення нервової діяльності.

Ознаки перевтоми:

  • головний біль;
  • підвищена втомлюваність;
  • хронічна дратівливість;
  • нервозність;
  • порушення сну;
  • загострення хронічних захворювань;
  • можливе виникнення артеріальної гі­пертензії, виразкової хвороби, ішемічної хвороби серця.

У здорових людей втома виникає через фізичне та/або психічне навантаження. У цьому випадку взагалі не йдеться про якусь особливу проблему — втому «лікують» від­починком.

Важливо вчасно зрозуміти, що ви вто­милися, і дозволити собі перепочинок.

Дієві засоби від утоми

1. Повноцінний сон

Дорослим у віці 18−60 років рекомендо­вано спати не менше 7 год на добу, дітям 6−12 років — 9−12 год, а у віці 13−18 років — 8−10 год.

Перед сном намагайтеся знизити рівень емоційного навантаження: не дивіться «го­стрих» телевізійних передач або фільмів, не заходьте в соціальні мережі. Кращою аль­тернативою стане приємне спілкування з близькими або читання улюбленої книжки.

2. Правильно організований режим харчування відповідно до вікових по­треб та енергозатрат

Здоров’я, працездатність, активне розу­мове та фізичне довголіття значною мірою залежать від правильного та повноцінного харчування. Саме через їжу людина попо­внює свої енергетичні запаси, а організм одержує різноманітні речовини, необхідні для нормального функціонування органів та систем.

3. Регулярне фізичне навантаження

Будь-яка фізична активність — біг, пла­вання, катання на велосипеді, ковзанах чи лижах — принесе заряд бадьорості й пози­тивних емоцій. Головне, щоб такі заняття були регулярними.

4. Відмова від шкідливих звичок

Куріння та алкоголь, які люди часто за­стосовують, щоби розслабитися, насправ­ді виснажують організм, посилюють утому та надзвичайно шкідливі для здоров’я.

5. Зміна діяльності

Намагайтеся раціонально розподіляти час роботи й відпочинку. Переключайтеся з фізичної праці на розумову та навпаки.

6. Розподіл завдань за пріоритетніс­тю

За великої завантаженості не соромтеся звернутись по допомогу до колег. На роботі організуйте нетривалі, бажано активні, пау­зи, в обідню перерву вийдіть на свіже пові­тря та прогуляйтеся пішки 20−30 хв.

7. Оптимізм та почуття гумору

Неабияк впливають на здоров’я нега­тивні емоції та душевні переживання. На­магайтеся вибудовувати взаємини між членами колективу або родини в атмосфері доброзичливості, порядності, інтелігент­ності, толерантності та співчуття.

8. Оберіть хобі для душі

Улюблені та цікаві захоплення наповнять день радістю і сенсом. Проте не перетво­рюйтесь на перфекціоніста — не прагніть бути досконалим і найкращим у всьому.

Поки немає ніякого спеціального меди­каментозного лікування втоми, проте зміна поведінки неодмінно допоможе її подолати.

Однак якщо старання були марними і ваш стан здоров’я не поліпшився, зверніть­ся по допомогу до фахівця. Можливо, при­чини поганого самопочуття криються глиб­ше, а правильно та своєчасно поставлений діагноз сприятиме швидкому одужанню.

Схожі новини