Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Убивство президента США Кеннеді зафільмував «наживо» волинянин

Саме запис Абрагама Запрудера став головним доказом у справі.

Сьогодні історія з убивством 35-го президента США Джона Кеннеді, яке сталося 22 листопада 1963 року, набирає нових обертів. Адже нинішній американський президент Дональд Трамп розпорядився розсекретити кілька тисяч документів, що стосуються цієї події. З них, сподіваються, стане відомо більше про ті трагічні події, і проллється світло на замовників убивства. Водночас одним із головних доказів у справі вважається любительське відео, зняте вихідцем із Волині Абрагамом Запрудером.

Уродженець волинського Ковеля Абрагам Запрудер.
Уродженець волинського Ковеля Абрагам Запрудер.

Абрагам народився 1905 року в місті Ковелі в єврейській родині. Прожив на Волині п’ятнадцять років і здобув тут початкову чотирикласну освіту. Далі його шлях проліг за океан. Першим у США виїхав батько Абрагама — Ізраель. Невдовзі забрав із собою дружину та сина. Так 1920 року Запрудери опинилися у Брукліні (Нью-Йорк). Спочатку Абрагам працював на виробництві одягу у «швейному» кварталі Мангеттена. Одружився й став батьком двох дітей. Та пізніше, 1941 року, покинув Нью-Йорк і подався зі сім’єю у Даллас (штат Техас).

Ця поїздка змінила життя Запрудера. Після кількох років роботи в компанії з виробництва спортивного одягу Абрагам розпочав власну справу, і 1949-го став співзасновником та президентом компанії, яка шила популярний жіночий одяг. Офіс його був навпроти книгосховища, де причаївся кілер, який поцілив у Джона Кеннеді.

Візит Кеннеді до Техасу був етапом кампанії з підготовки до президентських виборів 1964 року. Президентський лімузин віз Кеннеді та першу леді, Жаклін, на двох задніх сидіннях. Відразу за ним рухався автомобіль з агентами Секретної служби, а далі — увесь інший кортеж, в тому числі журналісти.

У Далласі було сонячно і тепло. Дах з лімузина зняли, щоб люди (а зібрався кількатисячний натовп) змогли побачити свого президента. Проте радість була недовгою. Рівно о 12.30 пролунали постріли. Перша куля влучила Джону Кеннеді у спину, пройшла наскрізь і вийшла через шию. Через п’ять секунд пролунав другий постріл. Цього разу куля влучила в голову, «зробивши вихідний отвір розміром з кулак»…

Дружина президента Жаклін Кеннеді, побачивши закривавленого чоловіка, вигукнула: «О Боже мій, вони стріляють в мого чоловіка. Я люблю тебе!».

Уже через кілька хвилин смертельно пораненого Кеннеді доставили в госпіталь, однак відразу було зрозуміло: врятувати його не вдасться. О першій годині дня було зафіксовано смерть президента.

Рух кортежу Далласом офіційно не знімали «наживо», адже більшість журналістів чекала гостей біля виставкового центру, а інші їхали «у хвості» делегації. Натомість цю подію не міг не зняти Абрагам Запрудер, який був великим шанувальником Кеннеді. Він взяв свою побутову механічну 8-міліметрову кінокамеру й почав зйомку. Так у кадр потрапило і саме убивство Джона Кеннеді.

Відразу ввечері 22 листопада з плівки зняли три копії. Оригінал і одна з копій залишилися в автора, дві інші передали управлінню Секретної служби США. Через кілька днів популярний щотижневий журнал «Лайф» викупив у Запрудера оригінальний запис за 150 тисяч доларів США. І вже за кілька днів на сторінках видання опублікували шокуючі кадри.

Ця 26-секундна зйомка здобула популярність як «фільм Абрагама Запрудера». Вперше її публічно продемонстрували по телебаченню тільки 1975 року. Та автор стрічки до цього не дожив — помер 30 серпня 1970-го від раку шлунка. А 1994-го Бібліотека Конгресу США внесла «ролик» Запрудера в Національний реєстр фільмів, куди включаються стрічки, що мають «культурне, історичне чи естетичне значення».

Убивцю Кеннеді вирахували відразу — вже через 1 годину 20 хвилин після смертельного пострілу в Кеннеді поліція його заарештувала. Підозрюваним став Лі Гарві Освальд. У 1959-1962 роках працював на радіо­заводі в Мінську, там жив у квартирі для партійців. Російської мови його вчив Станіслав Шушкевич, пізніше — перший голова Верховної Ради незалежної Білорусі (!), а тоді — звичайний робітник.

Своєї вини Освальд не визнавав. За кілька днів чоловіка застрелили, коли виходив із поліцейського відділку в супроводі охоронців. Тож вина його так і не була ні доведена, ні спростована в судовому порядку. Знаряддям вбивства Джона Кеннеді вважається карабін Каркано з телескопічним прицілом, що був виявлений серед коробок з книгами на шостому поверсі книгосховища — поруч із будівлею, де проводив зйомку виходець з Волині Абрагам Запрудер.

Вбивство Кеннеді протягом десяти місяців розслідувала спецкомісія на чолі з головою Верховного суду США. Дійшла висновку, що злочин було скоєно злочинцем-одинаком Освальдом. Проте наступні офіційні розслідування підтвердили, що вбивцею був Освальд, але, ймовірно, за ним стояли замовники. Не виключалася участь у змові американських та радянських спецслужб, однак жодна з версій доведена не була. Можливо, розсекречення документів нарешті дасть остаточну відповідь на головні питання: хто і за що замовив Джона Кеннеді? Хоча вже відомо: американська розвідка знала, що вбивця Кеннеді, Лі Гарві Освальд, 1963 року контактував з агентами Комітету держбезпеки СРСР…

Фото з відкритих джерел

Схожі новини